Studievoortgang en leerkrediet
De Vlaamse overheid verwacht dat je binnen een redelijke termijn je diploma in het hoger onderwijs behaalt. Om na te gaan of je voldoende vordering maakt tijdens je studies, worden je studievoortgang en je leerkrediet opgevolgd.
Studievoortgang
Studievoortgang is de mate waarin je vordering maakt in je opleiding en studiesucces behaalt. Dit wordt in kaart gebracht door het berekenen van je studierendement.
Voorbeeld: Je neemt het volledige vakkenpakket van 60 sp op in een jaar (= opgenomen sp), maar na de 2de zit van datzelfde jaar ben je geslaagd voor slechts een deel ervan, nl. 45 sp (= je verworven sp of credits). Je studierendement komt dan neer op 75%.
Als je voor te weinig vakken slaagt en een laag studierendement behaalt, kan een studievoortgangsmaatregel worden opgelegd bij jouw volgende inschrijving. Hou je studierendement dus zelf goed in het oog:
Studievoortgangsmaatregelen
Een studievoortgangsmaatregel staat op je puntenlijst. Deze kan bestaan uit:
- een bindende voorwaarde. Bij een volgende inschrijving in de opleiding zal je aan die opgelegde voorwaarde moeten voldoen.
- een weigering. Een weigering kan onmiddellijk worden opgelegd, of kan toegepast worden als je na een herinschrijving niet voldoet aan de bindende voorwaarde die je was opgelegd.
Ben je ingeschreven in meerdere opleidingen tegelijk (vb. enkele vakken uit de bachelor in combinatie met de master)? Dan wordt je studievoortgang per opleiding apart berekend.
Bindende voorwaarden gelden over taalvarianten van opleidingen heen. Als je dus switcht van de Nederlandstalige variant van een opleiding naar de Engelstalige, blijft je bindende voorwaarde gelden.
Studievoortgangsmaatregelen voor studenten 1ste bachelor
Om de maatregelen toe te passen kijkt men naar jouw initieel vakkenpakket: d.w.z. het vakkenpakket dat je in jouw 1ste inschrijvingsjaar in de opleiding opneemt.
Het is verplicht om in je 1ste jaar 60 sp op te nemen (alle vakken van het modeltraject in 1ste bachelor). Hierop zijn enkele uitzonderingen. Een kleiner initieel vakkenpakket wordt soms toegestaan bij:
- een laattijdige inschrijving
- het veranderen van opleiding tijdens het academiejaar (heroriëntering)
- sommige studenten met een bijzonder statuut die recht hebben op de faciliteit klein curriculum
20% regel na inschrijvingsjaar 1
- Heb je op het einde van je 1ste inschrijvingsjaar geen 20% studierendement behaald? Je mag niet meer opnieuw inschrijven in dezelfde opleiding aan de UGent.
Ben je ingeschreven voor een opleiding met een starttoets (=verplichte ijkingstoets)? Wanneer je niet slaagde voor de toets én de verplichte remediëring niet hebt afgewerkt, moet je 30% studierendement behalen i.p.v. 20% om de opleiding te mogen verderzetten.
100% regel na inschrijvingsjaar 2
- Ben je na 2 inschrijvingsjaren niet geslaagd of gedelibereerd voor alle vakken van je initieel vakkenpakket? Je mag niet meer opnieuw inschrijven in dezelfde opleiding, in geen enkele Vlaamse universiteit.
Is jouw initieel vakkenpakket <60 sp omwille van een laattijdige inschrijving of heroriëntering?
- Dan moet je bij je 2de inschrijving alle resterende vakken van de 1ste bachelor (= het 1ste deliberatiepakket) van de opleiding opnemen (= resterend vakkenpakket).
- Ook voor dit resterend vakkenpakket krijg je 2 inschrijvingsjaren de tijd om te slagen. Lukt dit niet? Dan mag je niet meer opnieuw inschrijven in dezelfde opleiding aan de UGent.
Studievoortgangsmaatregelen voor alle UGent-studenten
Deze maatregelen gelden voor elke UGent-student na afloop van elk academiejaar, ongeacht opleiding en curriculum. Ze gelden voor bacheloropleidingen, masteropleidingen, voorbereidingsprogramma's, schakelprogramma's en micro-credentials.
50% regel
- Heb je aan het einde een inschrijvingsjaar geen 50% studierendement behaald? Bij je volgende inschrijving voor dezelfde opleiding moet je minstens 50% van de opgenomen studiepunten credits verwerven.
Lukt dat niet? Dan mag je niet opnieuw inschrijven aan de UGent in diezelfde opleiding.
1/3de regel
- Ben je niet geslaagd voor 1/3de van alle studiepunten die je hebt opgenomen in je laatste 3 inschrijvingsjaren aan de UGent? Je krijgt een weigering voor alle opleidingen aan de UGent. Je kan dan voor geen enkel contracttype en geen enkele opleiding nog inschrijven aan de UGent.
De weigering geldt voor een periode van 6 academiejaren.
Voorbeeld:
In academiejaar 2015-2016 behaalde je credits voor 3 van de 60 studiepunten (je hebt dus een bindende voorwaarde voor academiejaar 2016-2017)
In academiejaar 2016-2017 behaalde je credits voor 30 van de 60 studiepunten (de bindende voorwaarde vervalt)
In academiejaar 2017-2018 behaalde je credits voor 18 van de 60 studiepunten.
Gedurende deze 3 inschrijvingen behaalde je dus 51 van de 180 studiepunten, wat minder is dan 1/3.
Na de tweedekansexamenperiode wordt op je puntenlijst vermeld dat je je niet opnieuw kan inschrijven aan de UGent, ongeacht de opleiding of het contracttype.
Je bent 2x ingeschreven voor eenzelfde opleidingsonderdeel zonder te slagen
- Je mag voor dit opleidingsonderdeel niet meer inschrijven via een creditdoelcontract. Inschrijven via diplomadoelcontract is wel nog mogelijk, zolang je tegen geen andere studievoortgangsmaatregel aanloopt.
Leerkrediet
Naast de studievoortgangsmaatregelen (opgelegd vanuit de overheid en binnen de UGent) heeft de Vlaamse overheid ook het systeem van het leerkrediet. Aan de hand van het studiepuntensysteem wordt gekeken of je voor voldoende vakken slaagt. De stand van je leerkrediet kan je zelf checken via 'Mijn Burgerprofiel' van de Vlaamse overheid.
Stopzetten of veranderen van opleiding
Regelgeving en beroep
Onderwijs- en examenreglement
- De volledige regelgeving over studievoortgangsbewaking vind je in artikel 24 van het Onderwijs- en examenreglement
- Instellen van intern beroep bij de Institutionele Beroepscommissie: zie artikel 81 van het Onderwijs- en examenreglement
Is een weigering tot inschrijving definitief?
Wanneer je een weigering tot inschrijving hebt gekregen zal je niet kunnen herinschrijven. Dit kan gaan om een bepaalde opleiding, of kan gelden voor alle opleidingen aan de UGent. Dit is afhankelijk van de reden voor je weigering (zie ‘studievoortgangsmaatregelen’).
- Je kan tegen een weigering tot inschrijving in beroep gaan conform de procedure zoals vastgelegd in artikel 81§2 van het Onderwijs- en Examenreglement en dit binnen de 7 kalenderdagen na kennisgeving van de weigering. Ga je hier niet tegen in beroep, dan geldt de weigeringsbeslissing voor de duur van één academiejaar en wordt dit bij elke poging tot herinschrijving met een jaar verlengd, tenzij de institutionele beroepscommissie je weigering na intern beroep omzet in bindende voorwaarden.
- Een weigeringsbeslissing wordt automatisch opgeheven na een periode van zes academiejaren.
- Een weigering voor een initiële bacheloropleiding vervalt wanneer je een ander bachelordiploma hebt behaald.
Kan ik beroep aantekenen?
Zowel tegen het opleggen van bindende voorwaarden als tegen weigering tot inschrijving, kan jaarlijks intern beroep worden aangetekend bij de Institutionele Beroepscommissie. Deze commissie kan omwille van overmacht of uitzonderlijke individuele omstandigheden je inschrijving alsnog toestaan. Ze kan je daarbij wel bindende voorwaarden opleggen.
Opgelet: voor leerkrediet gelden er andere procedures, zie leerkrediet.
Contact
Twijfel je welke maatregelen op jou van toepassing zijn of wat je in jouw situatie het beste doet?
- Neem contact op met de trajectbegeleider van je opleiding.