Vlaio Design For Assembly Meaning Project

Vlaio Tetra project

De DFAM (Design For Assembly Meaning) methodologie is het resultaat van het doctoraatsonderzoek van Davy Parmentier van design.nexus. Deze methodologie richt zich op het ontwerpen van producten met assemblage in gedachten, waardoor snellere, eenvoudigere en goedkopere assemblage mogelijk wordt. Door implementatie van DFAM-principes kan u binnen uw bedrijf een win-win bekomen. Enerzijds kunt u de assemblagetijd aanzienlijk verkorten, de kwaliteit verbeteren en de totale productiekosten verlagen. Anderzijds vermijdt u frustratie en verwarring onder operatoren door de assemblage intuïtiever te maken en instructies te verminderen. De assemblage wordt ook meer geschikt voor niet-technisch geschoold personeel, tegenwoordig dikwijls een realiteit op de arbeidsmarkt.

Momenteel loopt een TETRA (Tech Transfer) project (Oktober 2021 – oktober 2023) rond de DFAM methodiek. De bedoeling van dit project is om de theoretische kennis uit het doctoraat om te zetten naar tools die geoptimaliseerd zijn voor uiteenlopende bedrijfscontexten, waarbij vooral eenvoudige praktische implementatie van cruciaal belang is.

Binnen het TETRA project is hierrond reeds een hele weg afgelegd: in samenwerking met maakbedrijven werden binnen studenten projecten iteraties van de methodiek doorlopen. Daarnaast worden continue ‘demonstrators’ gecreëerd, wat praktische voorbeelden zijn hoe de methodiek toegepast wordt op een reëel product. Hiernaast zijn er ook enkele bedrijven binnen de begeleidingscommissie die met ons reeds een ‘expert cases’ doorlopen hebben (o.a., Duco, Umbrosa, Vyncke Energietechniek). Een expert case bestaat uit 5 interactieve workshop sessies bij het bedrijf zelf, waarbij de methodiek niet enkel aangeleerd wordt, maar er ook telkens begeleiding wordt voorzien bij implementatie in eigen bedrijfscontext.

We hebben uit de workshop sessies met UGent waardevolle inzichten verworven rond ontwerpen voor assemblage. Zo hebben we het monteren van een product (door assembleur of collega) nu standaard opgenomen in onze concept-validatie FMEA.

Met onze methodiek proberen we een breed publiek te raken: we focussen niet enkel op de klassieke R&D ingenieur, maar slaan ook de brug naar productie en assemblage. Op die manier proberen we binnen dit project ook de samenwerking tussen R&D en productie te optimaliseren. Daarnaast blijft de samenwerking en interactie met operatoren centraal staan.

Workshops

We zijn nu op een moment aangekomen waarop we de know-how uit zowel het doctoraat als het TETRA-project op punt staat en we deze kennis ook willen verspreiden naar bedrijven buiten de begeleidingscommissie.

Daarom organiseren we drie introductie workshops (meer info via de links): op 05/05 in Kortrijk , op 12/05 in Gent, en op 26/05 in Antwerpen.

Grasmaaier_workshop

Implementaties

Er werden reeds verschillende implementaties uitgevoerd samen met bedrijven. Hieronder een video met wat meer duiding en enkele getuigenissen van bedrijven over deze implementaties.

Partners

Dit Vlaio Tetra project is een initiatief waarbij 3 partners betrokken zijn: Universiteit Gent als hoofdaanvrager in samenwerking met Howest en Universiteit Antwerpen

partners

Participerende bedrijven

logos