Wouter Vanderplasschen
Motivatie
Wat is je belangrijkste motivatie voor onderzoek?
Het verbeteren van de situatie van kwetsbare bevolkingsgroepen en individuen in sociaal achtergestelde situaties. Door de risicofactoren en beschermende factoren van deze bevolkingsgroepen te bestuderen en door interventies en ondersteuning te onderzoeken, willen we bijdragen tot betere levensomstandigheden en -kwaliteit voor mensen in kwetsbare situaties. We willen voorts diensten en tools ontwikkelen om hen te helpen deze doelen te bereiken.
Waarom denk je dat het versterken van de geestelijke gezondheid zo belangrijk is?
Verbetering van de geestelijke gezondheid is van cruciaal belang voor de samenleving, omdat het van essentieel belang is voor het welzijn van elke individu en voor het functioneren van onze wereld. Het Latijnse spreekwoord 'Mens sana in corpore sano' illustreert de nauwe samenhang tussen fysieke en mentale gezondheid en het belang van mentale gezondheid voor een goed en bevredigend leven.
Hoe kan onderzoek de wereld veranderen?
Onderzoek kan een verschil maken, omdat het ons laat zien wat te doen en - ook belangrijk - wat niet te doen in situaties die worden gekenmerkt door tegenspoed en slechte gezondheid. Door onderzoek te doen naar herstel, proberen we cruciale trajecten en belangrijke mechanismen te ontdekken die bijdragen aan het herstel van bijvoorbeeld verslaving en andere mentale gezondheidsproblemen. Een multi-perspectief benadering van onderzoek is cruciaal, inclusief aandacht voor verhalen van ervaringsdeskundigen.
Met wie buiten de academische wereld hebt u al samengewerkt en belangrijke resultaten behaald?
Als orthopedagoog zijn mijn belangrijkste belanghebbenden mensen uit de praktijk en het beleid. Belangrijke resultaten zijn een 'Insights'-publicatie over therapeutische gemeenschappen voor verslavingen in opdracht van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EWDD). Na mijn promotieonderzoek werd case management geïmplementeerd in verschillende settings om de coördinatie en continuïteit van zorg te verbeteren. Daarnaast promootten we benaderingen die uitgaan van de sterktes van mensen in de forensische geestelijke gezondheidszorg en met betrekking tot verslaving.
Publicaties
https://biblio.ugent.be/person/801001172242