Starten in een opleiding aan onze faculteit: iets voor jou?

In de opleiding Pedagogische wetenschappen, de master Sociaal werk, de master Basisonderwijs en de opleiding Psychologie staat de mens centraal. Als je graag met mensen werkt en geboeid bent door hoe mensen denken, handelen en ontwikkelen, dan zit je aan onze faculteit dus goed. Maar je hebt meer nodig dan een goede portie mensenkennis.

Mensgerichte wetenschappen

De opleidingen aan onze faculteit zijn academische opleidingen, waarbij wordt ingegaan op wetenschappelijk onderbouwde theorieën en methodieken. Dit betekent dat je je tijdens je studies zult verdiepen in abstracte theorieën en concepten. Daarnaast wil je ook kritisch leren kijken naar de verschillende theorieën en methodieken in jouw vakgebied.

Je zult hiervoor veel studiemateriaal moeten verwerken, wat vraagt om een goed geheugen, maar ook om het vermogen om abstracte ideeën te begrijpen en complex te kunnen redeneren. Een goede studeerstrategie is daarbij essentieel: kun je structuur aanbrengen in verschillende soorten leermateriaal, zoals slides, artikelen en handboeken voor één vak? Kun je het overzicht daarbij behouden en de nodige verbanden leggen?

Onderzoek en methodologie

In onze opleidingen is het wetenschappelijke onderzoeksproces sterk aanwezig. Het gaat niet om praktijkgerichte opleidingen tot hulpverlener, maar wel om programma’s waar je relevante thema’s binnen jouw vakgebied als onderzoeker leert benaderen. Je zult data en onderzoeksresultaten op een wetenschappelijk correcte en objectieve manier leren analyseren en interpreteren. Statistiek en bredere data-analytische vakken zijn daarom niet weg te denken uit onze opleidingen.

Een basiskennis wiskunde is nodig om complexe statistische methoden en formules te begrijpen en correct toe te passen. Je moet bijvoorbeeld vergelijkingen met één onbekende kunnen oplossen, kunnen redeneren met kommagetallen, breuken en percentages, en weten hoe je vierkantswortels en machten berekent.

Wil je deze voorkennis opfrissen? Maak gebruik van Maths for Stats. Deze online cursus werd ontwikkeld in samenwerking met andere faculteiten aan UGent, met als doel de wiskundige basisvaardigheden uit te leggen die noodzakelijk zijn om het vak statistiek I te volgen.

Voor studenten die minder dan 5 uur wiskunde volgden in het secundair onderwijs, raden we deze online cursus sterk aan.

Wetenschappen: biologie

Binnen alle opleidingen is er een biologische pijler, maar deze is het meest uitgesproken binnen de opleiding Psychologie. Dat zie je terug in vakken zoals erfelijkheidsleer, fysiologie en neuropsychologie. Een vooropleiding in het secundair onderwijs met een wetenschappelijke insteek zal je bij deze vakken ongetwijfeld helpen.  

Maatschappelijke interesse

Binnen de opleiding Pedagogische wetenschappen en de master Sociaal werk wordt een interesse in de maatschappij en diens geschiedenis op sociaalpedagogisch vlak verwacht. Je bent geïnteresseerd  in de samenleving en nieuwsgierig om actuele pedagogische of sociale vraagstukken vanuit verschillende perspectieven te begrijpen.

Talenkennis

In de eerste bachelorjaren gaan hoorcolleges en examens aan onze faculteit door in het Nederlands. Leermateriaal is echter wel vaak Engelstalig (vb. handboeken, wetenschappelijke artikelen). Zonder basiskennis Engels is het moeilijk om bepaald leermateriaal te verwerken.

In de hogere jaren worden meerdere Engelstalige vakken georganiseerd, afhankelijk van de gekozen opleiding en afstudeerrichting. In de online studiekiezer kan je onder het tabblad 'Programma' nagaan of een vak in het Engels wordt gedoceerd.

Er gaan geen vakken door in het Frans en er is ook geen Franstalig leermateriaal.

Veerkracht en sociale vaardigheden

Tijdens de opleidingen ontwikkel je sociale en communicatieve vaardigheden, zoals gesprekstechnieken, presenteren voor een groep en samenwerken. Je krijgt inzicht in groepsdynamica en breidt je relatievaardigheden uit. Je leert je betrokken in te leven in probleemsituaties, terwijl je ook afstand leert te bewaren. Dit betekent dat je als student aan onze faculteit over voldoende sociale vaardigheden moet beschikken, en dat je deze doorheen jouw opleiding -zeker vanaf de hogere jaren-  regelmatig zult moeten durven oefenen tijdens lesmomenten of rollenspellen. Deze vaardigheden zullen onmisbaar zijn tijdens stages en in het latere werkveld.

Reflecteren over je eigen handelen en het effect dat je daarbij hebt op anderen is daar onlosmakelijk mee verbonden. We merken dat dit soms confronterend kan zijn. Hiervoor openstaan en beschikken over een goede dosis veerkracht is dan ook belangrijk.

Toch nog twijfels?

Twijfel je of je het juiste profiel hebt voor een van deze opleidingen? Schakel dan de hulp in van SIMON, het online studiekeuze-instrument van de UGent. SIMON peilt naar jouw vaardigheden en interesses, en voorziet na invullen persoonlijke feedback over jouw interessegebieden en slaagkansen voor verschillende opleidingen.