Opleiding

Hier vind je alles over het opleidingsprogramma van de vakgroep Kunst-, Muziek-, en Theaterwetenschappen aan de Universiteit Gent.

Kiezen voor kunstwetenschappen

Het concept van de opleiding kunstwetenschappen aan de UGent is uniek in België. Je begint met een brede basisopleiding met aandacht voor alle kunstdisciplines. Daarna kies je een specialisatie: beeldende kunsten (beeldende kunst, architectuur, design, mode),  podiumkunsten (theater, dans, performance) of muziek.

De opleiding is sterk theoretisch. Je wordt er niet opgeleid om kunst te maken, wel om kunst en cultuur grondig te begrijpen. Die kennis wordt gedurende de opleiding regelmatig in de praktijk gebracht, bijvoorbeeld tijdens archiefonderzoek, stages en samenwerkingen met kunstcollecties en levende kunstenaars.

De vakgroep werkt vaak samen met het brede kunstenveld, zowel in onderzoek als onderwijs. Zo worden studenten maximaal voorbereid op de arbeidsmarkt.

De Kunsthistorische Kring is de studentenvereniging voor Gentse studenten archeologie en kunstwetenschappen. De KHK organiseert activiteiten en ondersteunt studenten met hun studie. Iedere student kunstwetenschappen mag zich aansluiten!

Bachelor

Alle informatie over de bacheloropleiding kunstwetenschappen vind je in de studiekiezer. Daar kan je zien uit welke vakken de bachelor bestaat, over welke competenties je moet beschikken om aan de studie te beginnen, welke specialisaties er bestaan en welke keuzevakken je kan opnemen.

Verkorte bachelor

Stage

Het derde bachelorjaar focust op verdere specialisatie en het toepassen van kennis tijdens een stage. In de stagedatabank vind je een overzicht van de stageplaatsen van de afgelopen jaren. De stage is een verplicht opleidingsonderdeel en vormt, samen met de bachelorproef, de bekroning van drie bachelorjaren.

Buitenlandse uitwisseling / Erasmus

In het eerste semester van je derde bachelorjaar kan je aan een buitenlandse universiteit studeren.

Master

Alle informatie over het programma en de opbouw van de masteropleiding vind je in de studiekiezer.

Specialisatie en onderzoek staan centraal in de masteropleiding. In de master worden jouw creativiteit, samenwerking, zelfredzaamheid en een kritische onderzoeksmentaliteit aangescherpt. De lessen zijn afgestemd op innovatief wetenschappelijk onderzoek. Je volgt interactieve colleges en onderzoeksseminaries en er worden studiedagen georganiseerd, soms met externe specialisten. Daarnaast zijn er samenwerkingen met het brede kunstenveld (musea, theatermakers, muziekcentra…). In je masterproef laat je zien dat je zelfstandig een wetenschappelijk onderbouwd onderzoek kan voeren en kritische onderzoeksresultaten kan presenteren. Ontdek de masterproeven van alumni kunstwetenschappers om een beeld te krijgen van de veelzijdigheid en diepgang die het werk van onze studenten typeert.

Educatieve Master

Een educatieve master bereidt jou voor op een job in het onderwijs met focus op het secundair onderwijs (2de en 3de graad), het hoger onderwijs en het volwassenenonderwijs. Een educatief masterdiploma is een vereiste om een aanstelling van doorlopende duur te verkrijgen in het onderwijs en om betaald te worden op masterniveau.

Een wetenschappelijk onderwerp op een didactisch verantwoorde manier uiteenzetten, is een gewaardeerde vaardigheid. Wie een educatieve master volgt, kan daarom ook in andere sectoren dan het onderwijs aan de slag. De brede educatieve vorming wordt als grote meerwaarde gezien in onder meer het bedrijfsleven (coaching en trainingen), in de sociaal-culturele sector, maar ook in musea en cultuurhuizen.

→ Na de bacheloropleiding kunstwetenschappen kan je starten aan de Educatieve Master of Science in de cultuurwetenschappen (kunstwetenschappen).

→ Wie al een masterdiploma op zak heeft, kan een verkort traject volgen.

→ Met vragen over de educatieve master kan je terecht op de algemene website van de educatieve master. Je kan ook een e-mail sturen naar educatievemaster@ugent.be.

Projectweek kunstwetenschappen: De Schone Week

Elk jaar organiseren masterstudenten een projectweek voor alle studenten kunstwetenschappen. Tijdens ‘De Schone Week’ werken studenten in kleine groepen aan een project, onder begeleiding van UGent-medewerkers en makers zoals kunstenaars, muzikanten, curatoren, enz. Op die manier wordt de sterk theoretische opleiding aangevuld met praktische en creatieve ervaring. De projectweek vindt ieder jaar plaats voorafgaand aan het Paasverlof.

Beelden van de afgelopen edities vind je op de Instagram-pagina van De Schone Week.

Na je studies

Vervolgopleidingen

In de studiekiezer vind je meer info over mogelijke vervolgopleidingen aan de Universiteit Gent:

na een bacheloropleiding

na een masteropleiding

Na je masteropleiding kun je ook de postgraduaten Curatorial Studies (KASK/UGent) en Erfgoed en Samenleving (UGent) volgen, waar de vakgroep kunstwetenschappen een organiserende rol in speelt.

Doctoreren

Blink je uit in wetenschappelijk onderzoek en wil je zelf graag waardevolle bijdragen leveren aan het kunstwetenschappelijke veld? Dan is doctoreren misschien iets voor jou! Bespreek de mogelijkheden met jouw promotor.

Ontdek de onderzoeksexpertises aan onze vakgroep.

Waar komen kunstwetenschappers terecht?

Uit de UGent alumni-bevraging in 2021 blijkt dat afgestudeerden van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte vaak terechtkomen in het onderwijs, beleidsfuncties, communicatie, media, en administratie. Kunst en cultuur is de vijfde belangrijkste sector. 81% van de alumni vindt binnen de zes maanden een job, 32% werkt in een functie die direct aansluit bij hun studie en 28% in een functie die aansluit bij het brede veld van de humane wetenschappen. 86% is tevreden over hun loopbaan.

Kunstwetenschappers werken vooral in de culturele en erfgoedsector, het onderwijs, de media en het wetenschappelijk onderzoek. Mogelijke functies zijn curator, conservator, programmator, onderzoeker, docent, coördinator, criticus, journalist, dramaturg, gids, galeriehouder, publieks-, productie- en communicatiemedewerker.

De opleiding kunstwetenschappen doet inspanningen om studenten voor te bereiden op deze functies. Opleidingsonderdelen die hier specifiek op inzetten zijn de stage en de vakken Onderzoeksvaardigheden, Art Policy and Museum Studies, Kunsteconomie en Project Publiek.