Wouter Vanderplasschen
Gezien zijn BOF-ZAP onderzoeksmandaat heeft Wouter Vanderplasschen momenteel een beperkte onderwijsopdracht, waarbij hij verantwoordelijk is voor het opleidingsonderdeel ‘Middelenmisbruik: preventie en behandeling’. Tevens geeft hij regelmatig gastcolleges binnen en buiten de faculteit en begeleidt hij jaarlijks een 40-tal masterproefstudenten. Hij is promotor van een 10-tal doctoraatsstudenten rond thema’s die verband houden met verslaving, herstel en kwaliteit van zorg.
Het wetenschappelijk onderzoek van Prof. Vanderplasschen richt zich voornamelijk op herstel van verslaving en andere psychische problemen en de rol van hulpverlening in dit proces. Zijn onderzoek focust onder meer op de toegankelijkheid, kwaliteit en effectiviteit van het hulpverleningsaanbod voor maatschappelijk kwetsbare groepen (oa. personen met alcohol- en drugsproblemen of andere psychische problemen, jongeren in de jeugdzorg). Centrale thema's hierbij zijn: kwaliteit van leven, case management, continuïteit van zorg, re-integratie en herstel. Hij is hoofdonderzoeker van een grootschalig internationaal onderzoek naar herstelmechanismen bij personen die drugs gebruiken en van een Europees onderzoek naar de implementatie van kwaliteitsstandaarden in verslavingszorg en –preventie.
Wouter Vanderplasschen publiceerde 10-tallen artikels over bovenstaande thema’s in internationale peer-reviewed tijdschriften. Daarnaast schreef hij verschillende boeken en boekhoofdstukken en treedt hij op als 'ad hoc'-reviewer voor gerenommeerde internationale wetenschappelijke tijdschriften. Hij is editor van het vaktijdschrift 'Drugs: Education, Prevention & Policy’.
Een volledig overzicht van de publicaties en contactgegevens vindt u hier.
https://www.researchgate.net/profile/Wouter_Vanderplasschen