Stage zoeken in het buitenland

Stage lopen in het buitenland betekent meer dan werkervaring opdoen. Je proeft van andere (werk)culturen, je scherpt je interculturele vaardigheden aan en je doet extra talenkennis op. Het levert je meer op dan een waardevolle toevoeging aan je CV. Zelf een passende stage zoeken is een uitstekende oefening in leren solliciteren. Het vraagt inzet, doorzettingsvermogen en een tikkeltje lef. Precies wat werkgevers weten te appreciëren!

Hoe vind je een geschikte stageplaats in het buitenland? Met deze info kan je aan de slag!

Tips bij het zoeken naar een stageplaats

In welk land wil je stage doen?

Onderstaande factoren kunnen de keuze beïnvloeden:

  • Je talenkennis
  • Je budget: sommige landen of steden zijn duurder dan andere. Beurzen voor stage dekken niet al je onkosten. In sommige landen is het verplicht of gebruikelijk om bij langere stages de stagiair financieel te ondersteunen of een onkostenvergoeding te geven. In andere landen is dat niet toegestaan. De lokale regelgeving kan erg uiteenlopen.
  • Beurzen voor stage (tijdens de studie of na de studie): sommige beursprogramma’s beperken de beurzen tot stage in bepaalde landen of is er vrije keuze.
  • Gezondheid en veiligheid: overweeg je stage in een bepaald land, check dan zeker de reisadviezen van de overheid en het UGent reisbeleid.
  • Visumadministratie: in sommige landen is het niet mogelijk om als jonge afgestudeerde stagiair een visum te bekomen als je noch student, noch werknemer bent.
  • Welke toegevoegde waarde verwacht je van stage in een bepaald land of regio? Denk aan specifieke expertise en meerwaarde i.k.v. je verdere loopbaandoelen.

Mogelijke kanalen

Een buitenlandse stage vinden, betekent vooral zelf initiatieven nemen. Je kan alvast volgende kanalen aanboren:

Je opleiding

Faculteiten en stagebegeleiders krijgen soms (buitenlandse) stagemogelijkheden aangeboden. Stagevoorstellen niet in het tijdspad en de specifieke stagedoelen van de opleiding, zijn soms wel geschikt voor jonge afgestudeerden in kader van (E+) stage na de studie.

Je eigen informeel netwerk

Je eigen cirkel is een prima opstap in je zoektocht. Vraag rond bij familie, vrienden en kennissen en signaleer ook via informele sociale media dat je op zoek bent naar een stage in het buitenland. Dit kan voor jou de bal aan het rollen brengen in de richting van een geschikte stageplek.

Alumni

Je kan via Infinitum, het alumniplatform van de UGent, in contact komen met afgestudeerden in binnen- en buitenland. Wie weet hebben ze een tip voor je!

Formelere sociale media als LinkedIn

Maak ruim kenbaar dat je op zoek bent naar een stage. Selecteer zorgvuldig de trefwoorden i.f.v. de bedrijfstak die je wil exploreren en/of jobs waartoe je je aangetrokken voelt.

Websites van bedrijven

Via bedrijfswebsites kom je hun job- en stagemogelijkheden op het spoor. Bij internationale bedrijven kan je polsen naar een stage in een buitenlandse vestiging.

Online stageplatformen

Er zijn tal van online platformen met stagevacatures te vinden. Sommige zijn gericht op bepaalde landen/regio’s of sectoren. Je consulteert ze best geregeld want interessant aanbod wordt snel weggekaapt. Varieer de zoektermen (vb. in Engels: work placement, traineeship, internship) of zoek in de lokale taal. Hiermee komen naast stageportalen en ook rechtstreekse stagevacatures boven water.

Enkele voorbeelden:

Er zijn ook nog buitenlandse stages te vinden via:

Spontaan naar een stageplaats solliciteren

Wil je graag bij een specifieke organisatie of bedrijf aan de slag? Neem gerust zelf initiatief en zoek contact. Spontaan solliciteren levert meer op dan je denkt! Je kan gerust op meerdere paarden wedden tot je een passende match vindt. In enkele lijnen schets je je specifieke motivatie, je leerdoelen, je beschikbaarheid en wat jij zou kunnen betekenen voor de stageplaats (denk ‘win-win’). Stuur van bij het eerste contact je CV mee. Stel je ook open voor suggesties van hun kant en nieuwe uitdagingen. Pols naar de mogelijkheid om aan een team te worden toegewezen, daaruit valt veel te leren.

Bij grotere bedrijven en organisaties richt best je verzoek naar de HR-dienst. Te algemene emailadressen kan je beter vermijden. Bel gerust naar een bedrijf en vraag naar wie je je mail best kan richten. Bij kleinere bedrijven en organisaties zal het soms wat meer overtuigingskracht vergen om je als stagiair aan boord te nemen, maar niet minder de moeite om een kans te wagen.

Welke buitenlandse stageplaatsen komen niet in aanmerking?

Bij een buitenlandse stage waarbij je credits verwerft, moet het stagevoorstel voldoen aan de voorwaarden die worden opgelegd door de opleiding. Je legt je keuze voor aan de stageverantwoordelijke van je opleiding vooraleer je de stage toezegt.

Beursprogramma’s voor stages kunnen bepaalde restricties opleggen. Check vooraf zorgvuldig de beursvoorwaarden en of bepaalde stageplaatsen al dan niet zijn toegelaten binnen het beursprogramma.

Stageplaatsen waarmee je moeilijk tot de nodige afspraken komt (vb. op vlak van begeleiding) of niet bereid zijn om een stageovereenkomst (tripartite) of risico-analyse te ondertekenen, laat je best links liggen.

Hoe lang duurt een zoektocht naar een buitenlandse stageplaats?

De duur van de zoektocht en je kansen op succes zijn afhankelijk van hoeveel tijd en inspanning je in de zoektocht steekt. Gemiddeld duurt het enkele weken tot een drietal maanden eer je een goede match beet hebt. Wed gerust op meerdere paarden tegelijk. Blijf niet bij de pakken zitten als een antwoord van het gewenste gastbedrijf of -instelling uitblijft. Een vriendelijke herinnering sturen of bellen is zeker nuttig. Volharding loont!

Stagebemiddelaars

Op de internationale markt zijn er tal van intermediaire organisaties actief. Ze bieden stages aan, al dan niet met verdere omkadering. Sommige worden ondersteund door de overheid om jongeren aan stages te helpen en kansen te geven.

Daarnaast zijn er echter ook commerciële organisaties actief die hoge tarieven hanteren, soms zonder garantie op een kwaliteitsvolle dienstverlening. Het geniet steeds de voorkeur als de kost van de dienstverlening wordt verhaald op de gastbedrijven en niet op de stagiairs. Blijf steeds kritisch en zorg voor heldere afspraken.

Er zijn stageorganisaties die zicht richten zich op het werven van stagiairs om stage te lopen in het Globale Zuiden. Sommige weten zich met een uitgekiende (emo-)marketing prima in de kijker te werken. De meerwaarde van de stage voor de lokale bevolking of omgeving is soms vaag of niet in lijn met de visie van UCOS. Een beroep doen op tussenorganisaties, vormt geen noodzakelijke tussenstap voor het vinden van een buitenlandse stage. 

Voor je vertrekt

Voor je naar het buitenland vertrekt zijn nog talrijke zaken te regelen, als (reis)administratie, (ziekte)verzekering, accommodatie, e.a.  Sla zeker de interculturele voorbereiding niet over voor een goede start!