Taboe in de geestelijke gezondheidszorg

CMBijna een kwart van alle Vlamingen die al met psychische problemen te kampen hadden, praat daar niet over met vrienden of familieleden. Dat blijkt uit een groot onderzoek van gezondheidsfonds CM en Universiteit Gent.

Ook de stap naar professionele hulpverlening wordt niet zomaar gezet: 28 procent geeft aan geen zorgverstrekker zoals een huisdokter, psycholoog of psychiater bezocht te hebben. De voornaamste reden blijkt telkens dat mensen hun problemen liever zelf oplossen maar ook angst voor de kostprijs en niet weten waar heen te kunnen, speelt een rol. Nochtans is geweten dat praten helpt en bovendien kunnen vrienden of familieleden ertoe bijdragen om de stap naar professionele hulpverlening te verkleinen, aldus CM. Daarmee is 93 procent van de respondenten het eens, maar bijna de helft weet niet hoe ze dat moeten aanpakken en vier op de tien hebben geen idee naar wie ze een vriend of familielid kunnen doorverwijzen.

CM, de Gentse Alumni Psychologie en PSYNC proberen op 12 februari 2020 het taboe te doorbreken en stellen de vraag: hoe kunnen wij onszelf als hulpverlener meer bereikbaar te maken?

 

Programma

 

Praktisch
De avond gaat door op woensdag 12 februari in gebouwen van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, Henri Dunantlaan 2 in Gent.
Het programma start om 19u, deuren gaan open vanaf 18u30.
Toegang is gratis maar inschrijven is noodzakelijk. Dat kan via de GAP website.

GAP logo