Research Brief 76. Fitness, badminton, volleybal, mindfulness, schaken of bridge… In welke jobs doe je je een voordeel met fysieke of mentale sportactiviteiten?

Professor Stijn Baert

(5 april 2024) In onderzoek naar wat het verschil maakt voor je carrière, wordt vaak de nadruk gelegd op opleiding en training, aangezien die je meerwaarde voor het bedrijf erg bepalen. Toch zijn er ook minder klassieke activiteiten die daar kunnen toe bijdragen. Sport en lichaamsbeweging bijvoorbeeld. Eerder buitenlands onderzoek toonde al aan dat sportdeelname vaak gepaard gaat met hogere inkomens. En dat sportactiviteiten op je cv vermelden kan helpen om een betere baan vast te krijgen. Wij gingen na hoe dat in Vlaanderen zit.

Met ons nieuw studiewerk dragen collega Dieter Verhaest – die zodanig wijs is dat hij zowel een aanstelling aan de UGent als aan de ook niet geheel verkeerde KU Leuven combineert – en ikzelf bij tot deze boeiende wetenschappelijke literatuur op basis van Vlaamse data. We doen daarbij twee vernieuwingen. Ten eerste: we gaan na hoe het effect van sportactiviteiten op het cv varieert naar de fysieke en mentale vereisten in banen. En ten tweede vergelijken we wat dat betreft de impact van fysieke en mentale sportactiviteiten.

Blog post 32-2.pngDaartoe starten we vanaf mooie experimentele data waarbij in 2015 en 2016 meer dan 2000 fictieve sollicitaties werden uitgestuurd naar echte vacatures in Vlaanderen. Daarbij werd, vacature per vacature, lukraak geen, een of twee fysieke of mentale activiteiten aan de cv’s toegevoegd. Dit waren fitness, badminton, volleybal, mindfulness, schaken en bridge. De reacties vanuit de werkgeverszijde konden we recent koppelen aan PIAAC-gegevens omtrent de fysieke uitdagendheid van de banen waarvoor vacatures werden getest. Hun mentale uitdagendheid werd benaderd door het gevraagde onderwijsdiploma.

We vinden dat zowel fysieke als mentale sportactiviteiten op het cv alleen een positief effect hebben op de kansen op een jobgesprek in banen met lage fysieke en mentale vereisten. Dat effect is ongeveer van dezelfde orde. Namelijk: een goede 5% meer positieve reacties op wie fitness, badminton, volleybal, mindfulness, schaken en/of bridge voorlegt in jobs met weinig fysieke vereisten. En ongeveer 15% meer positieve reacties in jobs die geen diploma hoger onderwijs vragen.

Een mogelijke verklaring daarvoor kan zijn dat er in dit soort banen veel meer onzekerheid is over de kwaliteiten van de kandidaten, die er in meer gekwalificeerde banen, waar men een diploma moet voorleggen, typisch minder is. In dat geval gaat de recruiter zich bijvoorbeeld plots wel op bepaalde cv-kenmerken richten, zoals sportiviteit hier. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het hebben van een migratieachtergrond, dat veel sterker lijkt door te wegen voor kortgeschoolden, die niet de garantie van een diploma bieden.

Door professor Stijn Baert (Vakgroep Economie; www.stijnbaert.be).

Lees meer over dit onderzoek in het gepubliceerde wetenschappelijke artikel.

Lees ook de andere Research Briefs van UGent @ Work.