Liesbet Goubert

Motivatie
Wat is je belangrijkste motivatie voor onderzoek?
Vanuit mijn passie voor medische en gezondheidspsychologie, is mijn onderzoek gedreven door de ambitie om de levenskwaliteit van mensen met een chronische aandoening, zoals chronische pijn en kanker, en hun naasten (kinderen, ouders, partners) te verbeteren. In mijn onderzoek richt ik mij op het begrijpen van psychosociale risicofactoren en veerkrachtmechanismen bij (het ontwikkelen van) chronische pijn en (de zorg omtrent) kanker, met bijzondere aandacht voor de cruciale rol van de sociale omgeving van patiënten, waaronder de samenleving, zorgverleners, ouders en partners. Ik ben sterk gemotiveerd om wetenschappelijke inzichten te vertalen naar de praktijk, zodat patiënten, hun families en zorgverleners hier direct baat bij hebben. Daarnaast wil ik bijdragen aan een betere hulpverlening door interacties tussen zorgverleners en patiënten in kaart te brengen. Ik geloof in de kracht van interdisciplinair onderzoek en werk samen met experts uit onder andere de gezondheidssociologie (SVO HEALTH, SELF AND SOCIETY: Bridging Minds in Society), geneeskunde en farmaceutische wetenschappen.
Waarom denk je dat het versterken van de geestelijke gezondheid zo belangrijk is?
Volgens de definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is gezondheid een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet louter de afwezigheid van ziekte. Lichamelijke en geestelijke gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: psychologische processen kunnen zowel beschermend als belemmerend werken tijdens ziekte- en hersteltrajecten. Angst en piekergedachten kunnen bijvoorbeeld pijn en vermoeidheid verergeren, terwijl veerkracht, acceptatie en een ondersteunende sociale omgeving het welzijn en de functionele uitkomsten juist bevorderen. Dit geldt niet alleen voor patiënten maar ook voor hun naasten, zoals ouders en partners, die een cruciale rol spelen in het zorgproces.
In de context van chronische lichamelijke aandoeningen is het versterken van de geestelijke gezondheid daarom minstens even belangrijk als medische interventies. Een multidisciplinaire aanpak, waarin psychologische interventies expliciet worden meegenomen, is essentieel om zowel het lichamelijk als geestelijk welzijn te bevorderen.
Hoe kan onderzoek de wereld veranderen?
Onderzoek heeft de kracht om de wereld te veranderen door nieuwe kennis en inzichten te genereren die kunnen leiden tot innovaties en verbeteringen in de gezondheidszorg. Zo richt ik mij in mijn onderzoekswerk bijvoorbeeld op het begrijpen van (intersectioneel) stigma rond chronische pijn en het gebruik van medicatie (opioïden). Het doel is om beter te begrijpen hoe stigma ontstaat en hoe de impact van stigma verminderd kan worden, om zo de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren maar ook de zorg effectiever en toegankelijker te maken voor diverse patiëntengroepen. Door onderzoeksresultaten actief te verspreiden naar clinici, beleidsmakers en het brede publiek, kunnen we concrete verbeteringen realiseren in preventie, behandeling en zorgorganisatie.
Met wie buiten de academische wereld hebt u al samengewerkt en belangrijke resultaten behaald?
Mijn onderzoek is nauw verbonden met de klinische praktijk en ik werk samen met verschillende niet-academische partners zoals patiëntenverenigingen (bv. Vlaamse Liga voor Fibromyalgie Patiënten, Vlaamse Pijnliga) en diverse ziekenhuizen. Als klinisch psycholoog ben ik ook actief in een multidisciplinaire huisartsenpraktijk. Deze praktijkervaring is onmisbaar - ze houdt me in direct contact met patiënten en hun noden waardoor ik deze waardevolle inzichten kan integreren in zowel mijn onderzoek als mijn onderwijs.
Publicaties
https://biblio.ugent.be/person/801001362202