Nigel - Docent hoger onderwijs
Werkt bij KULeuven Campus Groep TFunctie: Docent |
Wat houdt je job in?
Ik geef les aan de KULeuven, Campus Groep T, voor eerste- en tweede-bachelorstudenten industriële ingenieurswetenschappen. Dat zijn vooral de oefeningen van de wiskunde- en programmeervakken: analyse, algebra, statistiek, Laplace- en Fouriertheorie, functioneel en objectgeoriënteerd programmeren.
Hoe heeft je opleiding je voorbereid op deze job?
Uiteraard heeft mijn wiskundeopleiding me inhoudelijk goed voorbereid. Anderzijds is het niet erg als je iets niet letterlijk hebt gezien: je hebt een sterke basis om op te bouwen. Ik was tijdens mijn studies niet sterk in statistiek. Programmeren was slechts een inleiding. En toch ben ik er dankzij mijn opleiding in geslaagd dit zelf te verwerken en – hoop ik 🙂 – deftig uit te leggen aan studenten. Het feit dat ik de lerarenopleiding heb gevolgd was uiteraard ook nuttig, hoewel voor het concrete lesgeven praktijkervaring altijd veel nuttiger is dan theorie.
Ik heb na mijn studies nog een postgraduaat gevolgd in logica en wetenschapsfilosofie. Daarna ben ik op de VUB begonnen aan een doctoraat in de filosofie van de wiskunde. Ik kon wat lesgeven binnen mijn onderzoeksopdracht en merkte dat ik dat eigenlijk veel liever doe. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een job als docent wiskunde aan de universiteit.
Hoe verliep de zoektocht naar werk?
Ik heb exact één sollicitatiegesprek gedaan en werd meteen aangenomen.
Hoeveel wiskundigen werken er waar jij werkt?
Er werkt nog één wiskundige die ook oefeningen geeft, naast fysici, informatici en uiteraard veel ingenieurs.
Tip voor de toekomstige student
Scholieren worden overstelpt met informatie over studiekeuzes (ironisch genoeg draag ik er zelf aan bij), waardoor ze de foute indruk kunnen krijgen dat het een keuze van leven of dood is. Er wordt studenten in spe volgens mij onterecht stress aangepraat over studiekeuzes: het is geen keuze voor een carrière- of zelfs levenspad, waarbij bepaalde opties afgesloten worden. Daarom, gelijk wat je interesses zijn: kies een richting die je in de eerste plaats interesseert! En mocht je alsnog qua job in een volledig andere richting terechtkomen: een universitaire richting leert je – naast inhoudelijke kennis – ook de vaardigheden om hiaten in die kennis snel op te vullen.