Open Oproep. 20 jaar architectuur in publieke opdracht
De Open Oproep selectieprocedure voor ontwerpers werd rond de eeuwwisseling in het leven geroepen door de eerste Vlaamse Bouwmeester bOb Van Reeth. De procedure is tot op vandaag een van de belangrijkste instrumenten die het Team Vlaams Bouwmeester hanteert om tot ambitieuze en kwalitatieve publieke architectuur te komen. Niet alleen het huidige aanschijn van Vlaamse steden en gemeenten, ook het denken en spreken over architectuur in Vlaanderen werden er mee door bepaald. Om de twintigste verjaardag van de Open Oproep te vieren, blikt een reizende tentoonstelling terug op zijn boeiende geschiedenis. Na de première in VANDENHOVE zullen variaties van de tentoonstelling in de andere provincies te zien zijn.
Een panorama van Vlaanderen biedt een overzicht van de projecten die de voorbije twintig jaar via Open Oproep werden gerealiseerd. Aan de hand van reconstructies van drie concrete Open Oproep trajecten wordt de Open Oproep vervolgens als methode ontleed: over hoe de Open Oproep condities schept voor een goede en gedragen projectdefinitie en een kwalitatief ontwerp. De Wunderkammer, tot slot, is een prikkelende schatkamer die het architecturale resultaat van twintig jaar Open Oproep verbeeldt, met een focus op de uitdrukking van publieke gebouwen.
De expositie put uit het rijke archief van de Vlaamse Bouwmeester en omvat verrassende architectuurinstallaties van Ester Goris, van Malgorzata Maria Olchowska en van Joris Kerremans, Louis Seynaeve en Toon Verdonck. Ze biedt een unieke blik op de Open Oproep als een dynamische samenwerking tussen opdrachtgever, architect en Bouwmeester.
De tentoonstelling is een initiatief van het Team Vlaams Bouwmeester. Ze is een realisatie van de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw, UGent in samenwerking met Team Vlaams Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut.
Curatoren: Maarten Liefooghe en Maarten Van Den Driessche m.m.v. Pieter-Jan Cierkens