Tatiana Kazadi Tshikala

Justitieassistent

Criminologische Wetenschappen 2010 - 2014

Tatiana Kazadi Tshikala - JustitieassistentIk wou altijd al iets doen met mensen die aan de rand van de maatschappij staan. Toen ik moest kiezen wat ik wou studeren twijfelde ik tussen Orthopedagogie en Criminologische Wetenschappen. Net omdat ik het crimineel aspect belangrijk vind en omdat deze mensen vaak gemediatiseerd en als het ware als monsters omschreven worden heb ik gekozen voor de opleiding Criminologische Wetenschappen. Het was altijd al mijn ambitie om met dit cliënteel te werken.

Meteen nadat ik afstudeerde kon ik aan de slag in de gevangenis als trajectbegeleider in de vrijwillige hulpverlening. Daarna ben ik een tijdlang aan de slag gegaan op een onderzoeksgroep van de UGent waar ik onderzoek deed naar de re-integratie van gedetineerden. Maar daar vond ik niet de voldoening die ik zocht. Zelf vond ik dergelijk onderzoek te theoretisch en ik miste het contact met mensen, waar ik aanvankelijk naar op zoek was. De uitgelezen kans om weer met mensen te werken kwam er toen ik aan de slag kon gaan als justitieassistent in het Justitiehuis van Antwerpen. Daar ben ik vanuit mijn functie betrokken in wat de opvolging betreft buiten de gevangenis.

"Net omdat ik het crimineel aspect belangrijk vind en omdat deze mensen vaak gemediatiseerd en als het ware als monsters omschreven worden heb ik gekozen voor de opleiding Criminologische Wetenschappen. Het was altijd al mijn ambitie om met dit cliënteel te werken."

Ik doe de penitentiaire maatregelen, wat betekent dat de meeste van mijn cliënten onder voorwaarden van de strafuitvoeringsrechtbank vallen. Een ander deel valt onder de dienst detentiebeheer. Ik voer dagelijks gesprekken met cliënten en volg hun voorwaarden op. Ik rapporteer en schrijf verslagen voor mijn opdrachtgevers. Voorts houdt mijn werk in dat ik huisbezoeken doe en ook enquêtes uitvoer. Wanneer mensen vragen om de gevangenis te verlaten ga ik naar het thuismilieu om te bepalen of het wel wenselijk is om naar dit milieu terug te keren. Zijn bijvoorbeeld de ouders voldoende op de hoogte van de feiten, van de detentie, hoe zien zij de toekomst? Het elektronisch toezicht doe ik ook, wat met zich meebrengt dat ik ook uurroosters maak voor de cliënten. Ik werk samen met de monitoring in Brussel en ben bereikbaar om indien nodig uurroosters aan te passen. We vergaderen best veel en er wordt ook veel getelefoneerd om afspraken te maken en zaken af te stemmen.

"Ik weet wel, sommigen hebben een moord gepleegd of hebben iemand verkracht en vaak zijn het diegenen die het langst in de gevangenis hebben gezeten. Maar evenzeer ben ik ervan overtuigd: ze krijgen een tweede kans van de rechtbank en die wil je hen mee laten benutten."

Mijn job is onvoorspelbaar. Ik kan mijn agenda wel plannen maar als er een crisis is moet ik alles wel laten vallen. Maar ik werk nu eenmaal graag met dit cliënteel. Ik weet wel, sommigen hebben een moord gepleegd of hebben iemand verkracht en vaak zijn het diegenen die het langst in de gevangenis hebben gezeten. Maar evenzeer ben ik ervan overtuigd: ze krijgen een tweede kans van de rechtbank en die wil je hen mee laten benutten. Al houd je natuurlijk in het achterhoofd dat het een gedwongen mandaat is, dus dat mensen komen omdat ze moeten. Bijgevolg zijn er soms ook conflicten zijn met de cliënt. Want als justitieassistent ben jij degene die hen controleert. Houden ze zich niet aan hun voorwaarden, dan moet ik dat ook melden aan mijn opdrachtgever. Cliënten kunnen niet altijd goed om met die confrontatie.

"Dat is trouwens wat ik alle studenten Criminologische Wetenschappen kan adviseren. Om tijdens je opleiding al een domein te vinden waarin je je specialiseert. Als je later je kennis daarin kunt etaleren, zal je ongetwijfeld de interesse van een potentiële werkgever wekken."

Zelf raakte ik tijdens mijn opleiding Criminologische Wetenschappen al overtuigd van de richting waarin ik wou uitgaan. Mijn stage die ik deed tijdens mijn opleiding bevestigde mij alleen maar in die keuze. Die deed ik bij de dienst gezondheidszorg bij de gevangenissen, waarbij ik toen alle Vlaamse gevangenissen heb bezocht. Ook toen ging het over het raakvlak justitie, hulpverlening en zorg. Mijn interesse in het penitentiaire en het gevangeniswezen werd hierdoor alleen maar aangewakkerd. Dus heb ik me tijdens mijn opleiding al verder verdiept in het gevangeniswezen.

Dat is trouwens wat ik alle studenten Criminologische Wetenschappen kan adviseren. Om tijdens je opleiding al een domein te vinden waarin je je specialiseert. Als je later je kennis daarin kunt etaleren, zal je ongetwijfeld de interesse van een potentiële werkgever wekken. Op de arbeidsmarkt wordt zelden gevraagd naar “een criminoloog”. Je moet ervoor zorgen dat je je kunt onderscheiden. Daar moet je zelf voor zorgen want de opleiding zelf biedt die differentiatie niet. Dus zorg dat je tegen je masterjaren weet waar je interesses liggen en waar je naartoe wil. Is dat de politie? Goed. Wil je eerder beleidsmatig werken? Ook goed. Maar zorg ervoor dat je niet tot de vaststelling komt dat je het bij het afstuderen nog altijd niet weet.

Deze interviews werden afgenomen in het voorjaar van 2018 door Sophie Dewaele. Meer info en studieadvies via monitoraat.re@ugent.be.