Research Brief 64. Vrijwilligerswerk is een troef voor je cv
Professor Stijn Baert
(1 december 2023) Komende dinsdag is Internationale Dag van de Vrijwilliger. Vrijwilligers doen het engagement natuurlijk niet voor zichzelf. En toch. Ze doen ook zichzelf er een plezier mee. Voor hun eigen carrière bijvoorbeeld. Vrijwilligerswerk op het cv reduceert discriminatie voor sollicitanten met een migratieachtergrond zelfs tot quasi 0. Zo blijkt uit onderzoek onder leiding van professor arbeidseconomie Stijn Baert.
First things first. Eerst een blik op de samenhang tussen vrijwilligerswerk en gezondheid dus. Daartoe voerde ik onderzoek samen met gezondheidswetenschappers van de UGent – van waar anders?! – Sara Willems en Jens Detollenaere, die ondertussen het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg verlicht.
We analyseerden data van de zesde editie van de European Social Survey. Deze in 2012 en 2013 afgenomen bevraging brengt de overtuigingen, de voorkeuren en het gedrag van meer dan 40.000 inwoners van 29 Europese landen, waaronder België, in kaart. Deze data werden geanalyseerd middels een state-of-the-art mediatiemodel met zelfgerapporteerd(e) vrijwilligerswerk, inkomen en gezondheid als belangrijkste variabelen.
Wat bleek? Zelfs na controle voor andere factoren die gezondheid beïnvloeden (geslacht, leeftijd, scholingsniveau, migratiestatus, religiositeit en land waar ze wonen), blijken vrijwilligers in duidelijk betere gezondheid dan niet-vrijwilligers. We weten dat jongere mensen gemiddeld gezonder zijn dan oudere. Wel, analyses op gegevens van 40.000 Europeanen geven aan dat vrijwilligers even gezond zijn als vijf jaar jongere niet-vrijwilligers.
Bijkomende analyses toonden dat een deel van deze samenhang loopt via inkomen. Dat wil zeggen: vrijwilligers hebben, na controle voor de voornoemde persoonskenmerken, een hoger inkomen en dit hogere inkomen is op zijn beurt geassocieerd met een betere gezondheid.
Goed voor je cv
En, effectief, in verder onderzoek, ditmaal met collega-professor in de arbeidseconomie Sunčica Vujić, vonden we dat weinig zaken zo’n boost voor je kansen op een jobgesprek betekenen als vrijwilligerswerk.
Concreet: in een praktijktest waarbij fictieve sollicitaties werden uitgestuurd naar echte werkgevers, kregen 15.6% van de Vlaamse kandidaten die geen vrijwilligerswerk vermeldden in hun cv een positieve reactie. Voor degenen die wel een sociaal engagement opnamen, steeg het aantal positieve reacties met bijna de helft, tot 22.9%.
Geen discriminatie meer
En nu komt het. In dat onderzoek werd zowel gesolliciteerd met Vlaamse als met Turkse kandidaten. Wat bleek? Er kon geen discriminatie meer vastgesteld worden wanneer de fictieve kandidaten aan vrijwilligerswerk deden.
De verklaring lijkt voor de hand te liggen: kandidaten met een migratieachtergrond signaleren hun sociaal-culturele integratie via vrijwilligerswerk bij pakweg Poverello, Stichting tegen Kanker en/of de plaatselijke korfbalclub. Op die manier hoeven werkgevers hun aanwerving ook minder als een risico te zien.
Goede punten voor de nationaliteitsverwerving?
Wat moet het beleid hiermee?
Ten eerste zou het al dan niet aan vrijwilligerswerk doen sterk moeten meetellen bij het beoordelen van dossiers voor het verwerven van de Belgische nationaliteit. Het is minder gek dan het klinkt. In het Verenigd Koninkrijk kunnen kandidaten voor nationaliteitsverwerving hun procedure versnellen door bewijzen van vrijwilligerswerk. In Denemarken zijn dan weer 100 punten nodig om een permanente verblijfsvergunning te verkrijgen. 15 van deze 100 punten kunnen verdiend worden via vrijwilligerswerk. Deze voorbeelden tonen aan dat deze laatste aanbeveling meer is dan een theoretische beschouwing vanuit de ivoren toren.
Ten tweede denk ik dat steden veel meer inspanningen moeten doen om hun burgers, degenen met een verdere afstand tot de arbeidsmarkt in het bijzonder, tot vrijwilligerswerk te brengen. Waarom geen speeddating-events tussen vrijwilligersorganisaties en mogelijke geïnteresseerden organiseren? Voor leefloners zou de deelname zelfs verplicht kunnen worden. Niet om te pesten, maar als springplank naar een baan en een beter inkomen!
Door professor arbeidseconomie Stijn Baert (Vakgroep Economie; www.stijnbaert.be).
Lees meer in de volledige wetenschappelijke artikels over (i) vrijwilligerswerk en gezondheid, (ii) vrijwilligerswerk en aanwervingskansen en (iii) vrijwilligerswerk en aanwervingskansen voor personen met een migratieachtergrond.