Studiegeld betalen met opleidingscheques
Algemeen
- Vraag online jouw digitale opleidingscheques aan via het WSE-loket. Heb je nog een opleidingscheque die uitgegeven werd door Edenred? Dan kan je deze cheque gebruiken tot de vervaldatum die erop vermeld staat. Dien ze bij voorkeur in voor 1 januari 2025.
Lees alles over de digitale opleidingscheques.
- Enkel opleidingen die recht geven op Vlaams opleidingsverlof en vermeld worden in de opleidingsdatabank komen in aanmerking voor betalen met opleidingscheques. Je dient in te schrijven voor minstens 3 studiepunten (via diplomacontract of creditcontract; examencontract is uitgesloten), minstens 32 contacturen of minstens 32 lestijden.
Voor wie
Je bent werknemer of je werkt als uitzendkracht, je woont en/of werkt in Vlaanderen of in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en je betaalt zelf je opleiding.
Meer info: opleidingscheques-voor-werknemers
Werkwijze
- Op de elektronische opleidingscheque staat het bedrag, de opleiding, de naam van de aanvrager en de naam van de opleidingsverstrekker.
- Opleidingscheques moeten voldoen aan de voorwaarden van de opleidingsverstrekker: de start van je opleiding, je inschrijvingsdatum of de datum van het betaalverzoek moeten vallen vóór de uiterste geldigheidsdatum op je opleidingscheque.
- Per schooljaar (1/9 - 31/8) kan je een opleidingscheque aankopen voor een bedrag (= nominale waarde) van max. 125 euro. Als je geen diploma hoger onderwijs hebt en je volgt een opleiding die leidt naar een graduaats- of een bachelordiploma kan je een opleidingscheque aankopen van max. 250 euro.
- Het bedrag van je opleidingscheque mag niet hoger zijn dan het te betalen studiegeld.
Studenten die een studietoelage aanvragen bij de Vlaamse overheid kunnen enkel het beurstarief als opleidingscheque inbrengen. - Vraag de opleidingscheque binnen de 3 maanden na de start van je opleiding aan.
- Stuur via mail alle info i.v.m. je opleidingscheque (naam, opleiding, studentennummer en reservatiecode) vanuit je UGent-mailadres door naar opleidingscheques@ugent.be
- Ofwel betaal je eerst het studiegeld aan UGent en bezorg je ons nadien de opleidingscheque. Een terugbetaling volgt dan later.
Ofwel betaal je aan UGent enkel het verschil tussen het bedrag van je studiegeld en je opleidingscheque. - Een opleidingscheque is geldig tot 4 maanden na de startdatum van de opleiding. Dien tijdig in bij de opleidingsverstrekker.
- Werkgevers- en werknemerscheques combineren voor een zelfde opleiding kan niet.
- Een opleidingscheque kan ook worden gebruikt om studiemateriaal (cursuspakketten, boeken, enz....) aan te kopen bij de opleidingsverstrekker.
Let op: een opleidingscheque kan niet worden opgesplitst over meerdere betalingen.
Meer info
Contact
UGent: opleidingscheques@ugent.be
Vlaamse overheid: opleidingscheques@Vlaanderen.be