Masteropleiding Basisonderwijs
Versterk je lesgeven, help anderen groeien
Heb je net een bachelor kleuter- of lager onderwijs behaald? Of sta je al voor de klas en wil je je expertise verder uitbouwen als onderwijsprofessional? Dan is de Masteropleiding Basisonderwijs iets voor jou.
In deze opleiding leer je om je lesgeven naar een hoger niveau te tillen door zelf dingen te onderzoeken, door bewezen methoden te gebruiken en door jezelf te blijven ontwikkelen en vernieuwen als leraar. Het reikt je zo de tools aan om ondersteuning te bieden en innovatie te stimuleren binnen het pedagogisch beleid van je school.
De masteropleiding gaat van start in academiejaar 2025-2026, maar je kan in 2024-2025 al een voorbereidend schakeljaar volgen.
Voor wie?
Deze opleiding is gericht op:
- Net afgestudeerden met een bachelordiploma kleuter- of lager onderwijs die een bijkomende master willen behalen
- Leerkrachten kleuter- of lager onderwijs die al voor de klas staan en zich verder willen bekwamen
Hoe ga je van start?
De Masteropleiding Basisonderwijs gaat pas in academiejaar 2025-2026 van start in Vlaanderen. Je kan echter al instappen in een schakelprogramma in academiejaar 2024-2025.
De masteropleiding volgt momenteel de procedure voor goedkeuring door de Vlaamse Regering en erkenning door de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie).
Hoe ziet de opleiding eruit?
- Het traject bestaat uit een schakelprogramma van 60 studiepunten en masteropleiding van 60 studiepunten. Dit kan je afwerken in twee voltijdse jaren
- De opleiding versterkt het didactisch handelen van leraren in de klas en omvat leerlijnen rond onderzoekend handelen, evidence-based didactiek, interne professionalisering en innovatie.
- Bekijk de concrete vakken, werk- en evaluatievormen, het gebruikte leermateriaal enz.:
- Flexibele trajecten zijn mogelijk:
- Je kan de opleiding spreiden over een termijn naar keuze. Bekijk hier het spreidingstraject over 4 academiejaren, alternatieven zijn ook mogelijk.
- Je kan de opleiding ook starten in februari. Bekijk hier het voorbeeldtraject.
Jobmogelijkheden
Het volgen van deze masteropleiding heeft geen invloed op de klas of graad waar je als leerkracht kan staan. Dit wordt bepaald door je behaalde educatieve bachelordiploma. Je kan met dit masterdiploma dus zowel in het kleuteronderwijs als het lager onderwijs aan de slag.
Ben je nog op zoek naar een job als leerkracht? We bundelden de nodige info voor jou.
Hulp bij solliciteren en werken in het onderwijs
Werken en studeren combineren
Het studieprogramma van de masteropleiding Basisonderwijs aan de UGent is zo goed als mogelijk afgestemd op werkstudenten, die vaak aan de slag zijn in het onderwijs. De combinatie van een opleiding aan de universiteit met een baan is niet eenvoudig, maar de flexibele trajecten en de beschikbare faciliteiten zorgen ervoor dat werkstudenten deze opleiding wel met succes kunnen volbrengen.
Statuut werkstudent en faciliteiten
Als je minstens halftijds werkt, kan je het statuut van werkstudent aanvragen. Hiermee krijg je bepaalde voordelen in de vorm van faciliteiten en kan je met lesgevers overleggen over bijvoorbeeld alternatieve opdrachten bij groepstaken of als je niet aanwezig kan zijn op een verplicht moment. Bekijk hier een overzicht van de faciliteiten die beschikbaar zijn voor studenten met het statuut van werkstudent in het schakelprogramma tot de Master Basisonderwijs. Dit overzicht maakt duidelijk dat er voor elk vak faciliteiten beschikbaar zijn om je eigen leerproces voldoende te kunnen controleren.
Wil je meer algemene informatie over de mogelijkheden voor werkstudenten binnen de Faculteit Psychologie & Pedagogische Wetenschappen? Bekijk dan de webpagina voor werkstudenten en de werkstudentenbrochure.
Lesmomenten
Binnen de masteropleiding Basisonderwijs streven we ernaar om één vaste lesdag en één tot twee avondlessen te hebben, wat betreft de on-campus lessen. Voor de resterende lessen worden lesopnames en andere faciliteiten voorzien zodat je deze vanop afstand kan volgen indien gewenst.
Alle lessen omvatten een waaier van werk- en evaluatievormen met een duidelijke klemtoon op activerend onderwijs (zoals groepswerk, blended learning, projectwerk en zelfstudiepakketten). Zo richt de opleiding zich niet alleen tot de voltijdse student, maar volgen ook mensen die al in de praktijk staan ze probleemloos. Bekijk hier een overzicht van welke werk- en evaluatievormen gehanteerd zullen worden. Bij de vakken Project 1 Teacher Leadership en Onderzoekscompetenties zullen deze faciliteiten en werkvormen beperkter zijn, aangezien de didactische aanpak deze gewoonweg niet mogelijk maken.
De lesroosters zijn online beschikbaar vanaf half juli. Je kan ze raadplegen via de online studiekiezer (tabblad 'Programma'). Op deze manier kan je vakken selecteren die passen in jouw werkrooster. Meer info over elk vak vind je in de studiefiche.
Kiezen voor een gespreid studieprogramma
Vaak is het moeilijk om op voorhand in te schatten hoe zwaar een opleiding zal zijn. Werkstudenten combineren hun studie met een job, vaak in het onderwijs. Bij reguliere studenten wordt een studiebelasting van 60 studiepunten per academiejaar beschouwd als voltijds. Ervaring leert ons dat werkstudenten er beter aan doen de opleiding te spreiden over meerdere jaren.
Werkstudenten nemen gemiddeld 15 studiepunten per semester, dus 30 studiepunten per academiejaar. Eén studiepunt komt hierbij overeen met 25 à 30 uren studiebelasting. Hieronder vallen alle lessen en contactmomenten, maar ook de opdrachten die je thuis maakt, de voorbereidingen van examens, papers, groepswerk… kortom alle inspanningen die je levert om uiteindelijk te slagen voor een vak.
Je kan zelf bepalen hoe je de vakken verdeelt: er is geen minimumaantal en geen maximale tijdslimiet om de opleiding af te ronden. Je kiest dus zelf welke en hoeveel vakken je elk semester wil volgen.
Bekijk hier een voorbeeld van een spreidingstraject om de opleiding op 4 academiejaren af te werken. De trajectbegeleiders kunnen je helpen een geschikt individueel studieprogramma samen te stellen.
Educatief verlof, tijdskrediet en opleidingscheques
Op het Studentenportaal vind je informatie over onder andere educatief verlof, tijdskrediet of loopbaanonderbreking, en opleidingscheques. Toch nog vragen? Neem dan contact op met basisonderwijs@ugent.be.
Mogelijk kom je in aanmerking voor een aantal steunmaatregelen van de Vlaamse overheid die je een duwtje in de rug geven, zoals het Vlaamse Opleidingsverlof. Je vindt alle info over Vlaams opleidingsverlof op de site van de Vlaamse overheid. De opleidingen die recht geven op Vlaams opleidingsverlof vind je in de opleidingsdatabank Vlaamse opleidingsincentives.
Een overzicht van deze overheidsvoorzieningen kan je bekijken in deel 3 van de werkstudentenbrochure.
Kostprijs en beurzen
- Jouw studiegeld hangt af van het aantal opgenomen studiepunten. Bekijk hier meer info info over het studiegeld
- Beurzen zijn voor iedere student en voor iedere situatie anders. Voor vragen rond beurzen of studiefinanciering neem je best contact op met de sociale dienst van de UGent.
Samenwerkingspartners
Voor de Masteropleiding Basisonderwijs werkt de UGent samen met de Arteveldehogeschool, HOGENT en HOWEST (= Associatie UGent).
Behaalde je een educatieve of professionele bachelor kleuter- of lager onderwijs aan een andere hogeschool? Dan ben je uiteraard ook welkom!
Contact
Vind je jouw specifieke situatie niet terug of heb je vragen?