Cocreatief onderzoek met minderjarigen in asielprocedures in beroep

Via deze webpagina houden wij jou graag op de hoogte van de ontwikkelingen in het kader van het doctoraatsonderzoek van Sara Lembrechts over de rechten van minderjarigen in asielprocedures in beroep voor de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV).

Een nieuwe zittingszaal voor en door minderjarigen in een asielprocedure in beroep voor de RvV 

Vanaf november zal de RvV een nieuwe zittingszaal in gebruik nemen om niet-begeleide minderjarigen te horen tijdens hun asielprocedure in beroep. Het ontwerp kwam tot stand in cocreatie met vier niet-begeleide jongens uit Afghanistan die zelf een asielprocedure voor de RvV hebben meegemaakt. Op basis van hun persoonlijke ervaringen ontwierpen we een ruimte die rekening houdt met de kinderrechten en met wat jongeren belangrijk vinden in hun contact met de asielrechter.    

In een tweede fase van het cocreatief proces werd dit voorstel grondig afgetoetst met rechters en medewerkers van de RvV. We legden het ontwerp ook voor aan experten in de architectuur, de pedagogie en de omgevingspsychologie, en toetsten het voorstel af met bevindingen uit het empirisch onderzoek van Sara in en rond de huidige zittingszaal.  

Cocreatief ontwerpen van een nieuwe zittingszaal met 4 jongeren, een voogd, twee rechters, een griffier en een medewerker van de RvV © Sara Lembrechts en Ellen Van Vooren, 29 mei en 26 juni 2024

Cocreatief ontwerpen van een nieuwe zittingszaal met 4 jongeren, een voogd, twee rechters, een griffier en een medewerker van de RvV
© Sara Lembrechts en Ellen Van Vooren, 29 mei en 26 juni 2024


Concreet kwamen we tot een ontwerp dat de rechten van kinderen en jongeren om gehoord te worden, zich veilig te voelen en zich ondersteund te weten respecteert. Jongeren ontwierpen een ruimte die rust en vertrouwen uitstraalt, respect toont voor de privacy, steun biedt, jongeren serieus neemt, voldoende afstand bewaart en duidelijk is. Dankzij grondige afstemming met de RvV houdt de inrichting van de ruimte ook rekening met de protocollaire gewoontes en veiligheidsvoorschriften op de Raad.

3D-ontwerp van een benadering van de wenselijke invulling van de ruimte, voorgesteld door OYO Architects
3D-ontwerp van een benadering van de wenselijke invulling van de ruimte, voorgesteld door OYO Architects

Vandaag engageert de RvV zich om het voorstel een kans te geven in de dagelijkse praktijk van de zittingen op de Raad. Twaalf rechters zullen tijdens een pilootfase van zes maanden de zittingszaal uittesten in dossiers met niet-begeleide minderjarigen. Het doel van deze pilootfase is om het voorstel te kunnen evalueren in de praktijk, en het op basis van de ervaringen van zoveel mogelijk gebruikers en betrokkenen nog verder te verfijnen in overeenstemming met de mensenrechten van kinderen en jongeren.

Onze hypothese is dat een zorgzaam ingerichte ruimte, die rekening houdt met de noden en rechten van kinderen en jongeren, kan bijdragen tot een meer kwaliteitsvolle interactie tussen alle betrokkenen, en in het bijzonder tussen de rechter en de jongere. Verder hopen we dat de ingebruikname van deze zittingszaal een springplank kan zijn naar een meer kindvriendelijke asieljustitie, waarin de mensenrechten van kinderen en jongeren zowel procedureel als inhoudelijk gewaarborgd zijn. We zien daarin een pioniersrol weggelegd voor de RvV.

Meer info over het voorstel

Wil je meer lezen over het voorstel, klik dan hier voor het rapport in het Nederlands, Frans of Engels.

Het ontwerp kwam tot stand als een samenwerking tussen Sara Lembrechts, Ellen Van Vooren, 4 Afghaanse jongeren, een voogd en de RvV, ondersteund door experten. De jongeren zijn dankzij de financiële steun van het Fonds Freya Vander Laenen  op een passende manier vergoed voor hun tijd. Alle andere betrokkenen hebben zich vrijwillig geëngageerd om mee te werken aan dit proces.

Het doctoraatsonderzoek dat aan de basis ligt van dit voorstel, wordt gefinancierd door het FWO (projectnummer G015520N). Het empirische luik van het onderzoek omvat interviews met 20 kinderen en jongeren die als minderjarige een asielprocedure op de Raad meemaakten, 6 (pleeg)ouders, 6 steunfiguren, 3 medewerkers van het CGVS, 11 voogden, 12 advocaten, 12 asielrechters, 17 medewerkers van de Raad en ongeveer 500 uur aan etnografische observaties in en rond de huidige zittingszaal.

Jouw mening over het voorstel

Binnenkort kan je hier een korte bevraging terugvinden om jouw feedback over het voorstel te delen.

Contact

Wil je intussen jouw gedachten kwijt over het voorstel, of wil je graag op de hoogte gehouden worden?

Volg ons op LinkedIn of stuur ons een berichtje via sara.lembrechts@ugent.be.

Je kan op afspraak ook langskomen: Campus Aula | Universiteitstraat 8, entrance 9 | 1st floor office 06.13.110.007 (visit)

 

Voor meer informatie over het onderzoek en de bijbehorende publicaties, zie hier.

Dit onderzoek is ingebed in de UGent Migration Law Research Group | Human Rights Center | CESSMIR | HRRN