Minimumvereisten laptop voor studenten WE

Bring your own device

De Universiteit Gent kiest voor bring your own device (BYOD). Dit betekent dat elke student over een eigen laptop moet beschikken.

Enkele voorafgaande opmerkingen:

  • Beschik je over een recente laptop die voldoet aan onderstaande specificaties of die daar dicht bij in de buurt komt: koop nog niet direct een nieuwe laptop.
  • Verkies comfort (mobiliteit, gewicht, batterijduur, ergonomie, ...) boven een high-end laptop. Voor je eigen gezondheid en productiviteit is het aangeraden om bij thuisgebruik te werken met een extern toetsenbord, een externe muis en een extern beeldscherm. Vergeet bij aankoop ook niet om de garantievoorwaarden te bekijken, zowel voor de batterij als voor de rest van het toestel.
  • Koop geen Chromebook: dit type laptop is niet geschikt als hulpmiddel voor het onderwijs aan de UGent.
  • Om actief te kunnen deelnemen aan online onderwijs, raden we aan dat je laptop over audio (microfoon en luidsprekers) en video (webcam) beschikt. Zorg er ook voor dat je laptop draadloze Wifi-verbinding kan maken met het netwerk.

Type laptop

Hieronder specificaties voor studenten van de faculteit Wetenschappen die een eigen laptop willen aankopen waarmee je een volledig studietraject van vijf jaar (bachelor en master) kan doorlopen.
We maken hierbij onderscheid tussen een algemene specificatie (type A) die geldt voor studenten uit alle opleidingen van de faculteit Wetenschappen, en een specificatie (type B) voor studenten uit de opleidingen geografie en geologie.

Aanbevolen specificatie van eigen laptop (type A)

Voor alle studenten van de faculteit Wetenschappen, behalve studenten Bachelor/Master of Science in de geografie en de geomatica en studenten Bachelor/Master of Science in de geologie (zie type B hieronder).

geheugen

minimum 8 GB RAM, 16 GB RAM voor comfort

processor

Intel Core i3 CPU of hoger, of een equivalent

GPU

geen specifieke vereisten

schrijfruimte

minimum 256GB SSD (512GB is comfortabeler); externe harde schijf voor backups

beeldscherm

13" tot 15" naar persoonlijke voorkeur (IPS-paneel aanbevolen); 15” heeft meestal een numeriek klavier maar is ook wat zwaarder

besturingssysteem

MS Windows, Mac OS X of Linux (geen Chromebook)

netwerk

draadloos; eventueel USB ethernet-adapter of ethernet-poort

software

Universiteit Gent voorziet in bijna alle software die studenten tijdens de opleiding nodig hebben; enkel voor gespecialiseerde vakken zal je als student extra software moeten aankopen tegen een redelijke kostprijs; als UGent-student kan je gratis gebruikmaken van Office 365 en OneDrive for Business (meer info)

Aanbevolen specificatie van eigen laptop (type B)

Voor studenten Bachelor/Master of Science in de geografie en de geomatica en de Bachelor/Master of Science in de geologie.

geheugen

minimum 16 GB RAM

processor

Intel Core i5 CPU of hoger, of een equivalent

GPU

een degelijke grafische processor

schrijfruimte

256 GB SDD (512 GB aanbevolen)

beeldscherm

grootte naar keuze, tweede beeldscherm voor thuis is een meerwaarde

besturingssysteem

MS Windows (opleiding gebruikt software die niet ondersteund wordt op Mac OS X en Linux)

netwerk

draadloos (eventueel ethernet voor thuisgebruik)

software

Universiteit Gent voorziet in bijna alle software die studenten tijdens de opleiding nodig hebben; enkel voor gespecialiseerde vakken zal je als student extra software moeten aankopen tegen een redelijke kostprijs; als UGent-student kan je gratis gebruikmaken van Office 365 en OneDrive for Business (meer info)

Sociale voorzieningen

Een eigen laptop aanschaffen kan aan het begin van het academiejaar een zware hap uit je budget betekenen. De Sociale Dienst van de UGent kan je daarbij helpen!
Er zijn mogelijkheden voor het uitlenen van een laptop of renteloze leningen op korte of lange termijn. Afhankelijk van je financiële situatie kom je in aanmerking voor een studietoelage.

 

Helpdesk DICT

Heb je vragen over je UGent-account, inloggen op UGent-pc's, e-mailproblemen,...?
Neem dan een kijkje op de website van de Directie Informatie- en Communicatie Technologie (DICT) of stel je vraag online via hun helpdesk.