Dorothée Vermeiren

Waar kun je aan de slag met een diploma Rechten? UGent-alumna Dorothée Vermeiren, Counsel bij Clifford Chance LLP licht de jobmogelijkheden toe en geeft tips aan studiekiezers.

Counsel bij Clifford Chance LLP

Rechten 2002 - 2007

Dorothée Vermeieren - Counsel bij Clifford Chance LLPIk ben advocaat bij Clifford Chance, een kantoor gespecialiseerd in zakenadvocatuur. Wereldwijd is het één van de grootste kantoren, actief in 33 landen. Met mijn 10 jaar anciënniteit ben ik counsel, wat een stap is tussen associate en partner. Bij Clifford Chance doe ik “litigation”, dat is procesvoering. Vergeleken met kleinere kantoren houden we ons meer bezig met de grote mediatieke dossiers, waar de inzet groter is en de juridische vraagstukken misschien iets complexer zijn. Zo hebben we bijvoorbeeld voor de staat opgetreden in de ARCO dossiers. Of denk ook aan de staatsgaranties die in de financiële crisis gegeven zijn voor banken. Dat zijn het soort dossiers waar wij mee bezig zijn. Ik ben niet iemand die dagelijks gaat pleiten. Dat is eerder uitzonderlijk. De dossiers waarin ik optreed, zijn procedures die al jarenlang duren. Niet zelden werden ze al opgestart 10 jaar geleden toen ik aan boord kwam bij Clifford Chance.

"Ik ben niet iemand die dagelijks gaat pleiten. Dat is eerder uitzonderlijk. De dossiers waarin ik optreed, zijn procedures die al jarenlang duren."

Eigenlijk komen enkel de vennoot en ik zelf die procesvoering doen nog af en toe met de rechtbank in aanraking. De anderen die bijvoorbeeld financieel recht of vennootschapsrecht doen, pleiten nooit. Zij doen hoofdzakelijk transacties. Bijvoorbeeld een bedrijf bijstaan dat een overname wil doen. Of banken helpen bij het opstellen van financieringsdocumentatie. Boekenonderzoek doen voor een potentiële koper. Een transactie onderhandelen … Op geen enkel moment komen zij in aanraking met de rechtbank. Tenzij er achteraf een conflict zou ontstaan, maar dan zal dat samen met mij of met een collega behandeld worden vanuit procedurele optiek.

Aanvankelijk wou ik nochtans geen Rechten, maar Sinologie of Romaanse talen studeren, want ik deed altijd al graag talen. Maar na gesprekken met mijn vader die jurist was bij een bank, ben ik naar een infosessie Rechten gegaan. Toen ik uiteindelijk aan de studies begon had ik nooit het idee om een klassieke advocaat te worden. Ik wou in de diplomatie gaan. Tot ik in het vierde jaar een zomerstage deed bij Clifford Chance. Wat uiteindelijk danig goed is meegevallen, dat ze me daar op het einde een aanbod deden. Een jaar later, toen ik mijn diploma op zak had, ben ik er dan ook gestart.

"Rechten kan overigens nuttig zijn in heel veel verschillende jobs. Het is dus misschien minder zichtbaar, maar nadien kun je nog veel meer doen dan enkel advocatuur of magistratuur."

Nog altijd ben ik blij dat ik die stage heb gedaan, want daar is de wereld voor mij opengegaan. Terwijl ik zelf nooit had gedacht dat advocatuur mijn ding zou zijn, kreeg ik tijdens mijn stage een klik. Je kunt trouwens overal stage lopen: bij notarissen, in de rechtbank, bij bedrijven, enz. Zo kan je in de praktijk ondervinden waar jouw interesses liggen. Zij die een stage doen, maken volgens mij een meer beredeneerde keuze en houden ook langer vol.

‘Rechten’ kan overigens nuttig zijn in heel veel verschillende jobs. Tijdens je opleiding ben je bezig met klassieke casussen en dat stuurt je logischerwijze naar de advocatuur. Het is dus misschien minder zichtbaar, maar nadien kun je nog veel meer doen dan enkel advocatuur of magistratuur. Al is het niet slecht dat mensen starten in de advocatuur. Het is een goede voorbereiding op veel andere jobs. De opleiding Rechten is heel breed. De advocatuur leert je het recht echt toe te passen op de feiten. Na een aantal jaar advocatuur heb je dan ook snel een waaier aan opties. Zo zal je makkelijk je weg vinden in de bankwereld of in de bedrijfswereld.

Zelf was ik tijdens mijn studieperiode erg actief in het studentenleven en heb ik ook enorm genoten van mijn periode bij het bestuur van het VRG (het Vlaams Rechtsgenootschap Gent, n.v.d.r.), dat mij ook een aantal vaardigheden heeft bijgebracht zoals organiseren en presenteren. Laat dat ook een advies zijn aan jonge studiekiezers in welke job ze ook zullen terechtkomen, om aandacht te hebben voor presentatie en taligheid. Daarop inzetten is belangrijk, niet alleen binnen de advocatuur. Ik ken geen enkele job waarin je niet af en toe je zaak moet verdedigen.

Deze interviews werden afgenomen in het voorjaar van 2018 door Sophie Dewaele. Meer info en studieadvies via monitoraat.re@ugent.be.