Activiteiten werkjaar 2013
14/11/2013 - Geografisch en archeologisch onderzoek in Altaï
7de Wetenschappelijke lezing, door prof. dr. R. Goossens
Het Altaï-gebied in Zuid-Siberië is gekenmerkt door de restanten van een vroegere beschaving, de Scythen. Deze beschaving heeft in het landschap restanten achtergelaten, voornamelijk onder de vorm van grafheuvels, de zogenaamde Kourganen. Deze monumenten zijn zeer prominent aanwezig, voornamelijk in de valleien. Vele van de graven zijn bevroren, zodat archeologische vondsten in deze grafheuvels uitzonderlijk goed bewaard zijn. Door de klimaatsopwarming dreigen deze Kourganen echter te ontdooien.
Het onderzoek dat de vakgroep Geografie samen met de vakgroep Archeologie uitoefent in het Altaï-gebied in Zuid-Siberië omvat drie aspecten:
- Het opstellen van topografische kaarten op een schaal 1:25 000 waarop de archeologische monumenten aangegeven staan. Dit gebeurt aan de hand van spionage satellietbeelden uit de jaren 1960.
- Het inventariseren en lokaliseren van de archeologische monumenten en hun bijstructuren.
- Het opvolgen van de conditie van de permafrost in het gebied aan de hand van thermale satellietbeelden.
Interessante link:
Onderzoeksgroep 3D data acquisition (vakgroep Geografie - UGent)
19/10/2013 – De vele gezichten van Haspengouw en het Krijtland
Geografische ‘all-in’-excursie o.l.v. em. prof. dr. Marc Antrop
Reisroute: Gent – Meldert – Saint Rémy Geest – Hoegaarden (middagmaal) – Sinte Gitter Landen – Vechmaal – Alden-Biesen – Gent
Aandachtspunten:
- Wandeling in Meldert (kerk, donjon en oud kasteelpark)
- Sint Remigius Geest (dorp in Waals-Brabant met o.a. een merkwaardige kerk)
- Sinte Gitter, de kern van het oude Landen (‘Gitterdal’ met een ‘motte’, ook de geboorteplaats St.Gertrudis, de woonplaats Pepijn Van Landen, …)
- Vechmaal (mergelgrot)
- Alden Biesen (tuin en site; wandeling tot het apostelhuis)
3/7/2013 – VGG ZomerBBQ
Tweede VGG-ZomerBBQ voor de afgestudeerden van de opleiding Geografie de opleiding Geomatica & Landmeetkunde. Foto’s hier te bekijken.
20/4/2013 – In de ban van het Lam
Geleid bezoek aan de Sint-Baafskathedraal en het Caermersklooster; een wandeling n.a.v. de restauratie van het beroemde Lam Gods van de gebroeders Van Eyck.
4/3/2013 – Gent in 3D
Bezoek aan de afdeling Data Analyse en GIS van de Stad Gent.
Bezoek de Stad Gent virtueel
Gent in 3D-technologie laat je doorheen 14 km² ingescande Gentse binnenstad wandelen. Met een joystick in de hand. De opstelling, een hybride 3D cave, heet officieel D.I.R.I.-Gent: Digitaal, Interactief, Ruimtelijk, Informatief Gent.
Het Gent in 3D project wordt gesponsord met Europese EFRO- middelen en liep (in een 1ste fase) tot voorjaar 2011.
Sinds 2010 is ook de Gentse binnenstad in 3D beschikbaar. Meer specifiek een oppervlakte van 14 km². in 3D vertaald tot op een detailniveau waarbij gevels en dakstructuren duidelijk zichtbaar zijn. Voor sommige deelprojecten – zoals de Nederschelde, Oude dokken, Sint-Pietersstation, Bijloke en Kobra-E. Braunplein – zijn ook de geveltexturen of gevelmorfologie uitgewerkt.
DIRI-Gent: een hybride, multitoepasbare 3D-cave
Via een digitaal 3D-model is het mogelijk om mensen een virtuele wandeling te laten maken over pleinen die nog moeten worden aangelegd. Een van de meest spectaculaire vormen om dit te doen, is via de 3D-C.A.V.E. CAVE = Computer Aided Virtual Environment.
Sinds januari 2010 is deze 3D-C.A.V.E. toegankelijk voor het grote publiek in het nieuwe Administratief Centrum Portus, AC Portus, Keizer Karelstraat 1, 9000 Gent (opgelet: na afspraak!). De 3D-C.A.V.E. voor Gent wordt D.I.R.I.-Gent genoemd. DIRI = Digitaal, Interactief, Ruimtelijk, Informatief.
Deze 3D-cave is een Belgische primeur, omdat hij in zijn hybride versie drie gebruikstoepassingen mogelijk maakt.
- Een kubus van 3,2 meter bij 3,2 meter bestaat uit 3 wanden waarop via retroprojectie het 3D-model wordt getoond. Als je midden in die digitale ruimte gaat staan, kan je met een joystick rondvliegen in het 3D model van de Stad Gent.
- Wanneer je de twee zijkanten van deze mensenhoge digitale doos 45° openklapt, kan je met 10 tot 15 mensen rond een tafel IN het 3D-model vergaderen. Zo kan je projecten evalueren alsof het project in werkelijkheid al gebouwd is! Deze toepassing zal vooral door stadsdiensten en het beleid gebruikt worden, al dan niet in bespreking met de ontwerpers van de nieuwe projectontwikkeling.
- Tot slot kunnen de twee zijwanden van de digitale doos ook volledig worden opengeklapt, zodat een videowall van 9,6 meter bij 3,20 meter ontstaat. De opstelling van deze 3D-ruimte in een grote zaal van AC Portus, laat dan toe om 200 mensen te informeren in een infosessie, ook gebruik makende van interactieve 3D-modellen.