QR - Paaltje 1

Dit kleine driehoekige perceeltje herbergt een hogere diversiteit dan je op het eerste zicht vermoedt. Je staat op een stukje onbemest gazon met wat geïsoleerde berkenbomen en enkele essen. Onder je voeten zijn de wortels van deze bomen verbonden met talrijke zwamvlokken. De bomen geven een deel van hun fotosynthetische suikers door aan deze zwammen, die op hun beurt de boom helpen om beter en efficiënter mineralen uit de bodem te halen en hem beschermen tegen droogte en parasieten: een innige vorm van samenwerking of symbiose die we ectomycorrhiza noemen.

Kokosmelkzwam

Kokosmelkzwam - Lactarius glyciosmus
Lactarius glyciosmus: Let op de sterke kokosgeur en op de witte melkdruppeltjes die zich vormen wanneer je de plaatjes kwetst (Foto: Ruben Walleyn)

Vanaf de zomer (als het voldoende regent) ziet u hier de paddenstoelen opduiken die gevormd worden door deze ectomycorrhizazwammen. Op dit kleine stukje vinden we minstens 18 verschillende soorten, waaronder Vliegenzwam (Amanita muscaria) en Berkenboleet (Leccinum scabrum). Maar kijk ook eens uit naar kleine beige tot lilagrijze melkzwammetjes (die vormen inderdaad melksap als je ze breekt of plukt) met een heerlijke kokosgeur: Kokosmelkzwam (Lactarius glyciosmus); of naar één van de Russula-soorten die hier groeien: paddenstoelen die vaak opvallen door hun bont gekleurde hoedjes en brokkelige plaatjes onderaan de hoed.

Bonte berkenrussula

Russula versicolor
Russula versicolor: groeit hier samen met berk, heeft zeer variable gekleurde hoedjes die contrasteren met de bleke plaatjes (Foto: Mieke Verbeken)