Over de vakgroep

Kunst daagt het denken uit

Kunst is een belangrijk onderdeel van cultuur en biedt een middel waarmee individuen en groepen zichzelf kunnen bevragen, vormgeven en legitimeren. Het levert visuele, auditieve en tastbare vormen van kennis op die ons perspectief op de wereld verbreden. Dankzij de studie van kunst krijgen we een beter inzicht in culturen, hun onderlinge relaties en voortdurende transformaties.

De afdeling Kunst-, Muziek- en Theaterwetenschappen bestudeert een brede waaier aan kunstvormen, zoals schilderkunst, beeldhouwkunst, tekenkunst en grafiek, multimediale installaties, fotografie, film, architectuur, interieur en design, mode, muziek, dans, theater en performance. Onze professoren en onderzoekers bekijken kunst niet alleen vanuit een historisch en theoretisch perspectief, maar ook met aandacht voor de nieuwste technologische ontwikkelingen. Op de webpagina’s opleiding en onderzoek ontdek je hoe we dit in de praktijk brengen.

De vakgroep heeft een sterk internationaal profiel, met dank aan buitenlandse onderzoekers, professoren en bilaterale samenwerkingsovereenkomsten met universiteiten en instellingen wereldwijd (onder meer met Universidade de São Paulo, Freie Universität Berlin, Université Paris Nanterre, Universiteit van Amsterdam en University of Nebraska Omaha). Tegelijkertijd is er inhoudelijk ook een sterke lokale verankering, door samenwerkingen met kunstenaars en partners uit de Belgische culturele sector. Zo blijven studenten goed op de hoogte van actuele ontwikkelingen in het kunstenlandschap en worden ze gestimuleerd om na te denken over een wereld in transitie, beïnvloed door digitalisering, klimaatverandering en globalisering.

Maatschappelijke dienstverlening

Onze vakgroep brengt haar onderzoeksresultaten ook geregeld buiten de muren van de auditoria, via lezingen, bijdragen in de pers, podcasts en tentoonstellingen.  We lijsten enkele initiatieven op waarmee de vakgroep haar maatschappelijke rol structureel vervult.

GKO

Het Gents Kunstenoverleg verenigt iedereen die bijdraagt aan de artistieke verbeelding van Gent. Daar zetten wij als Gentse vakgroep Kunstwetenschappen vanzelfsprekend onze schouders onder!

Humanities Academie

Humanities Academie stimuleert levenslang leren aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Ook de vakgroep Kunstwetenschappen geeft vorm aan lezingen, studiedagen, vormingen, micro-credentials en postgraduaten om jouw kennis over kunst en cultuur verder te ontwikkelen. 

VANDENHOVE

VANDENHOVE Centrum voor Kunst en Architectuur is een studiecentrum van de faculteiten Letteren en Wijsbegeerte en de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur. Het centrum ondersteunt studenten en onderzoekers van onze vakgroep in het tentoonstellen van onderzoeksresultaten voor een breed publiek. Tijdens de opleiding gaan studenten beeldende kunst ook aan de slag met de kunstcollectie van de architect Charles Vandenhove die door het centrum wordt beheerd.

Film-Plateau

De vakgroep Kunstwetenschappen programmeert jaarlijks meerdere films voor de universitaire filmclub Film-Plateau, als onderdeel van diverse cursussen over moderne en actuele kunst. Er zijn ook geregeld thematische vertoningen gekoppeld aan tentoonstellingen of lezingen van onderzoekers en studenten.

Art & Science Interaction Labs

Art & Science Interaction Labs (EN) is een flexibel onderzoekslaboratorium van de onderzoeksgroepen IPEM (EN), IDLab (EN) en MICT waar we ervaringen en interacties in een virtuele omgeving creëren, analyseren en testen. Hier worden de nieuwste immersieve technologieën onderzocht, onder meer met betrekking tot muziek. In het lab werken ingenieurs, artiesten, ontwerpers en andere wetenschappers samen om oplossingen en ervaringen te ontwikkelen die het dagelijks leven verbeteren.

Bibliotheek

In de bibliotheekcollecties van de kunst-, muziek- en theaterwetenschappen vind je een brede waaier aan bronnen over kunst en kunstwetenschappen, onderverdeeld in de volgende deelcollecties:

  • Bouwkunst en monumentenzorg (erfgoed, interieur en mode) (L64)
  • Kunstwetenschappen (beeldende kunsten) (L70)
  • Muziekwetenschappen (L66)
  • Theaterwetenschappen (L52)

Deze collecties kan je raadplegen in de faculteitsbibliotheek Letteren & Wijsbegeerte (vleugel Loveling). De catalogus van de bibliotheek kan je online doorzoeken.

Commissies

Opleidingscommissie

De opleidingscommissie geeft de faculteit Letteren en Wijsbegeerte advies over het onderwijs aan onze vakgroep. De commissie bepaalt de doelstellingen en vormgeving van onze opleiding om zo het onderwijs voortdurend te optimaliseren. Elk jaar legt de commissie het curriculum vast en duidt het in samenspraak met de vakgroep lesgevers aan voor de verschillende opleidingsonderdelen. In de opleidingscommissie zijn ook studenten vertegenwoordigd.

Met vragen over/aan de opleidingscommissie kan je terecht bij opleidingscommissielw17@ugent.be.

Examencommissie

De examencommissie gaat na of een bepaalde student geslaagd is voor een opleiding of een programma en beslist over de uitreiking van het diploma of getuigschrift, alsook de graad van verdienste (voldoening, onderscheiding, grote onderscheiding, de grootste onderscheiding). Wanneer er examenfraude wordt vastgesteld, neemt de examencommissie conform het Onderwijs- en Examenreglement de passende beslissingen.

Met vragen over/aan de examencommissie kan je terecht bij examencommissielw17@ugent.be.

Ontdek ook de verschillende raden en commissies van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte.