Gauthier Vandenbossche

Gauthier Vandenbossche

Gauthier Vandenbossche (1997) is doctoraatsstudent en assistent aan de Faculteit Recht en Criminologie (vakgroep Metajurica, Privaat- en Ondernemingsrecht en Instituut Financieel Recht) en de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (vakgroep Accountancy, Bedrijfsfinanciering en Fiscaliteit) aan de Universiteit Gent. Hij is assistent voor de juridische opleidingsonderdelen in het programma Handelswetenschappen (met name "Inleiding tot het recht" en "Belastingstrategie").

Gauthier studeerde summa cum laude af in de master (MSc) in Handelswetenschappen (Fiscaliteit) in 2020, waarbij hij zijn masterproef schreef over de fiscale behandeling van inkomsten uit de overdracht van auteursrechten ("Auteursrechten: een fiscale analyse").

Gauthier Vandenbossche heeft een sterke interesse in recht en het snijvak met bedrijfseconomie. Gauthier bereidt een doctoraatsproefschrift binnen het insolventierecht. Hij presenteerde zijn onderzoek op de INSOL Europe Academic Conference (Dublin, 2022), INSOL Europe Annual Congress (Dublin, 2022), PhD-workshop over Europees en internationaal insolventierecht (Leiden, 2022, derde prijs), PhD-workshop over hervorming van het recht inzake zekerheden en insolventieprocedures (Antwerpen, 2022), INSOL Europe Academic Conference (Dubrovnik, 2022) en op de YANIL-onderzoeksworkshop over herstructurering en insolventierecht (Amsterdam).

Gauthier publiceert in de domeinen van het insolventierecht, het ondernemingsrecht en het fiscaal recht. Hij is ook een regelmatig spreker op seminars. Daarnaast bezit hij uitgebreide kennis van het Belgische belastingregime inzake auteursrechten, waarbij inkomsten die auteurs verkrijgen uit de overdracht of licentieverlening van auteursrechten gunstig worden belast onder Belgisch recht.

Zijn doctoraatsonderzoek

Optimalisatie van het toepassingsgebied van insolventieprocedures

Het hoofddoel van het onderzoeksproject "Optimalisatie van het toepassingsgebied van insolventieprocedures" is om te onderzoeken of momenteel de juiste entiteiten (natuurlijke en rechtspersonen) terechtkomen in de juiste insolventieprocedures en in hoeverre optimalisaties mogelijk zijn. Dit onderzoeksproject valt uiteen in verschillende papers.

Het eerste artikel is gericht op persoonlijke faillissementsprocedures, die steeds meer een economische functie vervullen gericht op het economisch herstel van de schuldenaar. Het idee van een nieuwe start ("fresh start") en een tweede kans, inclusief een vroegtijdige kwijtschelding van resterende schulden, is hiervan een belangrijke illustratie. Ondanks het feit dat deze ontwikkeling kan worden waargenomen in alle persoonlijke insolventieprocedures, zowel voor ondernemers als consumenten, werd kwijtschelding steeds beschouwd als een gunst die gemakkelijker te rechtvaardigen was ten aanzien van ondernemers (handelaars) dan aan niet-ondernemers. De vraag rijst of EU-lidstaten afzonderlijke kwijtscheldingssystemen voor ondernemers en consumenten moeten hanteren en of dit gerechtvaardigd is in verhouding tot hun doel. Het onderzoeksartikel over persoonlijke faillissementsprocedures, "Natural person ltd.: Towards a unified discharge regime for entrepreneurs and consumers",  werd gepubliceerd in de International Insolvency Review in 2023.

Een tweede paper focust op de kosten van faillissementszaken die zijn gesloten wegens gebrek aan activa ('lege boedels'). De curator speelt een centrale rol in deze procedures. Er wordt betoogd dat faillissementsprocedures voor lege boedels de staat veel geld kosten. In faillissementen waar de activa niet voldoende zijn om de kosten van de curator te betalen, heeft de curator recht op een forfaitaire vergoeding van 1.215,51 euro van de Belgische Staat, in plaats van uit de boedel. Het Time Driven Activity Based Costing (TDABC) economische-kostenmodel kan worden gebruikt om de werkelijke kosten van de werklast en tijd besteed door de curator in faillissementsprocedures te berekenen. Dit moet het mogelijk maken om onderzoek te voeren naar de toegevoegde waarde van de curator in faillissementsdossiers die worden afgesloten wegens ontoereikende activa.

Een derde paper onderzoekt de prestaties van (buitengerechtelijke) terugbetalingsplannen. Hoewel in het overgrote deel van de collectieve schuldenregelingen een minnelijke aanzuiveringsregeling wordt bereikt, is er namelijk zeer weinig empirisch onderzoek naar de mate waarin deze regelingen hun doel bereiken.

Het onderzoek van Gauthier Vandenbossche wordt gefinancierd door de Faculteit Economie en Bedrijfskunde en de Faculteit Recht en Criminologie, en wordt begeleid door prof. dr. Bertel De Groote en prof. dr. Diederik Bruloot. Zijn project loopt van 2020 tot 2026.

Meer weten?