Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek (ISD)

Logo ISD

Het Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek (ISD) werd opgericht in 2002 en maakt deel uit van de Vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht van de Faculteit Recht en Criminologie van de Universiteit Gent. Het ISD is een onderzoeksgroep, met als doel het verwerven en overdragen van kennis omtrent de verschillende aspecten van roesmiddelengebruik, -beleid en handel in roesmiddelen, vanuit een sociaal-wetenschappelijke oriëntatie.

Onderzoeksmissie

Het ISD richt zich op de verwetenschappelijking van het onderzoeksterrein 'drugs' en het vergroten van het inzicht in de complexiteit van roesmiddelengebruik. Via het opzetten, uitvoeren en coördineren van kwalitatief en kwantitatief empirisch onderzoek op een methodologisch en theoretisch hoog niveau, streeft het ISD naar een verwetenschappelijking van het onderzoeksterrein 'drugs' en een beter inzicht in de complexiteit van roesmiddelengebruik. Het perspectief van de roesmiddelengebruiker zelf ("the insider's view") krijgt daarbij de aandacht die het verdient.

De termen 'drugs' en 'roesmiddelen' verwijzen naar alle psychoactieve substanties, ongeacht hun legale status. Het ISD is uitdrukkelijk sociaal-wetenschappelijk gericht, en bekijkt roesmiddelengebruik als gewoon menselijk gedrag dat voornamelijk door contextuele en sociale variabelen vorm krijgt. Het ISD vertrekt doelbewust niet van het klassieke strafrechtelijke of medische interpretatiekader, omdat criminalisering en pathologisering al te vaak tot ernstige tekortkomingen in de constructie van kennis leiden.

De activiteiten van het ISD zijn multidisciplinair dankzij de diverse samenstelling van de onderzoeksequipe en de samenwerking met faculteiten en onderzoekscentra in binnen- en buitenland. Deze samenwerking maakt het mogelijk om onderzoek op te zetten vanuit disciplines zoals criminologie, psychologie, antropologie, sociale geografie, filosofie, strafrecht, geschiedenis, .... Het zwaartepunt van het werk bij het ISD ligt bij het verrichten van fundamenteel onderzoek naar de maatschappelijke context van het roesmiddelengebruik, de sociaal-epidemiologische dimensies van roesmiddelengebruik en -handel, de ontwikkelingen (of trends) in het gebruik van specifieke middelen, en de maatschappelijke reacties ten aanzien van roesmiddelengebruik.