Celine - Masterstudente wiskunde
Masterstudente
|
Waarom koos je voor de opleiding Wiskunde?
Wiskunde was het vak dat ik het liefste deed in het middelbaar. Toen ik hoorde dat de richting Wiskunde bestond heb ik niet lang meer getwijfeld. Als ik in het middelbaar had geweten wat programmeren was, had ik misschien eerder informatica gekozen. Gelukkig kunnen er in de wiskunde nog veel informaticavakken opgenomen worden. Ik ben tevreden van mijn keuze om aan de UGent te studeren. Gent is echt een leuke stad, en het diploma is veel waard.
Welke richting volgde je in het middelbaar? Hoe verliep de overgang naar de universiteit?
In het middelbaar volgde ik Latijn-Wiskunde (8 uur wiskunde). De overgang verliep vlot. Ik deed geen voorbereidingsprogramma en heb dat niet gemist.
Voldoet de opleiding aan je verwachtingen?
Ja, al is het wel zwaarder dan verwacht. Dat burgerlijk ingenieur een moeilijke studie is hoor je vaak maar dat dit ook geldt voor Wiskunde, wordt zelden gezegd. Daar komt nog bij dat mensen denken dat als je een “wiskundeknobbel” hebt, het allemaal wel vanzelf zal gaan.
Waarom koos je deze master, en wat zou je hierna willen doen?
In het eerste jaar wiskunde heb ik mijn liefde voor programmeren ontdekt. In de bachelor koos ik dan ook voor de minor “Informatica”. In mijn master doe ik de major “Toegepast wiskunde en informatica”, aangevuld met vijf vrije keuzevakken in die interessesfeer. Als minor doe ik de minor onderwijs, dit geeft mij nog de optie om later te gaan lesgeven. Daar moet ik dan nog maar een paar vakken voor volgen.
Volgend jaar wil ik graag een job vinden als software developer, liefst in een bedrijf met maatschappelijke relevantie, in een ziekenhuis bijvoorbeeld. Ik zou kunnen bijdragen aan een goede werking van het ziekenhuis, of software ontwikkelen die rechtstreeks in de geneeskunde kan gebruikt worden.
Hoe ervaar je de lesweken en de examenperiode?
De eerste twee jaren vond ik redelijk wat werk vragen. De vele vrije namiddagen en weekends kon ik goed gebruiken om mijn lessen bij te houden. Het derde jaar werd het echter veel beter en is er meer ruimte voor vrije tijd. De examenperiode vond ik gedurende de bachelor best zwaar. Vanaf de master kan je zo goed als je eigen traject en rooster plannen naar je eigen wensen. Als je goed keuzes maakt, dan vallen zowel het semester als de examenperiodes goed mee.
Wat zijn volgens jou de pluspunten van deze opleiding?
Je zit in een kleine groep, waardoor er veel contact is en de proffen ook zeer goed bereikbaar zijn. Je hoeft nooit bang te zijn om een vraag te stellen of een mail te sturen naar een professor of assistent. Daarnaast gaan de meeste lessen door op campus Sterre, wat ik een leuke, groene omgeving vind.
En de minpunten?
Een minor in de master kiezen kan moeilijk zijn als je niet geïnteresseerd bent in economie of onderzoek, en als je geen leerkracht wil worden. De meeste wiskundestudenten vinden hier echter wel hun gading tussen. Naar mijn gevoel is er voor de studenten die willen doctoreren, een meer specifieke voorbereiding, ten opzichte van zij die naar de arbeidsmarkt willen trekken. Anderzijds neemt dat niet weg dat bedrijven je graag zien komen.
Tip voor de toekomstige student
Als je graag wiskunde doet en houdt van structuur, correctheid, dingen rigoureus bewijzen,... ga ervoor. Maar plaats hierbij zeker niet te veel druk op jezelf.