Dienstverlening

Wat we doen

We bieden wetenschappelijke inzichten en praktische ondersteuning in het domein van productontwikkeling en dit specifiek vanuit onze pijlers rond duurzaamheid, industrie en onderwijs.

Naast samenwerking met onze onderzoekslabo's, zijn er nog verschillende vormen van samenwerking mogelijk zoals in het overzicht hieronder.

Projectmatige dienstverlening

Projecten met studenten

De onderzoeksgroep design.nexus is sterk verweven met de opleiding Industrieel Ingenieur Industrieel Ontwerpen op de UGent Campus in Kortrijk. Er zijn verschillende mogelijkheden om als bedrijf met studenten samen te werken..

Projecten met onderzoekers

Heel wat verschillende samenwerkingsvormen zijn mogelijk waarbinnen u als bedrijf kan samenwerken met onze onderzoekers. Dit kan via 1 op 1 projecten waarbinnen wij dienstverlening kunnen aanbieden (transfer van kennis) of als partner fungeren (nieuwe kennis opbouw) waarbinnen u ook mogelijks financiering kan aanvragen (afhankelijk van de aard en grootte van het project) . 

Collectieve projecten

We hebben steeds collectieve onderzoeksprojecten lopen waarbinnen bepaalde samenwerkingen eventueel ook mogelijk zijn.

Klik hier voor meer info rond onze projectmatige dienstverlening en mogelijke samenwerkingsvormen

    Workshops Opleidingen en Lezingen

    Workshop "Co-creating Circular Values" 

    In deze workshop in samenwerking met Design Regio Kortrijk lichten we de belangrijkste concepten van duurzaam en circulair ontwerpen toe en gaan we samen met bedrijven enkele oefeningen maken binnen hun eigen bedrijfscontext.

    Workshop op maat

    We kunnen ook op maat van uw bedrijf een workshop uitwerken en dit binnen de pijlers duurzaamheid, industrie en onderwijs.

    Workshop rond eenvoudige, intuïtieve manuele assemblage (eigen methodiek)

    In deze workshop leggen we de methodiek uit en gaan we deze ook onmiddellijk gaan toepassen op een concrete manuele assemblage. We gaan zelf een product uit elkaar halen, de problemen analyseren en kijken hoe we deze assemblage kunnen verbeteren. Een workshop zowel voor ontwerpers als voor mensen uit productie.

    Grasmaaier_workshop

    Lezingen

    Heel vaak geven we ook lezingen rond productontwikkeling en dit vanuit onze onderzoekspijlers rond onderwijs, duurzaamheid en industrie.

    Klik hier voor meer info rond onze workshops en lezingen

    Diensten Labo's

    In het kader van uw project kunnen wij ook onze labo's inzetten om bepaalde zaken te onderzoeken.

    Learning Lab

    In ons Learning Lab wisselen we kennis uit over onderwijs- en leermethodes en bieden we trainingen aan voor industrie en academische partners door het implementeren van op design gebaseerde methodologieën, zoals de Design Thinking methodologie en spelgebaseerd leren.

    Learning-lab

    Bio-Makerspace

    Het Bio-Makerspace is een nieuwe creatieve ruimte waar studenten en bedrijven het basisprincipe van Design for a Circular Economy leren toepassen door prototypes te maken en te experimenteren met DIY, biogebaseerde en circulaire materialen.

    Materialen

    Computational Design & Fabrication Lab

    In dit lab exploreren en combineren we de nieuwste digitale ontwerptechnieken met digitale productietechnieken. We exploreren deze digitale technieken om van hieruit de opportuniteiten naar nieuwe ontwerpen te identificeren.

    Beeld computational design

    Labo Digitale Ontwerptools

    In ons labo Digitale Ontwerptools onderzoeken we hoe we bestaande digitale tools zoals Virtual Reality zo efficient mogelijk kunnen inzetten in het ontwerpproces.

    Virtual Reality

    Labo Productontwerp voor nieuwe industriële productie (Industry 5.0)

    In ons labo design voor nieuwe industriële productie gaan we kijken hoe we producten en product-systemen kunnen ontwerpen zodat deze eenvoudig en efficient geproduceerd kunnen worden in de maakbedrijven van vandaag en van morgen. 

    industrie-beeld

    Labo Medische Productontwikkeling

    In ons labo Medische Productontwikkeling onderzoeken naast technische aspecten ook de interacties met de patiënten, dokters, verpleegkundigen, etc. met als doel het meest optimale medische product-systeem te ontwerpen. 

    Breastboard, an example of medical productdesign

    Klik hier voor meer info over deze labo's