Klimaatplan

Strategie en organisatie

De UGent schaart zich achter de EU-ambitie om klimaatneutraal te zijn tegen 2050.

Dit maken we concreet met een Klimaatplan. Hierin werden de doelstellingen vastgelegd tegen 2030, zowel voor onderwijs en onderzoek als voor de bedrijfsvoering en de organisatie. Deze  sturen de beleidsbeslissingen. Er kunnen geen beslissingen genomen worden die hiertegen indruisen.

Het Klimaatplan past in de bredere duurzaamheidsvisie van UGent en beoogt bijgevolg meer dan de aanpak van de klimaatcrisis of de reductie van CO2. Het gaat over onze rol in de sociaal-rechtvaardige ecologische transitie, onze verantwoordelijkheid om te streven naar een goed leven voor iedereen binnen de planetaire grenzen.

In de Roadmap Duurzaamheid geven we aan met welke acties we in de periode 2025-2028 zullen werken aan die doelstellingen. De resultaten worden jaarlijks opgevolgd door de Raad van Bestuur en de acties worden bijgestuurd waar nodig.

Maar een duurzame universiteit krijgt vorm vanuit haar community. De UGent kan rekenen op een sterk uitgebouwd duurzaamheidsnetwerk en creëert ruimte om betrokken te zijn, expertise in te brengen en in dialoog te gaan, nieuwe kennis te vergaren met (studenten)onderzoek, beleidsvoorbereidend werk en living labs, en duurzaamheidsinitiatieven in faculteiten, studentenverenigingen, ....

Onderwijs, onderzoek en dienstverlening in het kader van duurzaamheid

CO2-reductie

Het energieverbruik, vliegtuigreizen en woon-werkverkeer leveren de grootste bijdragen aan de CO2-voetafdruk van de UGent. We willen tegen 2030 voor deze 3 sectoren een reductie realiseren van 27% t.o.v. 2019 (WB2C), maar streven naar een reductie van 46% (WB1.5C).

Duurzame en klimaatbestendige campussen

Circulariteit en duurzaam consumeren

Thematische werkgroepen

Thematische werkgroepen of platformen bestaan uit experten, beleidsmedewerkers en geëngageerde personeelsleden en studenten. Zij werken aan de thematische doelstelling en aan de transitiepaden hiernaar toe en geven die verder vorm door kennis en ervaring te delen, door beleidsadviezen te geven en beleidsvoorbereidend werk uit te voeren, door onderzoeksvragen te concretiseren en te experimenteren in living labs. De werkgroepen zoeken naar een evenwicht tussen concrete acties en de brede wetenschappelijke verhalen. Ze volgen de voortgang op en formuleren voorstellen tot bijsturing, ook voor een volgende roadmap.

De samenstelling van de transitiewerkgroepen vind je onder 'Duurzaamheidsnetwerk: wie doet wat?'.

CO2-eq uitstoot van de UGent

De UGent berekent sinds 2019 jaarlijks haar koolstofvoetafdruk. Dat is de som van alle broeikasgassen die we uitstoten. Met ons klimaatplan willen we de totale uitstoot van onze universiteit jaar na jaar verlagen. Het einddoel? De norm van het Klimaatakkoord van Parijs: een netto nuluitstoot in 2050.