Onderzoeksgroep Pore-scale Processes in Geomaterials (PProGRess)

Gesteenten zijn geen onveranderlijke materialen, maar interageren met de omgeving waarin ze zich bevinden via poriën en scheuren. PProGRess (Pore-scale Processes in Geomaterials Research group) onderzoekt welke chemische, fysische en biologische processen zich afspelen in de poriën van geomaterialen op de microscopische schaal, en hoe deze het gedrag op de macroscopische schaal beïnvloeden. Dit onderzoek vindt toepassingen in zowel in de ondergrond als in gesteenten gebruikt als (bouw)materialen, voornamelijk in de context van duurzaamheid en milieu.

In de ondergrond bestudeert PProGRess vooral processen in geologische reservoirs en aquifers (watervoerende lagen), bijvoorbeeld hoe we CO2 en waterstof in de ondergrond kunnen opslaan, en hoe grondwatervervuiling zich verspreidt. Bovengronds ligt de focus op het gebruik en de conservatie van natuursteen in erfgoed en wat de wisselwerking is met onze atmosfeer in een context van klimaatsverandering.

Aangezien deze processen plaatsvinden op verschillende schalen, is de groep gespecialiseerd in niet-destructieve 3D beeldvorming van gesteenten op de nano- tot de macroschaal. Door het combineren van niet-destructieve onderzoekstechnieken karakteriseren we op (sub)micrometer schaal de petrofysische eigenschappen van geomaterialen en de vloeistofstromingen in hun poriën en scheuren. Eén van de belangrijkste experimentele technieken die we in deze context toepassen is “X-stralen micro-CT”, een hoge-resolutie versie van de gekende CT- of CAT-scanners die in ziekenhuizen worden gebruikt.

PProGRess staat dan ook mee aan de basis van het UGent Expertisecentrum voor X-stralen Tomografie (UGCT) waar ze samen met de onderzoeksgroepen Stralingsfysica (Prof. L. Van Hoorebeke & Prof. M. Boone), Woodlab (Prof. J. Van Acker & Prof. J. Van den Bulcke) en IPI (Prof. Jan Aelterman) de grenzen verleggen van niet-destructieve beeldvorming.

 

Macroscopische foto van een zandsteen
Macroscopische foto van een zandsteen (uit Bad Bentheim, Duitsland), gebruikt als bouwsteen. Om deze natuursteen te beschermen tegen verwering worden er conserveringstechnieken gebruikt. Voor een optimale conservatie van het gesteente is een fundamentele kennis over gesteente- en vloeistof-interacties nodig.
Experimenteel beeld van zandsteen
Dit experimentele beeld laat de binnenkant van de zandsteen uit Bad Bentheim zien, gemaakt door middel van X-stralen micro-CT, waar een vloeistof (in rood) in de poriën binnendringt.

 

Contact:

Prof. dr. Veerle Cnudde of Prof. dr. Tom Bultreys

Universiteit Gent - Vakgroep Geologie

Campus Sterre, S8

Krijgslaan 281

B-9000 Gent

http://www.pprogress.ugent.be/

Wordcloud Pore-scale Processes in Geomaterials