MedewerkersOverzicht medewerkers verbonden aan de onderzoeksgroep Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek (ISD) bij de Universiteit Gent
Medewerkers
Tom Decorte
Prof. Dr. Tom Decorte (°26/08/1969) is licenciaat in de Criminologische Wetenschappen (KUL, 1992) en tevens geaggregeerde voor het HSO en HOKT in de Criminologische Wetenschappen (KUL, 1993). Hij studeerde ook theaterwetenschappen en behaalde het Bijzonder Diploma in de Sociale en Culturele Antropologie (KUL, 1994).
Van 1 november 1992 tot 31 december 1998 was Tom Decorte verbonden aan de Onderzoeksgroep Politionele en Gerechtelijke Organisatie (o.l.v. Prof. Dr. Em. Lode Van Outrive), bij de Afdeling Strafrecht, Strafvordering en Criminologie aan de K.U.Leuven, aanvankelijk als onderwijsassistent en nadien als voltijds wetenschappelijk medewerker. Van 1 januari 1996 tot 31 december 1998 werkte hij op basis van een FWO-beurs aan een ethnografisch onderzoek bij cocaïnegebruikers in Antwerpen, dat later de basis vormde voor een doctoraal proefschrift in de criminologische wetenschappen met als titel 'Informal control mechanisms among cocaine and crack users in the metropolitan area of Antwerp (Belgium)' (KUL, 1999). Promotoren waren Prof. Dr. Em. Lode van Outrive en Prof. Dr. Joris Casselman. Hij volgde gespecialiseerde opleidingen inzake drugsonderzoek in Zürich (European Addiction Training Institute, 1996) en Aarhus (Nordic Council for Alcohol and Drug Research, 1998).
Sedert 1 oktober 2000 is Tom Decorte benoemd als professor in het vakgebied Criminologie bij de Vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht, aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Gent. In september 2002 richtte hij het Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek (ISD) op, een onderzoeksgroep die zich richt op het verwerven en overdragen van kennis omtrent de verschillende aspecten van roesmiddelengebruik, -beleid en –handel, vanuit een sociaal-wetenschappelijke oriëntatie én een maatschappelijk engagement. Naast een actieve deelname aan Europese en internationale netwerken, verzorgt Professor Decorte geregeld lezingen omtrent de drugproblematiek op nationale en internationale congressen, gastlezingen aan diverse (Vlaamse) universiteiten, en spreekbeurten voor scholen en andere organisaties.
Momenteel is hij aangeduid als lesgever voor de vakken 'Kwalitatieve methoden in de criminologie' (2de bachelor), ‘Drugsfenomenen’ (3de bachelor, partim), ‘Bijzondere vraagstukken: drugsbeleid’ (Master, partim) en 'Bijzondere vraagstukken: Kritische criminologie en de strafrechtsbedeling I en II' (3de bachelor en Master), alsook voor de opleidingsonderdelen van Educatieve master in de maatschappijwetenschappen (rechten): 'Vakdidactiek rechten' en 'Stage (rechten)'.
Charlotte De Kock (°1986) werkt sinds 2014 bij het ISD waar ze postdoctoraal onderzoeker (FWO) en lesgever is. Ze is gespecialiseerd in de migratie-drugs nexus en drugpreventie. Haar werk richt zich onder meer op een beter begrip van middelengebruik in migratie en het optimaliseren van druggerelateerde interventies voor personen op de vlucht.
Charlotte is medelesgever in de vakken 'Kwalitatieve methoden in de criminologie' en 'Kritische Criminologie'. Momenteel ontwikkelt ze een nieuw vak: 'Diversiteit en migratie in de criminologie', waarmee ze studenten voorbereidt op actuele uitdagingen binnen het veld.
Sinds 2018 is Charlotte co-voorzitter van de Diversiteitscommissie van de Faculteit Recht & Criminologie. Ze is tevens bestuurslid bij het Europees Xchange preventieplatform (EUAA) en lid van de wetenschappelijke commissie van EUSPR.
Charlotte heeft diverse onderzoeksprojecten geleid, waaronder MATREMI (2020), ACCESS (2022), DrugInt (2023-2025) en ‘Recovery capital among refugees’ (2023-2028). Haar werk werd gefinancierd door nationale en internationale instellingen zoals Fedasil, het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo), het Europees Drugsagentschap (EUDA) en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO). Ze heeft uitgebreid gepubliceerd in gerenommeerde tijdschriften en voert regelmatig peer-reviews uit voor internationale onderzoeksinitiatieven en tijdschriften.
Herman Wolf (°02/06/1961) is geaggregeerde in Nederlands, Engels en Geschiedenis voor het LSO (Pius X, 1985) en licentiaat in de Criminologische Wetenschappen (VUB, 2004). Als eindverhandeling voerde hij een onderzoek naar de meerwaarde van publieke en private samenwerkingsverbanden i.f.v. tewerkstellingsprojecten voor moeilijk inzetbare werkzoekenden. Daarnaast is hij schrijver van fictie en non-fictie.
Wolf heeft ruime ervaring in het werkveld. Aanvankelijk werkte hij als stafmedewerker voor de Sleutel vzw en bouwde hij mee de laagdrempelige werking voor druggebruikers in Antwerpen uit. In diezelfde periode stond hij aan de wieg van het georganiseerde straathoekwerk in Vlaanderen en Brussel als mede-oprichter en coördinator van Vlastrov vzw (Vlaams straathoekwerk Overleg). Daarna coördineerde hij voor JeS vzw de opstart en de activiteiten van het grootstedelijk jeugdcentrum De Branderij in Borgerhout. Vervolgens richtte hij Instant A op, een publiek-private arbeidsbemiddelaar voor kansengroepen, waarvan hij tien jaar directeur was. In een daaropvolgende periode bekleedde hij als afgevaardigd bestuurder een intermediaire functie binnen het volwassenenonderwijs.
Momenteel is Herman Wolf naast praktijkassistent van de vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht al een aantal jaren actief als praktijkdocent aan de Karel de Grote-hogeschool bij de opleiding Sociaal Werk.
Criminologisch relevante creaties:
SMACK!(theaterstuk, Fakkeltheater Antwerpen (1993), Théâtre de Poche Brussel (1994));
Drugs en Gebruik –duidelijke antwoorden op uw vragen(co-auteur, Icarus/Standaard uitgeverij, 1994, 1995, 1998);
Straathoekwerk: een algemene inleiding(Standaard uitgeverij, 1997);
Gettoblaster!(co-auteur, Manteau, 1999);
Het spanningsveld bij de aanpak van de criminaliteit in steden: over vertrouwensagenten en straathoekwerkers met een wapenstok(Panopticon, 1999)
GHB!(toneelstuk, Raamtheater Antwerpen, 2005)
Mijn land!Mijn land! De Chocoprince van Tsuide(toneelstuk, ’t Arsenaal Mechelen, 2013)
Marthe Ongenaert is onderzoeker en onderwijsassistent aan de Vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht aan de Universiteit Gent. Ze behaalde haar masterdiploma Criminologie in 2018 met grote onderscheiding. Haar masterproef focuste op de informele en illegale tewerkstelling van asielzoekers in Vlaanderen.
Sinds ze in 2018 aan de Universiteit Gent begon, is Marthe betrokken bij cursussen over kwalitatieve onderzoeksmethoden, drugfenomenen, drugbeleid en kritische criminologie. Ze is ook bezig met een doctoraat over schadelijke bedrijfspraktijken in de opkomende legale cannabisindustrie. Ze onderzoekt de sociale en juridische dimensies van deze zich snel ontwikkelende sector en onderzoekt de mogelijke negatieve gevolgen en regelgevende uitdagingen die gepaard gaan met de legalisering en commercialisering van cannabis.
Frédérique Bawin (°27/11/1992) behaalde in 2015 het diploma Master in de Criminologische Wetenschappen (UGent) met de grootste onderscheiding. Voor haar masterproef voerde ze exploratief onderzoek naar environmental justice in België.
Van 2015 tot 2020 was ze actief als doctoraatsstudente bij het ISD. Ze bereidde een proefschrift voor rond het thema medicinale cannabis. Dit doctoraatsonderzoek belichtte hetzelf-gerapporteerd medicinaal cannabisgebruik in Vlaanderen, met bijzondere aandacht voor de gebruikersprofielen en patronen van gebruik om gezondheidsredenen. Frédérique verdedigde haar doctoraatsproefschrift succesvol op 13 januari 2020.
Frédérique was aangesteld als deeltijds gastprofessor aan de faculteit Recht en Criminologie voor de vakgebieden Kwalitatieve criminologische methoden en technieken en Selected Issues: Drug Policy.
Momenteel is Frédérique als onbezoldigd postdoctoraal medewerker verbonden aan het ISD.
Tamie Wuytjens, een dove onderzoeker, behaalde in 2024 het diploma Master in de Criminologische Wetenschappen (UGent) met de grootste onderscheiding. In haar masterproef voerde ze kwalitatief onderzoek uit naar middelengebruik in de Vlaamse Dovengemeenschap. Haar masterproef werd beloond met de prijs voor de beste masterproef van criminologie van het academiejaar 2023-2024.
Vanaf september 2024 is ze actief als FWO-doctoraatsbursaal, waar ze dieper ingaat op het thema van middelengebruik in de Vlaamse Dovengemeenschap. Dit doctoraatsonderzoek focust op de prevalentie van gebruik, de patronen, de motieven en eveneens de stand van zaken omtrent hulpverlening en preventie binnen de cultureel-linguïstische minderheidsgroep, de Vlaamse Dovengemeenschap.