Paulien Wymeersch
Paulien Wymeersch (1998) is aspirant bij het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) aan de Faculteit Recht en Criminologie, vakgroep Metajuridica, Privaat- en Ondernemingsrecht. Paulien studeerde summa cum laude af als Master in de rechten aan de Universiteit Gent (2021) en schreef een masterproef over de internationale driestappentoets en de uitzonderingen op het auteursrecht in de EU en de VS. Tijdens haar studies spendeerde ze tijd als uitwisselingsstudent aan Syracuse University, College of Law in de VS. Paulien behaalde ook de master-na-master (LLM) in IP & IT Law aan de KU Leuven (2023) met een masterproef over door AI geproduceerde afbeeldingen en de toepassing van het auteursrecht.
Na het begin van haar carrière als assistente vermogensrecht aan de UGent, heeft Paulien externe financiering verkregen van het FWO voor haar doctoraatsproject met de titel "Eigendom van AI en AI-output". Ze heeft haar onderzoeksresultaten reeds op verschillende gelegenheden gepresenteerd, waaronder op vormingsavonden georganiseerd door de Ondernemingsrechtbanken Gent en Antwerpen, en op de jaarlijkse conferentie van de Association for Law, Property and Society (ALPS) in Southampton, VK. Paulien heeft publicaties op het gebied van het goederenrecht en de intellectuele rechten, met een focus op het auteursrecht en de relatie ervan met artificiële intelligentie.
Behalve geaffilieerd onderzoeker bij GIPLI, is Paulien ook full-time lid van het Centrum voor Verbintenissen- en Goederenrecht van Universiteit Gent.
Haar doctoraatsonderzoek
Eigendom van AI en AI-output
AI-systemen spelen een steeds grotere rol in de samenleving, maar geven ook aanleiding tot praktische problemen, zoals het produceren van output (bv. realistische afbeeldingen, kunst, gedichten) of het veroorzaken van schade. AI-systemen stellen dan ook de hedendaagse juridische doctrine in vraag en geven aanleiding tot beleidsvragen. Dit onderzoek stelt de centrale onderzoeksvraag wie eigenaar is van AI en AI-output.
Eerst wordt nagegaan of AI-systemen juridisch te kwalificeren zijn als goederen, wat wordt bemoeilijkt door hun complexe en immateriële aard. Tegelijk is het zo dat AI-systemen mogelijks beschermd zijn door intellectuele rechten, met name het auteursrecht en octrooirecht, terwijl de relatie tussen deze twee classificaties niet duidelijk is. Ten tweede zal besproken worden of aan AI-systemen een eigen rechtspersoonlijkheid moet worden toegekend, aangezien AI vragen oproept over (buiten)contractuele aansprakelijkheid. Ten derde zal worden onderzocht of het auteursrecht en octrooirecht van toepassing zijn op output die werd geproduceerd met behulp van AI. Het innovatieve karakter van het project ligt in de combinatie van verschillende rechtstakken door samenhangende vragen gezamenlijk te onderzoeken.
Het onderzoek van Paulien Wymeersch wordt gefinancierd door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en vindt plaats onder het promotorschap van prof. dr. Joke Baeck en het copromotorschap van prof. dr. Annelies Wylleman. Het project loopt van november 2023 tot oktober 2027.