Els Verté
Waar kun je aan de slag met een diploma Rechten? UGent-alumna Els Verté, Advocaat Advocatenkantoor Verté licht de jobmogelijkheden toe en geeft tips aan studiekiezers.
Advocaat Advocatenkantoor Verté
Rechten 1986 – 1991
Toen ik 15 jaar was wou ik advocaat worden of modeontwerpster. Op school werd me toen de confronterende vraag gesteld: “Waarmee denk je dat je het meest je boterham zult verdienen?” Daarmee was de keuze snel gemaakt (lacht). Daarna ging ik volledig voor Rechten en zette ik mijn zinnen helemaal op de advocatuur.
"Ik wou per se mijn eigen plakkaat aan de deur omdat men mij gezegd had dat het tien tot vijftien jaar duurt voor je erin slaagt een eigen cliënteel op te bouwen. Redelijk snel al ben ik beginnen afbouwen op mijn stageplaats om volledig de belangen van mijn eigen cliënteel te kunnen behartigen."
Al 27 jaar ben ik ondertussen aan de balie. Na mijn afstuderen deed ik stage bij een advocate in Merelbeke. Maar vanaf de eerste dag ben ik begonnen met een eigen zelfstandige praktijk en combineerde ik dat met mijn stage. Ik wou per se mijn eigen plakkaat aan de deur omdat men mij gezegd had dat het tien tot vijftien jaar duurt voor je erin slaagt een eigen cliënteel op te bouwen. Redelijk snel al ben ik beginnen afbouwen op mijn stageplaats om volledig de belangen van mijn eigen cliënteel te kunnen behartigen.
Ik ontving mijn cliënten in mijn huis, waar mijn kantoor was. Ik was met weinig tevreden. Dat moest ook, want de eerste jaren heeft het even geduurd voor de eerste positieve resultaten er kwamen. Maar goed, ik wist dat ik moest doorzetten. Ondertussen heb ik mijn praktijk verder kunnen uitbouwen en is dit nu een kantoor met vier advocaten en drie bedienden. Geheel toevallig zijn het allemaal vrouwelijke advocaten, elk met een eigen specialisatie.
"In collectieve schuldenregeling moet je natuurlijk sociaal zijn. Tegelijk komt ook mijn juridische achtergrond als advocaat goed van pas als schuldbemiddelaar. Bij een huurachterstand bijvoorbeeld zie je meteen de verschillende mogelijke gevolgen en kun je anticiperen."
Momenteel ben ik als advocaat actief in collectieve schuldenregeling, wat betekent dat ik schuldenaars help met financiële problemen. Ik word door de rechtbank aangesteld om mensen met financiële problemen te helpen. Wanneer de rechtbank hen toelaat tot de collectieve procedure wordt de schuld vastgesteld. Vervolgens doen de schuldeisers aangifte bij mij. Dan wordt ook gekeken naar het inkomen van de schuldenaars en hun vaste kosten. Om vervolgens een volledig plan op te maken.
In collectieve schuldenregeling moet je natuurlijk sociaal zijn. Tegelijk komt ook mijn juridische achtergrond als advocaat goed van pas als schuldbemiddelaar. Bij een huurachterstand bijvoorbeeld zie je meteen de verschillende mogelijke gevolgen en kun je anticiperen. Al heb je die juridische achtergrond niet per definitie nodig om schuldbemiddelaar te worden, want je kunt bijvoorbeeld ook de opleiding volgen bij het OCMW. Sowieso moet je als schuldbemiddelaar onafhankelijk zijn. Je moet ervoor zorgen dat de schuldenaars menswaardig kunnen leven, zo staat het in de wet. Tegelijk moet je ervoor zorgen dat de schuldeisers zoveel mogelijk van hun vorderingen recupereren.
"Voor ons als advocaat gelden op de rechtbank een aantal formaliteiten. Ben je ouder, dan mag je bijvoorbeeld voorgaan op je jongere confrater. Dat heeft ook zijn voordelen, want je steekt altijd iets op van wat een oudere confrater te vertellen heeft."
De jongste tijd kom ik vaak op de arbeidsrechtbank gezien deze bevoegd is voor de collectieve schuldenregeling. Maar zo nodig kom ik ook op de andere rechtbanken. Voor ons als advocaat gelden op de rechtbank een aantal formaliteiten. Ben je ouder, dan mag je bijvoorbeeld voorgaan op je jongere confrater. Dat heeft ook zijn voordelen, want je steekt altijd iets op van wat een oudere confrater te vertellen heeft. Wij hebben natuurlijk ook een orde met stafhouder die toezicht houdt op de deontologie van de advocaten. En dan is er natuurlijk de toga die we dragen en die de gelijkheid onder advocaten moet garanderen. Wanneer ik aan leerlingen rondleidingen geef in het gerechtsgebouw maak ik altijd de vergelijking van de jonge stagiair met kledij van Primark of H&M die naast een advocaat staat met daaronder duurdere kledij. Beiden zijn dankzij de toga gelijk voor de rechtbank. Ik kan me wel voorstellen dat zo’n toga nog altijd indruk maakt op veel jongeren, gezien die veraf staat van hun leefwereld en zij de toga doorgaans enkel van televisie kennen.
"Door die brede vorming krijg je een ruime en brede blik op de maatschappij. Het stelt je in staat verbanden te leggen. Bovendien krijg je inzichten in bepaalde maatschappelijke mechanismen die je niet zou hebben mocht je enkel en alleen Recht krijgen tijdens je opleiding."
Als ik nu terugblik op mijn studies moet ik toegeven dat ik in het begin eerder ontgoocheld was. Wij kregen in dat eerste jaar amper Recht. Maar achteraf was ik daar heel blij om. Door die brede vorming krijg je een ruime en brede blik op de maatschappij. Het stelt je in staat verbanden te leggen. Bovendien krijg je inzichten in bepaalde maatschappelijke mechanismen die je niet zou hebben mocht je enkel en alleen Recht krijgen tijdens je opleiding.
Als ik tenslotte ook een advies mag geven aan wie nu voor de belangrijke studiekeuze staat. Doe gewoon wat je graag wil doen. Zelf ben ik ervan overtuigd dat jongeren meer begeleid moeten worden in de richting van wat ze graag willen doen, eerder dan wat ze denken te ‘moeten’ doen. Zet jongeren niet onder druk. Laat ze kiezen voor hun passie.