Keuzevakken rechten

Keuzevak in de bachelor

In de 3de bachelor moet je 1 keuzevak opnemen (minstens 3 studiepunten). Je hebt hiervoor de keuze: 

  1. OF een OPLEIDINGSSPECIFIEK KEUZEVAK: Rechtseconomie, Criminologie, Etiologische criminologie, Drugsfenomenen, Forensisch welzijnswerk, Mensenrechten: multidisciplinaire perspectieven of Krachtige leeromgevingen. Voor meer informatie over deze vakken, bekijk de studiekiezer.
  2. OF een VAK UIT EEN BACHELOROPLEIDING (UGent) dat kadert binnen één van volgende domeinen: economie, politicologie, bestuurskunde, psychologie, filosofie, sociologie, geschiedenis of criminologie (bekijk de opleidingen via de studiekiezer) én inhoudelijk niet overlapt met een plichtvak uit de opleiding rechten. 
    • Deze vakken werden in het verleden reeds opgenomen en worden zondermeer goedgekeurd door de curriculumcommissie (zgn. witte lijst)
    • Staat het vak dat je wil opnemen niet in bovenstaande lijst, dan moet je de lesgever via mail om toestemming vragen en de mail ten laatste tegen de deadline van het samenstellen van jouw curriculum in Oasis (in 2023: 6 oktober) doorsturen naar de studentenadministratie (fsa.rechten@ugent.be) met vermelding van de vakcode, de vaknaam, het aantal studiepunten, en de opleiding waarin het vak georganiseerd wordt. Vermeld als onderwerp 'keuzevak BBRECH toestemming lesgever' .
  3. OF een UNIVERSITEITSBREED KEUZEVAK: zie overzicht

Keuzevakken in de master

De masteropleiding rechten bestaat uit volgende componenten:

  • Plichtvakken (28 studiepunten): je moeten de plichtvakken opnemen vooraleer je keuzevakken mag opnemen (uitz. uitwisselingsstudenten)
  • Masterproef I (4 studiepunten) op te nemen in de 1ste master
  • Masterproef II (20 studiepunten) op te nemen in de 2de master
  • Keuzevakken (68 studiepunten) op te nemen in 1ste en 2de master

Een overzicht van alle (keuze)vakken vind je in de studiekiezer. Wil je weten welke keuzevakken aansluiten bij welk interesseveld, bekijk dan deze lijst

Regels keuzevakken

Bij de selectie van de keuzevakken moet je rekening houden met volgende regels:

  1. MODULE I (vak met vaardigheidscomponent)
    • Je moet 1 keuzevak (van 4 tot 12 studiepunten) opnemen, maar mag ook niet meer dan 1 keuzevak binnen deze module opnemen
    • Je kiest uit de lijst 'Aanbod rechten' of uit de lijst 'Aanbod UGent: sociaal-wetenschappelijke onderzoeksmethoden'
    • De meeste vakken binnen deze module staan open voor een gelimiteerd aantal studenten en werken dus met een selectieprocedure. Hierover wordt aan het begin van het academiejaar gecommuniceerd via ufora
  2. MODULE II
    • Je moet minstens 6 juridische opleidingsonderdelen A opnemen (tellen elk voor 6 studiepunten => 36 studiepunten)
    • Je mag maximum 12 studiepunten aan niet-juridische opleidingsonderdelen opnemen
      • Je kiest uit een lijst met 'preferentiële niet-juridische opleidingsonderdelen' en/of uit het 'keuzeaanbod UGent '(in dat geval moet het gekozen mastervak kaderen binnen één van volgende domeinen: economie, politicologie, bestuurskunde, psychologie, filosofie, sociologie, geschiedenis, criminologie of aan te sluiten bij het onderwerp van de masterproef)
      • Niet-juridische vakken uit de witte lijst worden sowieso toegestaan door de curriculumcommissie. Staat het vak dat je wil volgen niet in de witte lijst, dan heb je de toestemming van de betrokken lesgever nodig. Mail de lesgever (voornaam.achternaam@ugent.be) en stuur zijn of haar toestemming tegen de deadline van indiening van jouw curriculum door naar de studentenadministratie, fsa.rechten@ugent.be. Vermeld hierbij: toestemming lesgever + cursuscode + aantal studiepunten + naam van de opleiding waarin het vak gedoceerd wordt.

Ga je op uitwisseling, dan geldt de verplichting om minimum 6 juridische vakken A op te nemen voor jou niet. Wel mag je dan maximum 7 juridische vakken B (tellen elk voor 4 studiepunten) opnemen.

Stappenplan samenstelling curriculum

Start je met de master, dan maak je best voor jezelf al een overzicht van welke keuzevakken je wil opnemen in die 2 jaren. Het handigste is om daarbij volgend stappenplan te volgen:

Deadlines en procedure

  • Samenstelling curriculum, inclusief keuzevakken, in Oasis en voorleggen ter goedkeuring: uiterlijk 4 oktober 2024 (vrijdag 2de lesweek)
  • Enkel bij niet-juridisch keuzevak dat niet op de witte lijst staat: uiterlijk 4 oktober 2024 toestemming lesgever mailen naar fsa.rechten@ugent.be
  • Wijziging keuzevak van voorgelegd currciulum kan per semester slechts 1 keer per semester worden toegelaten: uiterlijk 4 oktober 2024 (vrijdag 2de lesweek) voor 1ste semestervakken en 21 februari 2025 (vrijdag 2de lesweek) voor 2de semestervakken
  • Voor de aanvraag tot wissel van keuzevakken, mail fsa.rechten@ugent.be
  • Na de deadline van wijziging keuzevak, is het nog enkel mogelijk om vakken te schrappen: uiterlijk 14 november 2024 voor 1ste semestervakken en 28 februari 2025 voor 2de semester- en jaarvakken

Contact

Facultaire studentenadministratie: