Over ons
Het Gents Instituut voor Klassieke Studies werd opgericht in 2010 door Prof. dr. Koen Verboven om alle onderzoekers samen te brengen die werkzaam zijn in de verschillende vakgebieden gelinkt aan de Klassieke Oudheid aan de Universiteit Gent.
De leden zijn verbonden aan de vakgroepen en onderzoekseenheden oude geschiedenis, archeologie (MARU en HARG) , literatuurwetenschappen en taalkunde (Grieks & Latijn), antieke filosofie, rechtsgeschiedenis en religieuze studies. Hun expertise beslaat de Griekse en Romeinse wereld in al zijn aspecten, vanaf het ontstaan tot de hedendaagse receptie ervan. Het GIKS draagt actief bij aan actuele debatten in de Klassieke Studies, in het bijzonder met betrekking tot de fundamenten van dit studiegebied als discipline en de vaak controversiële relevantie ervan in de hedendaagse wereld.
Een intern samenwerkingsplatform
Het GIKS dient in de eerste plaats als een platform waarmee de Klassieke Oudheid gemeenschap aan de Universiteit Gent interne cohesie en samenwerking wilt bevorderen, en in het bijzonder haar zichtbaarheid buiten de UGent wilt verhogen, dit door middel van outreach inspanningen en het verder uitbouwen van een nationaal en internationaal netwerk. Het GIKS organiseert jaarlijks een aantal activiteiten (lezingen, seminaries, workshops, congressen), waaronder prominent de GIKS-lezingen, de GIKS-rondetafelgesprekken en de GIKS-podcast.
Binnen de Universiteit Gent heeft het GIKS specifiek als doel informatie omtrent de UGent activiteiten in de Klassieke Studies onder zijn leden te verspreiden via een wekelijkse nieuwsbrief, en om een belangrijk referentiepunt te zijn voor interne en inkomende doctoraatsstudenten, Erasmus studenten en Visiting Scholars in de Klassieke Studies. Het GIKS werkt samen met enkele interne en externe partners.
Huidige voorzitter en secretarissen
Lees meer over het onderzoek van Prof. dr. Marco Formisano (Voorzitter)
Marco studeerde klassieke talen aan de Universiteit van Palermo, Parijs VII en de Freie Universität Berlin, en promoveerde in 2000 aan de Universiteit van Palermo. Na verschillende postdoc-beurzen werd gij aangenomen als Wissenschaftlicher Mitarbeiter bij het Collaborative Research Centre "Transformations of Antiquity" aan de Humboldt-universiteit in Berlijn (2005-2012). Tijdens zijn tijd in Berlijn werd hij een Frances Yates Fellow aan het Warburg Institute in London (2005), en een Research Associate aan de Italian Academy of Advanced Study aan de Columbia University in the City of New York (2008-2009). Sinds 2013 is Marco professor Latijnse literatuur aan de Universiteit Gent, waar hij ook lid is van het Sarton Centre of the History of Science. Hij is gespecialiseerd in de literatuur en poëtica van de late oudheid; oude kennisliteratuur; daden en hartstochten van de vroege Christelijke martelaren; de Panegyrici; en masochisme in oude en moderne literatuur.
Lees meer over het onderzoek van Dr. Dimitri Van Limbergen (Secretaris)
Dimitri is Senior Postdoctoral Fellow van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) aan de vakgroep Archeologie van de Universiteit Gent. Dimitri studeerde af in de Klassieke Archeologie aan de KU Leuven (2005) en promoveerde in 2015 aan de universiteiten van Pisa en Gent. Hij ontving fellowships aan het Collegio dei Fiamminghi in Bologna (2008-2009), de Academia Belgica in Rome (2010) en het Deutsches Archäologisches Institut in Berlijn (2013), en was een Visiting Scholar aan de Columbia University in the City of New York (2017-2018). Zijn onderzoek gaat over wijnbouw en landbouw in de Romeinse oudheid, met een focus op Italië en het westelijke Middellandse Zeegebied van de Republiek tot de Keizertijd.
Lees meer over het onderzoek van Piril Us MacLennan (Secretaris)
Piril is een promovendus in de Griekse literatuur. Ze heeft een master in Byzantijnse geschiedenis van de Bogazici Universiteit. Haar onderzoek richt zich op de Byzantijnse geschiedenis van de elfde en twaalfde eeuw. Ze werkt momenteel aan het verkennen van de verhalende constructie van ruimtes, plaatsen en landschappen van historische verhalen met analytische hulpmiddelen en concepten die zijn afgeleid van narratologie, ecokritiek en geheugenstudies.