Elisabeth De Schauwer

Elisabeth De Schauwer
Elisabeth De Schauwer

Elisabeth De Schauwer (°17.05.1976) werkt sinds oktober 2000 aan de Vakgroep Orthopedagogiek. In het begin combineerde ze een job als onderzoeker in het Expertisecentrum voor Persoonlijke Toekomstplanning voor mensen met een beperking met het werken als persoonlijk assistent van twee kinderen met een beperking en hun gezin.
 
Sinds oktober 2004 werkt ze als assistente binnen het domein van Disability Studies en inclusief onderwijs. In september 2011 voltooide ze haar doctoraat over participatie van kinderen met ernstige communicatieve beperkingen in het onderwijs en de samenleving. Ze volgde in haar onderzoek diepgaand één casus van een meisje met ernstige ondersteuningsnoden tijdens het reguliere lager onderwijs, met specifieke aandacht voor de perspectieven van kinderen, ouders en leerkrachten.
 
In oktober 2011 begon ze als doctor-assistent bij de vakgroep. Vanaf 2018 tot 2022 was Elisabeth aangesteld als gastprofessor binnen de vakgroep Orthopedagogiek met een onderwijs- en onderzoeksopdracht. Op 1 september 2022 is ze professor geworden binnen de vakgroep met als vakgebied ‘Disability Studies en Inclusieve Opvoeding’.
 
Haar onderzoek richt zich voornamelijk op de invloed van disability op (pedagogische) relaties binnen onderwijs- en gezinscontexten. Ze beschouwt disability als een sociaal doorleefde categorie, gereproduceerd en in stand gehouden door politieke, historische, economische, religieuze, culturele en sociale structuren die able-bodiedness priviligeren. De doorleefde ervaringen van de personen met een beperking en hun natuurlijke netwerken zijn van essentieel belang om de complexiteit van disability te begrijpen.
 
Haar theoretische inbreng gaat zeer vaak terug op filosofische concepten uit het post-structuralisme, post-humanisme en New Materialism. Ze werkt met innovatieve kwalitatieve benaderingen zoals portraiture, collective biography, research-creation… Ze is (co-)promotor van verschillende doctoraatsstudies en onderzoeksprojecten die vertrekken vanuit de interdisciplinaire benadering van Disability Studies.
 
Dit leidt tot volgende onderzoekslijnen binnen Disability Studies:
•       Rethinking disability and care – affirmatief kijken en werken met verschil
•       Omgaan met diversiteit & inclusie in onderwijs – oog voor samenwerking
•       Intersectionaliteit, samengaand met disability – Dis/Crit
•       Transitie naar volwassenheid – werk & relaties in een inclusief levenspad
•       Werken met ouders en families van kinderen/jongeren met een beperking in functie van inclusie
•       Self-advocacy en empowerment
•       Invloed van ableism, ageism, sanism op disability
 
Op onderwijsvlak is ze verantwoordelijk voor:
-              Diversiteit en Inclusie (2e Bachelor Pedagogische Wetenschappen, keuzevak in schakelprogramma, Diversiteit en Gender en Educatieve master Psychologie en Pedagogische Wetenschappen) – samen met Dr. Inge Van de Putte en Yasmine Kaied
-              Disability Studies (1ste master) – samen met Dr. Hanne Vandenbussche
-              Disability Studies (keuzevak binnen Diversiteit en Gender & Global Health) – samen met Prof. em. dr.  Geert Van Hove
-              Disability Studies (keuzevak in Eduma) – samen met Dr. Silke Daelman
-              Orthopedagogische Stage in Binnen- en Buitenland (2e Master Orthopedagogiek) samen met de stage-coördinatoren
-              Coaching en Diversiteit (Ugent) – samen met Prof. Dr. Hilde Van Keer en Lieve Carette.
-              Ze begeleidt masterproefonderzoeken (1ste en 2de Master).
 
Zij is diversiteitscoördinator voor de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de Ugent en lid van de commissie Diversiteit en Inclusie van de UGent.
 
Ze is ombudspersoon voor de studenten van de Pedagogische Wetenschappen, Sociaal Werk en Eduma – samen met Prof. Dr. Katrijn Brenning
 
Ze werkt nauw samen met de vzw’s Ouders voor Inclusie (ouderorganisatie) en Onze Nieuwe Toekomst (zelfadvocatenbeweging).

Een volledig overzicht van haar publicaties en contactgegevens vindt u hier.