Karen Van den Bossche

Waar kun je aan de slag met een diploma Rechten? UGent-alumna Karen Van den Bossche, Inspecteur Lokale Recherchedienst Gent, Team Zeden licht de jobmogelijkheden toe en geeft tips aan studiekiezers.

Inspecteur Lokale Recherchedienst Gent, Team Zeden

Rechten 2003 - 2008

Karen Van den Bossche - Inspecteur Lokale Recherchedienst Gent, Team ZedenIk heb de afgelopen jaren gewerkt op inbraken, op drugs en nu maak ik deel uit van team zeden. Ik heb voor zeden gekozen uit interesse en omdat dit onderzoekstechnisch volledig verschilt van de zaken die ik tot nu toe heb gedaan.

Binnen team zeden behandelen we alles gaande van verkrachting, aanranding van de eerbaarheid, openbare zedenschennis, voyeurisme, kinderporno, enz. We voeren het tweedelijnsonderzoek door onder andere slachtoffers, getuigen en verdachten te verhoren. We doen nazicht op sociale media, we werken ook vaak samen met gespecialiseerde diensten voor polygraaftesten, robotfoto’s, analyse van computers, enz.

"Ik heb nog geen moment spijt gehad dat ik eerst de stap naar de recherche heb gezet. Hier kan ik proeven van wat echt politiewerk is. Je ziet hoe alles draait en leert over allerlei onderzoeksmethoden."

’s Ochtends neem ik eerst mijn mails door en daarna is er een gezamenlijke briefing waarbij de feiten van de vorige dag worden overlopen. Vervolgens begin je aan je dossiers. Het is belangrijk om een goed agendabeheer te hebben en om een overzicht te hebben van de vele lopende onderzoeken. Vaak moet er voorrang worden gegeven aan recente aangiftes waar onmiddellijk op gewerkt moet worden.

Bij de politie kan je aan de slag als inspecteur als je een diploma middelbaar onderwijs hebt. Na 6 jaar kan je doorgroeien naar hoofdinspecteur en geef je leiding aan een team inspecteurs. Voor een managementfunctie moet je commissaris worden. Toch ken ik bij de politie redelijk wat inspecteurs met een universitair diploma. Een beperkt aantal studeerde Rechten zoals ik, de collega’s met een opleiding Criminologische Wetenschappen zijn in de meerderheid.

Zelf ben ik blij met mijn keuze voor de opleiding Rechten. Goed kunnen spreken en iets gestructureerd kunnen weergeven, dat leek me wel iets. Voor mijn keuzevakken ben ik wel helemaal voor het strafrecht gegaan. En uiteindelijk heb ik ook een aantal vakken uit de Criminologische Wetenschappen gekozen. Als 18-jarige keek ik misschien wel teveel naar politieseries. Toegegeven, ze zitten vol clichés. Sommige collega’s ergeren zich mateloos aan hoe de politiewereld door zo’n series in beeld wordt gebracht. Maar zelf was ik er dol op. En ik kan het loskoppelen. Het blijft fictie en de interesse voor ons beroep kan erdoor gewekt worden.

"Toen ik destijds zei dat ik Rechten ging studeren, zei men mij: “Wat ga jij daar zoeken?”. Alsof Rechten iets stoffig en oubollig was. Toegegeven, niet elk vak ga je even interessant vinden, maar dat is in andere richtingen ook het geval."

Nadat ik afstudeerde heb ik getwijfeld of ik als inspecteur zou beginnen of rechtstreeks als commissaris. Ik heb nog geen moment spijt gehad dat ik eerst de stap naar de recherche heb gezet. Het is een fantastische job. Eigenlijk kwam het door een samenloop van omstandigheden. Na afloop van mijn studies had ik mijn kruisbanden gescheurd en dus kon ik niet deelnemen aan de sportproeven die hoorden bij het examen voor commissaris. Dus ben ik in de advocatuur gestart maar al snel bleek dat niets voor mij. Het deed me wel beseffen dat ik nog veel te leren had, in de eerste plaats al wat betreft leidinggeven. Hier kan ik proeven van wat echt politiewerk is. Je ziet hoe alles draait en leert over allerlei onderzoeksmethoden. Het lijkt me een voordeel voor later. Want ondertussen heb ik wel zin gekregen in iets anders. Immers, hier kun je je onderzoek sturen, maar de zaken in kaart brengen en een strategie uittekenen is niet mogelijk op dit niveau. Mijn ambitie blijft om op termijn commissaris te worden.

Toen ik destijds zei dat ik Rechten ging studeren, zei men mij: “Wat ga jij daar zoeken?”. Alsof Rechten iets stoffig en oubollig was. Toegegeven, niet elk vak ga je even interessant vinden, maar dat is in andere richtingen ook het geval. Zelf vond ik het een toffe opleiding en was ik geboeid door heel wat vakken. Je krijgt als het ware een vorm van algemene kennis mee, die een meerwaarde vormt in je latere beroepsleven. Ik ontdekte in mijn studententijd ook dat ik graag zaken organiseer en een trekkersrol opneem, en genoot ervan om mensen te leren kennen. Ik zat in het bestuur van het VRG (het Vlaams Rechtsgenootschap Gent, n.v.d.r.), was sportpraeses, revuepraeses én in het laatste jaar deed ik de boekhouding van het café. Zeg nu zelf, stoffig en oubollig? (lacht)

Deze interviews werden afgenomen in het voorjaar van 2018 door Sophie Dewaele. Meer info en studieadvies via monitoraat.re@ugent.be.