Policy Brief 14. De vierdaagse werkweek uit de federale arbeidsdeal: eerste ervaringen in kaart gebracht

(20 november 2023) Vandaag wordt de gecomprimeerde vierdaagse werkweek één jaar oud. Met UGent @ Work evalueren we die maatregel. In een eerste fase onderzochten we aan de hand van diepte-interviews bij zowel werknemers als leidinggevenden de voordelen en de risico's verbonden aan vier langere dagen in plaats van vijf kortere dagen werken.

Drie van de (véél meer) interessante bevindingen:

  1. Gecomprimeerde werkschema’s worden globaal gezien niet ervaren als een bron van meer flexibiliteit. Integendeel: regelgeving zorgt er typisch voor dat het werkrooster strakker wordt wanneer men overgaat naar pakweg een vierdaagse werkweek.
  2. De maatregel lijkt wel te slagen in een centrale doelstelling: alle geïnterviewde leidinggevenden en de grote meerderheid van de werknemers ervaren gunstige effecten op de werkprivébalans van wie instroomt.
  3. Wat een andere centrale doelstelling betreft, lijkt er weinig impact: op basis van onze interviews hebben we geen indicatie dat gecomprimeerde werkschema’s globaal burn-out zouden reduceren. Dit lijkt erg profielafhankelijk.

Klik hier voor de volledige Policy Brief.

 

Auteurs van deze Policy Brief: Kristen du Bois, Stijn Baert, Eva Derous, Louis Lippens, Els Clays, Jemina Neirynck, Brecht Neyt, Claudia Rooman en Philippe Sterkens

 

Lees zeker ook de andere Policy Briefs van UGent @ Work!