Over IRIS

Oprichting

Op 5 juli 2011 werd IRIS officieel opgericht. Tijdens een feestelijke ceremonie, bijgewoond door prominente figuren uit de academische en professionele wereld van sociale fraude, werd het kenniscentrum onder grote belangstelling ingehuldigd.

 Installatie receptie

Doelstellingen

IRIS werd in 2011 opgericht met volgende doelstellingen: 

  1. Kenniscentrum: Het verzamelen en uitwisselen van strategische en academische informatie met betrekking tot de bestrijding van sociale fraude en het aldus aanreiken van informed expert-solutions voor pijnpunten. 
  2. Expert netwerk: Een internationaal netwerk van actoren in het veld en de studie van sociale fraude waarbij men de kennis die bij de partners aanwezig is, ontwikkelt en deelt met inachtneming van de vertrouwelijkheid ervan waar nodig. 
  3. Multidisciplinaire aanpak: Waar sociale fraude en sociale dumping vanuit een breed wetenschappelijk kader wordt benaderd met als oog de samenwerking tussen de instellingen te verbeteren als steun voor een innovatief, effectief en efficiënt fraudebeleid. 
  4. Ontmoetingsplaats: Een plaats zijn waar praktijk en theorie samenkomen teneinde een concrete symbiose tussen de actoren in het veld en de academische wereld tot stand te brengen en voorstellen formuleren van strategische opties.

Activiteiten

IRIS:

  • Schrijft rapporten en onderzoeksverslagen.
  • werkt samen aan nationale, internationale en Europese projecten.
  • Ondersteunt de publieke actoren in het veld door zowel academische als praktische informatie aan te bieden en te helpen bij de ontwikkeling van voorstellen en beleidsopties.
  • Neemt actief deel aan multidisciplinaire seminaries, conferenties en colloquia.
  • Beschikt over een gespecialiseerde bibliotheek en documentatiecentrum.
  • Bouwt (inter)nationale netwerken op tussen de academische wereld en verscheidene actoren in het veld.
  • Organiseert evenementen waar experts elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en up-to-date kunnen blijven. 

Leden van het netwerk

Yves Jorens.jpegDirecteur IRIS
Prof. Dr. Yves Jorens

Prof. Dr. Yves Jorens is hoogleraar (Europees) sociaal recht en sociaal strafrecht aan de universiteit Gent. Hij heeft een uitgebreide staat van dienst in het coördineren van grootschalige Europese projecten die betrekking hebben 
op Europese sociale zekerheids- en arbeidsvraagstukken van migrerende personen, evenals op thema's zoals sociale dumping en sociale fraude. Zijn belangrijkste onderzoeksdomeinen omvatten de coördinatie van sociale zekerheid  voor migrerende werknemers, detachering, grensoverschrijdende tewerkstelling, de bestrijding van sociale fraude en sociale dumping, en de arbeidsomstandigheden in de luchtvaartsector. Professor Jorens is daarnaast Honorary Professor aan de School of Sociology and Social Policy van de Universiteit van Nottingham. Daarnaast is hij directeur van IRIS. 

Lien Valcke.jpgOnderzoeker
Dr. Lien Valcke

Dr. Lien Valcke behaalde een doctoraat in de rechten, getitteld: "Happiness in the sky?" en een masterdiploma in de criminologie aan de Universiteit Gent. Daarnaast is ze voedingsdeskundige en erkend seksuologisch consulent. 
Momenteel is Dr. Valcke postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Gent, waar ze zich specialiseert in de wisselwerking tussen juridische en psychologische aspecten van welzijn op het werk. Haar huidig onderzoek richt zich voornamelijk op de luchtvaartsector. Ze was meer dan tien jaar werzaam als assistent voor een breed scala aan cursussen in het (Europees) sociaal recht en is gedreven om het onderwijs naar een hoger niveau te tillen door innovatieve lesmethoden toe te passen. Dr. Valcke heeft gepubliceerd in diverse wetenschappelijke tijdschriften en levert waardevolle inzichten in haar vakgebieden. 


Onderzoeker
Drs. Zeger Vannieuwenhuyze

Zeger Vannieuwenhuyze is doctoraatsonderzoeker aan de Universiteit Gent (Vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht) binnen de Faculteit Recht en Criminologie. Hij behaalde een Bachelor Rechten en Bachelor Wijsbegeerte aan de Universiteit van Gent, en een Master Rechten aan de Universiteit van Luik.  
Zijn doctoraatsonderzoek spitst zich toe op de concretisering van het juridische concept ‘passende zorgvuldigheid’ dat ondernemingen in acht moeten nemen in kader van samenwerkingen met externe arbeidskrachten. Daarbij wordt vertrokken van de relevante bepalingen van regionaal, nationaal en Europees recht, met bijzondere aandacht voor de Europese Zorgvuldigheidsrichtlijn (CSDDD of CS3D).  
Hij is tevens lid van het International Research Institute on Social Fraud (IRIS) en wetenschappelijk medewerker bij de SIOD-Leerstoel ter vermindering van sociale fraude en sociale dumping. In die hoedanigheid werkt hij onder leiding van Prof. dr. Yves Jorens aan de uitvoering van de agenda van de Leerstoel. 

Foto's

Onderzoeker
Drs. Roel Van den Bossche

Roel Van den Bossche is assistent aan de vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht van de Universiteit Gent, waar hij ondersteuning biedt bij verschillende sociaalrechtelijke vakken. Daarnaast is hij als doctoraatsonderzoeker actief binnen hetzelfde departement. Zijn onderzoek richt zich op het arbeidsbegrip vanuit het perspectief van de Belgische sociale zekerheid, onder begeleiding van prof. dr. Yves Jorens. In 2023 behaalde hij de graad van Master in de Rechten aan de Universiteit Gent.

Derde workshop platformeconomie.jpeg
Visit Eduardo Mondlane University
Lancering Leerstoel
Lancering Leerstoel
Lancering Leerstoel
Lancering Leerstoel
Lancering Leerstoel
Workshop platformeconomie Leerstoel
translation Belgian Social Criminal Code
Lancering Leerstoel
Congres Luchtvaart Leerstoel
Lancering Leerstoel