Bio-Makerspace

Materialen kweken in plaats van ze te ontginnen? Het Bio-Makerspace is een nieuwe creatieve ruimte in onze ontwerpwerkplaats in Campus Kortrijk. Hier kunnen studenten en bedrijven het basisprincipe van Design for a Circular Economy leren toepassen door prototypes te maken en te experimenteren met DIY, biogebaseerde en circulaire materialen. Het laboratorium is medegefinancierd door Vlaanderen Circulair.

Doelstellingen

In het Bio-Makerspace combineren we DIY en GIY (grow it yourself) materialen met verschillende transformatie technologieën. Onze experimenten richten zich op het ontdekken van mogelijke toepassingen van bestaande front-end materialen. Ons doel is om de expertise van onze studenten Industrieel Ontwerpen, UGent Campus Kortrijk te verhogen naar de implementatie en het hergebruik van biogebaseerde bijproducten in hun ontwerpproces en -resultaten.

Infrastructuur

  • Stoneflower 3D-printer
  • Autoclaaf
  • Incubator
  • Laminaire Flow
  • etc.

Voorbeelden van producten, diensten en aanverwante producten

BioFabLab2BioFabLab3

BioFabLab4BioFabLab5

BioFabLab6BioFabLab6

Uitgevoerde projecten

We hebben verschillende projecten lopen, die tot doel hebben circulaire biogebaseerde alternatieven te implementeren in ons ontwerponderwijs. Projecten worden uitgevoerd door studenten, binnen het vak Cybernetica en Systeemgericht ontwerpen of als master thesis. Bezoek de website www.prototypingcirculair.com voor meer informatie.