Informatie voor nieuwe studenten criminologie

Kennismaking met de faculteit

Eerste lesAuditorium Quetelet

Jouw eerste les gaat door op maandag 23 september om 16u. Hiervoor moet je naar Campus Tweekerken (Tweekerkenstraat 2), Auditorium A - Adolphe Quetelet.  

Kom zeker naar deze eerste les want je krijgt er nog eens alle nodige praktische informatie.

Aansluitend krijg je van Professor Wim Hardyns de eerste les Encyclopedie van de criminologische wetenschappen.

(Inleiding tot de criminologie staat ook op maandag ingeroosterd, maar dit vak start pas op donderdag 26/09)

Lesrooster

Als je ingeschreven bent, kan je jouw persoonlijk lesrooster raadplegen via de link “Mijn kalender” op oasis.ugent.be

Cursusmateriaal

Een deel van het cursusmateriaal kan je bestellen bij studentenvereniging Lombrosiana. De afhaalmomenten worden gecommuniceerd via de Ufora pagina van Lombrosiana

Andere lesgevers werken samen met bv. Topcopy. Zij zullen tijdens de eerste les jou hierover de nodige informatie geven.

UGent mailadres

Officiële communicatie van en met de UGent verloopt steeds via je UGent-mailadres (meestal voornaam.naam@ugent.be) . Volg deze mails dus zeker dagelijks op en gebruik ook zelf je UGent-mailadres wanneer je mails verstuurt.

Je kan jouw mails openen door te surfen naar owa.ugent.be

Wifi

EduroamEduroam is het wifi-netwerk voor studenten (niet UGentGuest). Om in te loggen:

  1. geef jouw UGent e-mailadres
  2. geef jouw UGent wachtwoord
  3. accepteer het certificaat (indien gevraagd)

Laptop

Als student heb je een laptop nodig. Voor de opleiding criminologie volstaat een meeste opleidingen volstaat een goed werkend basismodel goed werkende basismodel

Microsoft 365, met toegang tot OneDrive for Business, is gratis beschikbaar voor alle studenten. 

Ufora

Ufora Visualufora.ugent.be is de digitale leeromgeving van de UGent. Je vindt er cursussites van elk vak (aankondigingen van de lesgevers, powerpoints,...), infosites met info bv. over de faculteit, en non-oasissites zoals deze van het monitoraat.

Neem even de tijd om Ufora te verkennen.

  • TIP 1: Wil je updates over jouw lessen ook via mail ontvangen, geef dit dan aan via 'meldingen' (te vinden onder jouw profiel)
  • TIP 2: Wil je updates over jouw lessen ook via de smartphone ontvangen, installeer dan de app Pulse

Bijzondere studeeromstandigheden

  • Uitzonderlijke faciliteiten zijn mogelijk bij studeren onder bijzondere omstandigheden, zoals voor studenten met een functiebeperking, met uitzonderlijke sociale en individuele omstandigheden, topsporters, etc. Wie in aanmerking denkt te komen, vraagt best tijdig een bijzonder statuut aan. 
  • Studenten die werken en studeren willen combineren, kunnen het statuut van werkstudent aanvragen. 

Diensten voor studenten

Medewerkers monitoraatMonitoraat

De studie- en trajectbegeleiders organiseren praktische workshops die je helpen om de leerstof efficiënt aan te pakken. Volg de aankondigingen van Ufora om ons aanbod te leren kennen.

Daarnaast kan je ook individueel advies krijgen over jouw studiemethode, -houding en -planning.

taalbegeleiding: academisch NederlandsTaalondersteuning

Je zal zal zowel passief als actief in aanraking komen met academisch taalgebruik. Talenbeleidsmedewerkers kunnen jou hierbij ondersteunen.

Medewerkers Facultaire StudentenadministratieFacultaire studentenadministratie

De facultaire studentenadministratie, kortweg FSA, is jouw aanspreekpunt voor alle administratieve aspecten van de opleiding.

    Sociale dienst

    Gilles - Daphne - Tomas - Annelore - Annelies - SarahMet vragen rond studiekosten en/of financiële steun kan je terecht bij de sociale dienst.

        Team psy

        Studentenpsychologen

        Zit je met iets en wil je hierover praten? Maak een individuele afspraak met een studentenpsycholoog. Je kan bij hen ook terecht voor groepstrainingen rond diverse thema's, zoals faalangst, uitstelgedrag, slaapproblemen,... 

        JobdienstJobdienst

        Een centje bijverdienen als jobstudent? De jobdienst helpt je zoeken naar een job die combineerbaar is met jouw studies. 

        SIMON zegt

        De UGent zet SIMON in om jou als nieuwe student bij de start van je opleiding een beeld te geven van jouw persoonlijke startcompetenties. Een tijdje na het invullen krijg je een feedbackrapport. Je ziet daarin hoe je scoort op de verschillende vaardigheden die nodig zijn om te slagen voor de opleiding criminologie.

        Zijn er vaardigheden die je best nog wat bijspijkert? Je krijgt ook een overzicht van hoe je jouw slaagkansen kan maximaliseren en via welke begeleidingsactiviteiten je dit kan doen.

        Vrijstellingen of studieduurvermindering

        Heb reeds één of meerdere credits behaald in een andere opleiding aan de universiteit of hogeschool, dan kom je mogelijks in aanmerking voor één of meerdere vrijstellingen.

        Als je al een diploma hoger onderwijs op zak hebt, kom je misschien wel in aanmerking voor een verkort studietraject.

          Voor en door studenten

          LombrosianaLombrosiana

          Lombrosiana is de studentenvereniging van en voor studenten criminologie. Naast de boekenverkoop organiseren zij het hele jaar door activiteiten. 

          StuReCStudentenraad Recht en Criminologie

          De Facultaire Studentenraad voor Recht en Criminologie, StuRec is hét platform voor studentenvertegenwoordiging aan deze faculteit.  

          #Durfdiversdenken

          Campus Aula

          De Faculteit Recht & Criminologie maakt deel uit van de Campus Aula, Universiteitstraat 4, in hartje Gent. Je vindt er verschillende facultaire diensten en meerdere leslokalen, al zal je er in 1ste bachelor nog niet zo vaak les hebben. 

          Met tram- en bushaltes om de hoek en een treinstation nabij, is de faculteit vlot bereikbaar.

          Verken de faculteit door met je cursor over het campusplan te gaan.