Infopagina rechten
Welkom op de infopagina van de opleiding rechten.
Op deze pagina kan je op je eigen tempo de opleiding verkennen. Je kan cursussen inkijken, ontdekken wat de beroepsmogelijkheden zijn en kijken naar getuigenissen van studenten.
Infodag op 15 maart 2025
Op zaterdag 15 maart, in de voormiddag, kan je uitgebreid kennis maken met de opleiding rechten:
- Om 10u start de plenaire sessie
- Nadien is er een infobeurs
- Locatie is Campus Ufo, Ufo, Sint-Pietersnieuwstraat 35, Gent
Schrijf je in voor de infodag (vanaf 22 januari 2025)
Voorstelling van de opleiding
De samenleving wordt steeds complexer en meer en meer sectoren worden 'gejuridiseerd'. Goed juridisch advies is noodzakelijk bij quasi elke belangrijke beslissing. Juristen nemen daardoor een sleutelpositie in binnen de maatschappij.
Als jurist ben je geïnteresseerd in de samenleving, historische evoluties en volg je de actualiteit op de voet. Je bent gemotiveerd om complexe problemen in de meest uiteenlopende maatschappelijke domeinen te analyseren en regels te vinden en toe te passen op heel concrete situaties.
Wie rechten studeert, wordt niet automatisch advocaat, magistraat of notaris. Ook binnen bedrijven en overheidsdiensten of in de politieke wereld kunnen juristen aan de slag. Tijdens de opleiding komen dan ook heel uiteenlopende rechtstakken aan bod en word je ondergedompeld in een brede waaier aan juridische situaties en problemen.
Leermateriaal
Snuister eens in de boeken en cursusteksten van de eerste Bachelor Rechten! Klik op de afbeelding om het materiaal te openen.
Internationale ervaring
In het eerste of tweede jaar van de masteropleiding kan je op uitwisseling.
Een uitwisseling duurt 1 semester of 1 jaar en je betaalt hiervoor geen extra inschrijvingsgelden. Dit biedt studenten de kans om een semester of een jaar aan een gerenommeerde instelling in het buitenland te studeren zonder er hoge inschrijvingsgelden voor te betalen.
De Faculteit Recht en Criminologie heeft tal van akkoorden met partners in 26 Europese landen. Op die manier kunnen jaarlijks meer dan 220 studenten op uitwisseling. Maar ook buiten Europa heeft de Faculteit samenwerkingsakkoorden. Het gaat om 22 akkoorden voor 41 plaatsen bij instellingen in de volgende landen: Australië, Brazilië, China, Nieuw-Zeeland, Singapore, Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
Een uitgebreid overzicht van de bestemmingen vind je hier
Wil je graag meer weten over een buitenlandse ervaring tijdens jouw studies?
Beroepsmogelijkheden
Wat na de opleiding rechten? Alumni van de UGent maken je wegwijs doorheen een aantal beroepsmogelijkheden en blikken terug op hun studies. Van beleidsmedewerker, woordvoerder, rechter, griffier, advocaat tot politiek adviseur.
Studieondersteuning
De studie-en trajectbegeleiders van het monitoraat nemen initiatieven om het studeren vlotter en efficiënter te laten verlopen. Maak kennis met hun aanbod in onderstaand filmpje.
Studenten aan het woord
Waarom kozen ze voor de opleiding? Hoe hebben ze hun eerste dag op de universiteit beleefd? Aan welke studeertip hebben ze het meeste gehad?
Op stap met een student van onze faculteit
Handig om weten
Verkorte studietrajecten
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak? Misschien kom je in aanmerking voor een schakelprogramma, voorbereidingsprogramma of verkorte bachelor.Studeren als werkstudent
Wens je jouw studies te combineren met een job? Neem dan hier een kijkje.Student zijn is meer dan studeren alleen
De studentenvertegenwoordigers (StuVers) verdedigen de belangen van de studenten in de opleiding en de faculteit.
Elke student van de faculteit is ook automatisch lid van StuReC, de Studentenraad voor Rechten en Criminologie.
Het Vlaams Rechtsgenootschap Gent is de faculteitskring van de opleiding Rechten. Ze bieden een gevarieerd aanbod van fuiven, cultuur, sport, studie en dit alles aan studentikoze prijzen.
Gent kent een divers (studenten)verenigingsleven. Ga via Durf Doen op zoek naar de vereniging waar jij je thuis zal voelen.
Diversiteit
Het credo van de Universiteit Gent is ‘Durf Denken’. De universiteit daagt haar studenten en personeel dan ook uit om een kritische blik op de maatschappij te ontwikkelen.
De Universiteit Gent is een maatschappelijk geëngageerde pluralistische universiteit, een universiteit die open staat voor iedereen, ongeacht levensbeschouwelijke, politieke, culturele, sociale en andere achtergronden. Toegankelijkheid, evenredige en evenwaardige participatie zijn een prioriteit.
Faculteit Recht en Criminologie
Onze faculteit is gelegen in het hart van de stad Gent, tussen de Universiteitstraat en de Voldersstraat.
Kijk gerust eens (virtueel) binnen...
Contact
Heb je nog vragen over de opleiding? We beantwoorden ze graag!
Stuur een mailtje naar monitoraat.re@ugent.be.