Tips voor een vlotte stagezoektocht

Een stage zoeken is een uitstekende oefening in leren solliciteren. Ben je uit op een boeiende stage en een passende match? Bereid je zoektocht degelijk voor, dat verhoogt je kansen op succes. Onderstaand een aantal tips.

Let wel: vormt de stage een verplicht onderdeel van je curriculum? Informeer eerst naar de specifieke opleidingsvoorwaarden m.b.t. je stage.

Begin bij jezelf

De zoektocht naar een geschikte stage begint bij jezelf via zelfreflectie over je competenties en je professionele ambities.

Om je stageplannen concreet vorm te geven helpen de antwoorden op vragen als:
Wat wil je tijdens je stage leren? Welke soort ervaring wil je opdoen en welke competenties wil je bijschaven? Welk soort stage kan jou evt. dichter bij je professionele doelen brengen? Wil je specifieke ervaring opdoen of een job of sector beter leren kennen, je professionele horizon verruimen? Welke specifieke meerwaarde biedt een bepaalde stageplaats voor jou?

De Student Career Hub kan je helpen om je profiel en je toekomstplannen scherper te stellen en de arbeidsmarkt te verkennen.

Bekijk de zaken vanuit het perspectief van de potentiële stageplaats

Zoek vooraf informatie over het bedrijf of organisatie, via hun website maar ook via de sociale media. Wat is voor hen belangrijk? Wat zijn hun uitdagingen? Welke meerwaarde kan jij hen als stagiair bieden? Denk hierbij aan je (talen)kennis, vaardigheden en sterktes, je persoonlijkheid, je frisse blik.

Sollicitatietools

Onontbeerlijk is een overzichtelijk CV waarin je je troeven in de verf zet (je sterktes, ervaring, eerdere (job)verantwoordelijkheden, engagementen etc.). Je past de inhoud en de stijl van je cv aan i.f.v. de stageplaats die je op het oog hebt en je speelt in op wat voor de stageplaats belangrijk is. Naast een CV is een LinkedIn profiel een belangrijk middel waarmee je bij je zoektocht aan de slag gaat. Je kan er in je eerste contact naar verwijzen, met evt. een korte videopitch over jezelf.

Motivatiebrief

Hét moment om jezelf te verkopen! Hou je introductie kort en helder. Als je getipt werd over de stagemogelijkheid, kan je gerust naar je netwerk refereren. Je adapteert je motivatiebrief naargelang van de stage, het bedrijf, de organisatie. In je motivatiebrief benadruk je waarom je zo graag bij dit bedrijf aan de slag wil. Als je op bovenstaande vragen inspeelt, heb je meer kans om een stagegever te overtuigen om jou aan boord te nemen. Laat je cv en motivatiebrief steeds nalezen op tikfouten of gebruik op zijn minst een goede spellingchecker!

Interview

Heb je beet en word je uitgenodigd voor een interview? Bereid een helder pitch over jezelf voor in enkele korte zinnen. Het interview is een belangrijke gelegenheid om wederzijdse verwachtingen in af te stemmen. Lijst dus vooraf jouw vragen op (welke taken, begeleiding (door wie, hoe, frequentie?), verzekeringen, evt. onkostenvergoeding,…etc.). Bij online interviews zorg je voor een verzorgd voorkomen, een nette achtergrond en een camera op ooghoogte.

Begin op tijd

Wil je graag scoren bij je favoriete bedrijf? Wees de concurrentie een stap voor en begin je zoektocht vooral ruim op tijd!

Meer tips?