Onderzoek
Onderzoeksprojecten en doctoraten prof. Gerd Verschelden
- Promotor van IPOS (Interdisciplinair Project voor de Optimalisering van Scheidingstrajecten) van 2007 tot 2011 gefinancierd door het Instituut voor de aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Techniek (IWT) in het raam van het Strategisch BasisOnderzoek (SBO). Dit project strekte ertoe de levenskwaliteit van de personen die scheiden in Vlaanderen te verbeteren door een psychologisch, economisch en juridisch onderzoek van het scheidingsproces, met de focus op een analyse van de overeenkomsten van scheidende (ex-)partners en bemiddeling.
- Promotor van het doctoraal proefschrift in de rechten van Ruben Hemelsoen, “Overeenkomsten voorafgaand aan echtscheiding door onderlinge toestemming: een empirisch-juridische studie” (verdedigd op 19 december 2011). Voor de commerciële editie, klik hier.
- Copromotor van het doctoraal proefschrift in de economische wetenschappen van Sietse Bracke, “Empirical Essays on the Economics of Divorce” (verdedigd op 17 oktober 2013).
- Promotor van assistente Ilse Martens en haar doctoraal proefschrift in de rechten “De onderhoudsverplichting tussen ex-echtgenoten” (verdedigd op 13 januari 2014).
- Promotor van bursaal Elena Ignovska, gefinancierd via de Europese Commissie (Basileus, Erasmus Mundus Action 2 TG1) en haar doctoraal proefschrift in de rechten “Affiliation of Children Conceived by Sperm Donation to Single Women: The (Im)possibility to Establish Fatherhood from an International Perspective with a Focus on the Republic of Macedonia” (verdedigd op 1 september 2014).
- Promotor van bursaal Liesbet Pluym, gefinancierd door het Bijzonder OnderzoeksFonds (BOF) van de Universiteit Gent, en haar doctoraal proefschrift in de rechten “Een familierechtelijk statuut voor draagmoederschap in België” (verdedigd op 10 september 2014).
- Promotor van FiTTiF (Families in Transition – Transition in Families), een multidisciplinair project, van 2015 tot 2018 gefinancierd door het IWT in het raam van SBO en als dusdanig verantwoordelijk voor het juridische luik van dit project.
- Promotor van bursaal Sofie Raes en haar doctoraal proefschrift in de rechten “Minnelijke schikkingen in de familierechtbank: een empirisch-juridische evaluatie” (verdedigd op 20 augustus 2020)
- Promotor van assistente Lynn De Schrijver en haar doctoraal proefschrift in de rechten “Evaluatie en toekomstperspectieven van de wettelijke samenwoning” (verdedigd op 4 september 2020)
- Promotor van assistent Tom Wijnant en zijn doctoraal proefschrift in de rechten “Voorstellen tot optimalisering van de buitengerechtelijke bemiddeling, met focus op een faciliterende rol van de advocatuur” (verdedigd op 12 januari 2021)
- Promotor van het lopend doctoraal onderzoek van assistente Evelyn Merckx “The Best Interests of the Child during and after Divorce and Custody Proceedings in Belgium: Achieving Child-Friendly Litigation”.
- Promotor van FamSol 2.0 (Familiale Solidariteit 2.0: op weg naar een vernieuwde solidariteit in diverse gezinsvormen), een interdisciplinair project, van 2020 tot 2024 gefinancierd door het FWO in het raam van SBO en als dusdanig verantwoordelijk voor het juridische luik van dit project.
- Promotor van bursaal Silke Timmermans en haar lopend doctoraal onderzoek in de rechten over nieuwe grondslagen voor onderhoudsverplichtingen tussen familieleden.
- Promotor van bursaal Leander Van Driessche, gefinancierd door het Bijzonder OnderzoeksFonds (BOF) van de Universiteit Gent, en zijn lopend doctoraal onderzoek in de rechten over autonomie in het verticale familierecht.
Buitenlandse onderzoeksverblijven
Gerd Verschelden was gasthoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam (april-mei 2011) als titularis van de TPR-Wisselleerstoel (Nederland) 2010-2011 en gasthoogleraar aan de Universiteit Stellenbosch als titularis van de TPR-Wisselleerstoel (Zuid-Afrika) 2015-2016.
Eigen onderzoek
Gerd Verschelden is auteur van een 5-tal monografieën, editor van een 15-tal verzamelwerken, auteur van meer dan 50 bijdragen in verzamelwerken, meer dan 40 tijdschriftartikelen en meer dan 20 substantiële annotaties over diverse aspecten van het personenrecht, familierecht en relatievermogensrecht.