Over de Leerstoel
Officiële lancering
Op 9 november 2023 werd de SIOD Leerstoel ter vermind
De speeches die gegeven werden tijdens de plechtige opening van de leerstoel, zijn te consulteren via onderstaande links:
- Yves Jorens - promotor van de academische leerstoel
- Mieke Van Herreweghe - vice-rector van de UGent
- Geert De Poorter - voorzitter van het directiecomité van de FOD WASO
- Bart Stalpaert - directeur van de SIOD
- Frank Debusscher - kabinet van minister Dermagne
- Lieven Dejaegher - inspecteur financiën
Doelstellingen
Het doel van de leerstoel is om de wetenschappelijke onderbouwing van de strijd tegen sociale fraude en sociale dumping te verhogen, zoals voorzien in het Sociaal Strafwetboek. Er wordt ingezet op een intensieve wisselwerking tussen de academische wereld en de betrokken actoren. De kennis die hierbij wordt verworven mondt uit in kennis die praktisch toepasbaar is voor de sociale inspectiediensten en beoogt hierbij de expertise van alle betrokken partijen inzake de strijd tegen sociale fraude en sociale dumping te versterken. Dit gebeurt via de organisatie van workshops met de verschillende betrokken partijen (inspectiediensten, Openbaar Ministerie, FOD…), het opstellen van rapporten en de ontwikkeling van een controlemethodologie.
Inhoudelijk overzicht leerstoel
De leerstoel werkt met een jaarlijks programma, waarbij diverse sociaalrechtelijke thema’s worden behandeld, steeds gelinkt aan de realiteit op het terrein en het op dat moment geldende ‘Actieplan Sociale Fraudebestrijding’ dat tweejaarlijks wordt vastgesteld en door SIOD wordt uitgegeven. De leerstoel ondersteunt zo in belangrijke mate de inspectiediensten bij hun beleidsdoelstellingen zoals verwoord in het Actieplan. Hierbij wordt een transversale benadering vooropgesteld waarbij aandacht wordt besteed aan een holistische benadering van verschillende actuele fraudefenomenen.
De volgende thema’s werden en worden vandaag behandeld:
- Luchtvaartsector - Controles in de luchtvaartsector kunnen gericht zijn op uitkeringsfraude (verblijf in het buitenland van uitkeringstrekkers) en op de arbeidsomstandigheden va het luchtvaartpersoneel.
- Platformeconomie - Controles in de deeleconomie en op platformwerk worden met verschillende uitdagingen geconfronteerd, waaronder de detectie van platformen. Daarnaast worden de sociaal inspecteurs nog met andere uitdagingen geconfronteerd, zoals de detectie van inkomsten uit de deeleconomie en een correcte kwalificatie van de arbeidsverhoudingen.
- Verhuissector - De verhuissector wordt gekenmerkt door verschillende vormen van sociale fraude (bv. shopping paritair comité, niet-aangegeven arbeid, …). Het mobiele karakter van de sector en de beperkte duurtijd van een verhuis vormen bijzondere uitdagingen voor de sociale controles. Ook de nieuwe wetgeving inzake onderaanneming heeft een impact op de controle-activiteiten.
- Barrièremodel ‘International subcontracting as a tool for crime’ - In samenwerking met de Federale Politie wordt gekeken naar de link tussen witwasmechanismen van gelden verkregen uit criminele activiteiten en tewerkstellingsconstructies.
- Koerierdiensten en pakjes - Naar aanleiding van verschillende wantoestanden in de sector van de koerierdiensten, werd in 2023 de zogenaamde “Pakjeswet” goedgekeurd. Deze wet is nu in verdere uitwerking.
Contact
Vragen in kader van de SIOD leerstoel kunnen steeds gestuurd worden naar: Yves.Jorens@ugent.be of Zeger.Vannieuwenhuyze@ugent.be