Nieuwsberichten

Deze UGent'ers vallen in de prijzen met hun scriptie

Op 19 december 2024 reikte SciMingo vzw in het Stadhuis van Gent de scriptieprijzen uit. Drie UGent-alumni kaapten maar liefst vijf prijzen weg.

Lees verder...

Vier keer raak: UGent-onderzoekers schitteren bij de KVAB

De Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) heeft dit jaar vier UGent-onderzoekers bekroond voor hun uitzonderlijke bijdragen aan de wetenschap en de maatschappij.

Lees verder...

Deze UGent'ers maken kans op de scriptieprijs 2024

De Vlaamse Scriptieprijs gaat ieder jaar op zoek naar de sterkste scripties van het voorbije academiejaar. Ontdek welke UGent'ers dit jaar kans maken.

Lees verder...

UGent op Dag van de Wetenschap 2024

Tal van kennisinstellingen, bedrijven, sterrenwachten, doe-centra, musea en labo’s openen op de Dag van de Wetenschap hun deuren. De UGent doet mee met meer dan 150 activiteiten!

Lees verder...

Een studiekeuze maken?

Ben jij laatstejaars secundair en wil je volgend jaar starten aan de universiteit? Een studiekeuze maken, hoe begin je eraan?

Lees verder...

5 UGent’ers winnen een ERC Starting Grant 2024

Vijf UGent-onderzoekers ontvangen een ERC Starting Grant. Met deze beurs kunnen zij hun onderzoeksgroep uitbouwen en grensverleggend onderzoek doen.

Lees verder...

Vier UGent'ers in selectie Vlaamse PhD Cup 2024

De Vlaamse PhD Cup geeft zestien jonge topwetenschappers een podium. En daar zitten dit jaar vier UGent'ers bij.

Lees verder...

Met behulp van kwantumdots ontwikkelen UGent-onderzoekers snelste SWIR-lichtsensor ter wereld

UGent-onderzoekers ontwikkelden een lichtsensor die al binnen 4 nanoseconden reageert. Ze gebruikten hiervoor superkleine kristalletjes.

Lees verder...

De UGent viert 10de verjaardag van haar campus in Zuid-Korea met ambitieus toekomstplan

De UGent is de enige Vlaamse universiteit met een campus in het buitenland en de eerste Europese universiteit op de Incheon Global Campus. De Ghent University Global Campus (GUGC) viert deze week zijn tiende verjaardag.

Lees verder...

UGent-onderzoeksters delen hun passie en kennis op straat in Brussel

Op 29 juni 2024 gaan vrouwelijke onderzoekers uit heel België de straat op in Brussel om hun passie en kennis op een leuke en toegankelijke manier te delen. Onder hen drie UGent'ers.

Lees verder...

UGent'ers nemen deel aan Nerdland Festival

Van 24 tot 26 mei slaat Nerdland Festival de tenten op in Puyenbroeck, Wachtebeke voor drie dagen vol wetenschap, muziek en gezelligheid. Ontdek hieronder welke UGent'ers de affiche sieren.

Lees verder...

Oorlog op akkerland in Tigray veroorzaakt hongersnood

Onderzoekers van Stanford University en UGent onderzochten het opgeven van akkerland tijdens de Tigray-oorlog in het noorden van Ethiopië. Ze vonden een direct oorzakelijk verband tussen de oorlog en de hongersnood aldaar.

Lees verder...

Universiteit Gent lanceert High-Throughput Experimentation Centre Ghent voor Innovatief Farmaceutisch Onderzoek

Universiteit Gent, in samenwerking met Johnson & Johnson en Stad Gent, kondigt de oprichting aan van het eerste academische high-throughput experimentatielaboratorium in België, het HighTru Lab.

Lees verder...

James Webb telescoop toont ongeziene details van iconische 'Paardenkopnevel'

James Webb ruimtetelescoop maakte de scherpste infraroodopnamen tot nu toe van een van de meest kenmerkende objecten aan onze hemel, de Paardenkopnevel. De beelden tonen de complexiteit van de iconische nevel met een ongekende ruimtelijke resolutie.

Lees verder...

Top-ceo Marianne De Backer is UGent-alumnus van het jaar 2024

Ze is een van dé namen in de biotechnologie. Niet alleen als de ceo van Vir Biotechnology maar ook als voorvechtster van vrouwen in topposities scheert ze hoge toppen. Daarom is Marianne De Backer verkozen tot UGent-alumnus van het jaar 2024.

Lees verder...

Grootste DNA-stamboom voor bloemplanten ooit onthuld

Wetenschappers bouwen baanbrekende DNA-stamboom van planten met 1,8 miljard letters van genetische code

Lees verder...

UGent blijft nummer één Belgische gastinstelling op gebied van ERC-subsidies

De European Research Council (ERC) heeft de namen bekendgemaakt van 255 uitmuntende onderzoeksleiders die ERC Advanced Grants zullen ontvangen. Vier hiervan zijn gevestigd aan de Universiteit Gent.

Lees verder...

Stoelgangstransplantatie biedt hoop voor de ziekte van Parkinson

Klinische studie toont aan dat stoelgangstransplantatie van gezonde darmbacteriën de symptomen van de ziekte van Parkinson verminderen.

Lees verder...

Dies Natalis 2024: Slotrede rector Rik Van de Walle

Lees of bekijk hier de slotrede van rector Rik Van de Walle, uitgesproken op de Dies Natalis-viering van 22 maart 2024.

Lees verder...

Kristof Van Hecke wordt 'Fellow' van Chemistry Europe

De jongste groep 'Fellows' van Chemistry Europe bestaat uit tweeëntwintig uitmuntende onderzoekers, en daar is UGent-professor Kristof Van Hecke één van.

Lees verder...

Invitation Public lecture Honorary Doctor 2024 Prof. Ülo Mander

Thursday 21 March, 16h30, Campus Ledeganck (Auditorium 6). Registration required

Lees verder...

UGent & FTI brengen technologisch spektakel in het Wintercircus

In een zesdaags technologiefestival, van 16 tot 21 maart, viert Flanders Technology & Innovation (FTI) onze stad en regio als broeiplaats voor technologische creativiteit en innovatieve ideeën, mét uiteraard verschillende UGent’ers op het programma.

Lees verder...

EBRAINS onderzoeksinfrastructuur krijgt €38 miljoen financiering voor nieuwe fase in digitale neurowetenschap

De Europese Commissie heeft het EBRAINS 2.0-voorstel aanvaard dat werd ingediend naar aanleiding van de INFRASERV-oproep. Er wordt €38 miljoen toegekend voor de verdere ontwikkeling van de EBRAINS-onderzoeksinfrastructuur.

Lees verder...

Het Groene Monster verstopt zich voor Cassiopeia A

Ilse De Looze, onderzoekster aan de UGent, leidt met haar DustOrigin team het onderzoek naar het Groene Monster en onthulde zijn ware aard: "het Groene Monster 'fotobomt' de supernovarest Cas A in plaats van er deel van uit te maken".

Lees verder...

Soria Delva wint Paul van Oye-prijs

Soria Delva heeft voor haar doctoraat bij de onderzoeksgroep Algologie van de faculteit Wetenschappen de Paul van Oye-prijs ontvangen.

Lees verder...