Stress bij het presenteren

Een presentatie geven voor een publiek -hoe groot of klein ook- kan erg spannend zijn, zeker als je hier nog niet zoveel ervaring mee hebt.

Heel veel mensen ervaren hierbij een vorm van stress of verhoogde spanning, dat is normaal.

Spreekangst

Begin jij echt al een hele tijd op voorhand enorm te stressen? Ben je bang voor een black-out tijdens het presenteren? Krijg je je zenuwen niet onder controle? Heb jij last van knikkende knieën en merk je dat je maar moeilijk uit je woorden raakt?

Dan heb je mogelijks last van spreekangst. Kijk dan eens in de rubriek 'begeleiding'.

Wat kan ik zelf doen?

Door je goed voor te bereiden sta je alvast sterker in je schoenen op het moment zelf.

Begeleiding

Training spreekangst

In deze training bekijken we hoe spreekangst zich precies bij jou uit en welke tools je kan gebruiken om hiermee om te gaan. Binnen de training wordt er ook aandacht besteed aan hoe je een presentatie inhoudelijk en structureel voorbereidt en worden er oefeningen aangeboden met betrekking tot non-verbale (lichaamshoudingen, bewegingen,...) en verbale (stemvolume, taal, ...) communicatie. Deelnemers krijgen de kans om stapsgewijs te oefenen in het presenteren: eerst in kleine groepjes van 2 à 3 personen, opgebouwd naar een steeds grotere groep. Je oefent tijdens de sessies op eigen tempo, niemand wordt gedwongen om te spreken.

Het heeft er actief voor gezorgd dat ik iets comfortabeler kan praten in publiek. Ik kan tevens met alle tips aan de slag gaan bij een volgende presentatie. Als je spreekangst ervaart, is deze training wel echt de moeite (al is het om andere mensen te leren kennen die ook worstelen met die angst).

Contact

Afdeling Studieadvies