Policy Brief 19. Hoe bepaalt kinderen krijgen onze carrière? Nieuwe cijfers en duiding vanuit onderzoek

(3 maart 2025) Zaterdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Hoewel de afgelopen decennia belangrijke stappen zijn gezet, blijven er ongelijkheden bestaan tussen vrouwen en mannen. Ook op de arbeidsmarkt. Claudia Goldin kreeg in 2023 de Nobelprijs Economie omdat ze blootlegde dat in moderne, Westerse economieën de achterstelling van vrouwen op de arbeidsmarkt haast altijd met hun moederschap te maken heeft.

In deze nieuwe Policy Brief leggen we ons oor te luisteren bij moeders en vaders zelf. Wat deed hun ouderschap met hun carrièrekansen? En met de keuzes die ze zelf maakten? Deze gloednieuwe cijfers worden vervolgens gekoppeld aan recent peer-reviewed wetenschappelijk onderzoek rond het topic in velden als arbeidseconomie, personeelspsychologie en arbeidsgeneeskunde.

Dit zijn onze voornaamste bevindingen.

  • 37% van de vrouwen denkt dat moeders in het algemeen minder promotiekansen krijgen.
  • Gevraagd naar hun eigen ervaringen, geven moeders evenwel aan vooral zelf andere keuzes te maken in hun carrière sinds ze kinderen hebben. Concreet: 29% van de werkende moeders geeft aan zelf minder voor promoties te gaan sinds ze kinderen hebben, tegenover 14% van de werkende moeders die aangeven minder promotiekansen te krijgen.
  • Vaders rapporteren globaal duidelijk minder vaak een negatieve impact van hun ouderschap op hun carrière. Slechts 3% van de werkende vaders geeft aan minder promotiekansen te krijgen sinds ze kinderen hebben.

Klik hier voor de volledige Policy Brief.

Auteur van deze Policy Brief: Morien El Haj, Stijn Baert, Els Clays, Axana Dalle, Liam D’hert, Eva Derous, Eline Moens, Brecht Neyt, Luc Van Ootegem, Elsy Verhofstadt

Lees zeker ook de andere Policy Briefs van UGent @ Work!