Getuigenissen - in het buitenland voor studie, stage en onderzoek

In het buitenland voor studie

Clara, Leipzig - Duitsland

"Ik vertrok naar Leipzig om Duits te leren en hoorde dat deze stad "het nieuwe Berlijn" zou zijn, met minder toeristen. Leipzig is een hipster-stadje met zowel arme als rijke buurten, waar de voormalige DDR een grote impact had op de staat van de woningen en op de mentaliteit van de inwoners. Ik zat op kot met Duitsers die een hechte vriendengroep werden, leerde halve liters bier drinken en zat wekelijks op taalcafé. Op de Universiteit van Leipzig volgde ik seminaries, een leertechniek met veel interactie die me veel meer beviel dan lineaire lezingen van professoren, we kunnen daar in België veel van bijleren... Vandaag ben ik afgestudeerd en kijk terug op deze periode als een prachtige ervaring waar niet enkel mijn doel Duits te leren zich vervulde, maar ik mensen leerde kennen waarmee ik levenslang contact wil houden."

Volg haar verhaal op instagram

Kimberly, Taipei - Taiwan

“Vanuit Taipei (de hoofdstad) ziet de wereld er helemaal anders uit.

De wereldkaarten (met Azië in het midden en Europa als een heel onbenullig stukje aarde in de bovenste linkerhoek) weerspiegelen een compleet andere kijk op de wereld, een ander perspectief op internationale gebeurtenissen. 

Er op uit trekken met vrienden in de bergen of naar de kust was meer dan louter tijdverdrijf.

Het opende een nieuwe wereld, ondenkbaar in België.”

Monica, Tokio - Japan

“Hoewel Japan mij elke dag verrast en verwart, geraak ik ook deels gewend aan de wekelijkse routine. ’s Ochtends fietsen we tussen de theevelden naar de universiteit en met een beetje chance zie je Mount Fuji onderweg. De komende maanden beloven meer van dit alles te worden. We gaan nog veel rondreizen, baden in Onsen in het midden van de natuur en profiteren van wc’s met watervalgeluiden (privacy!). Ik had hier gerust veel langer willen blijven.”

Jakob, Stockholm - Zweden

"Aan de Stockholm University hanteren ze een soort periodesysteem. Ik kon er enkel vakken van 7,5 studiepunten opnemen en elk vak duurde exact een maand. Een maand lang moest je dus op 1 vak focussen en volgde er meteen een examen. Dit systeem vroeg om een heel andere aanpak dan ik gewoon was. De lessen waren in kleine groepen en er werd gediscussieerd en dieper ingegaan op de leerstof.”(…) 

"Stel je voor dat je naar het buitenland kan, dat Europa je kot betaalt, dat je een half jaar lang kan doen wat je wil, dat je mensen van over heel de wereld leert kennen,…. Mocht je nog twijfelen, schrijf je dan gewoon in. Ik kan geen enkele reden bedenken die je zou moeten tegenhouden.”

Solana, Granada - Spanje

“Op Erasmus gaan was voor mij altijd iets dat bij het studentenleven hoorde, een vreemde taal leren, een nieuwe stad leren kennen en (hopelijk) terugkomen met heel wat (internationale) vrienden. Toen het vorig jaar zo ver was om de procedure te starten, borrelde er toch even een gevoel van twijfel op. Zou Erasmus iets voor mij zijn? Zou ik het wel zo leuk hebben als iedereen het altijd leek te hebben? Zou het goedkomen met de taal en met vrienden maken? Al deze twijfels overvielen mij. Mijn angst voor de sprong in het diepe was niet helemaal onterecht, maar na twee maanden kan ik zeggen dat Erasmus me zeker bevalt. Het is een geweldige kans om een nieuwe stad en taal, maar ook jezelf (beter) te  leren kennen.  Als kers op de taart ben je aan het eind van de rit ook nog een hele vriendengroep rijker. Zeker doen zou ik zeggen!”

Ewout, Brno - Tsjechië

“Welke bestemming je ook kiest, een avontuur wordt het sowieso.

Mijn Erasmuservaring was zonder twijfel de beste periode van mijn leven.

Het is voorbij gevlogen. Ik mis het nog elke dag.

Maar toch overheerst eerder een soort dankbaarheid en voldaanheid dat ik het gedaan heb, dan een triestig gevoel dat het voorbij is.”

Ervaringen per bestemming

In het buitenland voor stage

Kyra, Master Internationale Politiek bij de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in New York (februari - mei 2019)

"Ik zou iedereen direct aanraden om voor het keuzevak “stage” te kiezen kiezen in zijn of haar curriculum, het is een echte meerwaarde aan je laatste jaar op de universiteit en geeft je veel inzicht op het toekomstige werkleven. New York was een “intense” maar unieke plek om 4 maanden te mogen wonen. De metropool doet zijn bijnaam alle eer aan, het er is werkelijk nooit stil en je bent nooit alleen.

Aangezien ik voor de Vlaamse Overheid werkte, was naar kantoor gaan een beetje thuiskomen. Mijn collega’s waren allemaal Vlamingen die al vele jaren in de VS woonden. Deze combinatie zorgde voor een unieke, warme en leerrijke werkomgeving om nooit te vergeten."

(website stageplaats: https://www.flandersintheusa.org)

Anton, Master Internationale Politiek bij The Washington Center (januari - mei 2022)

Ik doe stage van 4 maanden bij een mensenrechten denktank in Washington DC via de Universiteit Gent met een beurs van de Vlaamse overheid. The Washington Center is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de Amerikaanse en internationale politiek maar ook in de bredere Amerikaanse maatschappij. Je woont samen met zowel Amerikaanse als Internationale studenten en leert zo heel wat verschillende wereldvisies.
Washington zelf is al een geweldige stad met enorm veel politieke, culturele en sportieve activiteiten, variërend van NBA-matchen, festivals tot activiteiten met de Belgische ambassade.

In het buitenland voor onderzoek

Studiereis Master Conflict and Development Studies

Begin april 2019 vertrok prof. Koenraad Bogaert samen met collega’s dr. Soraya El Kahlaoui en prof. Sami Zemni en tien studenten van de Master Conflict and Development aan de Universiteit Gent voor drie weken naar het stadje Gabès in het Zuiden van Tunesië. De reis maakte deel uit van het opleidingsprogramma. Onder de deskundige begeleiding van prof. Habib Ayeb en met de financiële steun van het Franse CCFD verdiepten de studenten zich samen met tien Tunesische collega studenten zich in thema’s zoals lokale landbouw, voedselsoevereiniteit en ecologische rechtvaardigheid.

Na een intensief programma van terreinbezoeken, trokken de studenten er zelf op uit om in groepen van vier (telkens twee Belgische en twee Tunesische studenten) hun eigen veldwerk en onderzoek te verrichten. Hun bevindingen resulteerden in een reeks van vijf artikelen rond vijf verschillende thema’s: sociaal protest, toegang tot land, toegang tot water, de zaden business en de degradatie van het sociale leven in de oase. Deze reeks wordt/werd gepubliceerd in De Wereld Morgen.

 

onderzoek-buitenland.jpg

Artikel 10/10/2019

Artikel 21/10/2019

Andere getuigenissen

op instagram

Ik wil ook op uitwisseling