Onderzoek

Fraud and error | 2014 - heden

Samenvatting

Jaarlijkse rapporten met samenvatting en analyse van informatie over de voorkoming van en de strijd tegen sociale fraude, verstrekt door de Europese lidstaten. De lidstaten rapporteren jaarlijks, op vrijwillige basis over hun ervaringen en voortgang wat de samenwerking betreft bij de bestrijding van sociale fraude.

IRIS schrijft deze rapporten in het kader van het 'Network Statistics FMSSFE', een onafhankelijk onderzoeksnetwerk dat bestaat uit teams van experten van HIVA (KU Leuven), Milieu Ltd, de universiteit van Szeged, Eftheia en IRIS. 

  • Het recentste rapport kunt u hier terugvinden. 

Doctoral dissertation: Happiness in the sky | 2024 

Samenvatting

Het proefschrift had de ambitie om de relatie te analyseren tussen de arbeidsvoorwaarden, de daarmee samenhangende managementcultuur en het algemene (mentale en fysieke) welzijn van het Europese cockpit- en cabinepersoneel en of dit laatste van invloed is op veiligheid(sgedrag) in de professionele context.  

 De resultaten van dit onderzoek bevestigen de relatie tussen gestresst welzijn en verminderde resultaten op het gebied van veiligheid (gedrag). Veiligheid wordt geassocieerd met een complexe combinatie van factoren, maar managementfactoren die resulteren in een gunstigere werkgelegenheidssituatie lijken de meest bevorderlijke omgeving voor luchtvaartveiligheid te creëren. 

Fair aviation for all | 2017 - 2018

Samenvatting

Het doel van deze studie was om een bureauonderzoek uit te voeren naar het EU-regelgevingskader en de internationale luchtvaart, specifiek met betrekking tot sociale rechten en arbeidsnormen, om de sterke punten en lacunes vast te stellen. Daarnaast lag de focus specifiek op de concepten van de 'hoofdvestiging' en 'operationale basis' onder Verordening (EU) nr. 1008/2008, de kwestie van grondafhandelingspersoneel en de overgang van ondernemingen, en de mogelijkheid om sociale clausules op te nemen in luchtvaartovereenkomsten. Deze studie werd verwezenlijkt in samenspraak met onze partners van de European Transport Worker's Federation (ETF). 

FreSsco | 2010 - 2017

Samenvatting

Het netwerk verschafte ad hoc vergelijkende informatie en beoordelingen van bepaalde aspecten van de verschillende nationale wetgevingen met betrekking tot de coördinatieregels inzake sociale zekerheid en het vrij verkeer van werknemers. Als zodanig leverde het nauwkeurige en actuele informatie over een specifiek aspect van een nationale wetgeving. 

Daarnaast trad het netwerk op als de belangrijkste organisator van gespecialiseerde seminars die meerdere doelstellingen dienden: het vergroten van kennis en bewustwording over de EU-regels in de relevante rechtsgebieden. Bovendien droegen deze seminars, door verschillende stakeholders uit verscheidene landen samen te brengen, bij aan de totstandkoming van netwerken tussen professionals die betrokken zijn bij de EU-coördinatie van sociale zekerheid en het vrije verkeer van werknemers. Ook fungeerde het netwerk als een rapportagekanaal voor de Europese Commissie. 

FreSsco werd omgedoopt tot het huidige MoveS netwerk.

Red Flags: Prevention detection and cooperation in the fight against cross-border social fraud | 2014

Samenvatting

Het doel van dit project was om de grensoverschrijdende samenwerking tussen bevoegde administraties en belanghebbenden (sociale partners) en de grensoverschrijdende uitwisseling van informatie te onderzoeken. Het project analyseerde ook in hoeverre juridische instrumenten, e-tools en Early Warning Systems worden geïmplementeerd en kunnen worden verbeterd; in hoeverre dergelijke hulpmiddelen en systemen de noodzaak van administratieve samenwerking en informatie-uitwisseling kunnen verminderen; en wat de juridische valkuilen kunnen zijn bij de verdere implementatie ervan. Dit project kwam tot stand in samenwerking met de Europese Commissie. 

Aircrew employment: atypical forms of aircrew employment in the European aviation industry | 2014

Samenvatting

De doelstelling van deze studie was om de sociale partners objectieve data te verstrekken die het mogelijk moesten maken om de impact te beoordelen van nieuwe vormen van tewerkstelling van vliegtuigbemanning, zoals tewerkstelling als zelfstandige, als uitzendkracht of als tijdelijke arbeidskracht. Daarnaast zou deze studie het opsporen van misbruiken moeten faciliteren, een ontradende boodschap kunnen onderbouwen en het mogelijk moeten maken om de subjectieve en objectieve redenen te identificeren die luchtvaartmaatschappijen hanteren om gebruik te maken van deze nieuwe vormen van atypische tewerkstelling. Dit project kwam tot stand in samenwerking met de European Cockpit Association (ECA).

Engelse vertaling van het Sociaal Strafwetboek | 2013

Samenvatting

Vertaling in boekvorm die de Engelse tekst handig weergeeft naast de originele Franse en Nederlandse tekst om het Belgisch sociaal strafrechtelijk wetgevend kader toegankelijk te maken voor een breder publiek, onder meer binnen de Europese Unie. 

Subcontracting | 2011 -2012

Samenvatting

Het doel van deze studie, naar de bescherming van de rechten van werknemers bij onderaannemingsprocessen in de Europese Unie was het beschrijven, analyseren en beoordelen van de doelen, doelstellingen, werking en doeltreffendheid van bestaande mechanismen, met name hoofdelijke aansprakelijkheid en ketenaansprakelijkheidsregelingen. Dit met betrekking tot het waarborgen van de bescherming van de rechten van werknemers bij onderaannemingsprocessen, in de EU en Noorwegen, evenals in het kader van grensoverschrijdende onderaanneming. Dit project kwam tot stand in samenwerking met de Europese Commissie.

ICENUW: Implementing cooperation in a European Network against Undeclared Work | 2010 - 2011

Samenvatting

In dit project onderzochten de Europese experts de huidige stand van zaken op het gebied van sociale en juridische samenwerking en bijstand tussen de lidstaten, evenals een systeem voor grensoverschrijdende informatie-uitwisseling. Daarnaast werd gekeken naar de mogelijkheid van een EU-rechtsinstrument dat concrete richtlijnen en voorbeelden van clausules zou kunnen bevatten. Het project had ook als doel bij te dragen aan de ontwikkeling van een blauwdruk voor mogelijke toekomstige acties van de Europese Commissie, goedgekeurd door alle inspectieorganen van de lidstaten. Dit project kwam tot stand in samenwerking met de Europese Commissie. 

Turkey: Technical Assistance for Capacity Building of Social Security Institution, Turkey | 2010 - 2011

Samenvatting

De algemene doelstelling van het project was Turkije te helpen bij de aanpassing aan en naleving van het sociale acquis van de EU, waarbij de nadruk lag op de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels. Het project wouin het bijzonder de institutionele en administratieve capaciteit van de SSI versterken om aangepast beleid te ontwikkelen (en uit te voeren) op het gebied van de coördinatie van de sociale zekerheid. Dit project kwam tot stand in samenwerking met de Europese Commissie en EuropeAid.

TrESS: Training and Reporting on European Social Security | 2004 - 2007 & 2007 - 2010

Samenvatting

De algemene doelstelling van dit project was het vrije verkeer van personen te bewerkstelligen door ervoor te zorgen dat de socialezekerheidsstelsels naar behoren worden gecoördineerd, door middel van een intensievere overdracht en uitwisseling van kennis over dit onderwerp tussen de verschillende sleutelfiguren en instellingen die op nationaal en Europees niveau actief zijn, en door middel van de opleiding van een groeiend aantal praktijkmensen in de verschillende lidstaten. Dit project kwam tot stand in samenwerking met de Europese Commissie. Dit project kwam tot stand in samenwerking met de Europese Commissie. 

ACSIS: A European framework for administrative cooperation between social inspection services | 2008

Samenvatting

Het doel van het project was het onderzoeken van de mogelijkheid om een Europees kader te implementeren dat samenwerking en uitwisseling van gegevens bevordert tussen administraties, in het bijzonder tussen sociale inspectiediensten, die betrokken zijn bij de strijd tegen sociale fraude. Het project onderzocht de wettelijke basis en de inhoud van een mogelijk EU-instrument (richtlijn of verordening) ter bevordering van internationale samenwerking tussen overheidsdiensten en sociale inspectiediensten. Dit project kwam tot stand in samenwerking met de FOD Sociale Zekerheid. 

Vroegere projecten

  • MISSOC: Mutual information System on social protection in the EU | 2003 - 2008
  • E4P: Europe for Patients | 2004 - 2008
  • Social Fraud: Proposals for a better balance between cross-border employment and social protection | 2006
  • Social Security II: Towards a rationalisation of the EC-Coordination Regulations on Social Security | 2003 - 2005
  • Social Security I: A better coordination of the Social Security Schemes - Phase 1 | 2001 - 2002
  • SPECIAL: Social Protection in Europe. Convergence? Integration, Accession and the Free Movement of Labour | 2001 - 2004
  • Observatory: European Observatory for the Social Security of Migrant workers | 1999
  • Implementation: EU-consensus-project: Detailed preparation and planning for the implementation of the EC-coordination rules: Bulgaria/Latvia/Lithuania/Romania/Slovak Republic | 1999
  • DISSO: Creating the Slovak Information Centre for Social Protection | 1999